Kesihatan

Bagaimana Mengenali Gejala Meningitis?

, Jakarta - Bakteria adalah salah satu penyebab biasa yang boleh menyebabkan seseorang jatuh sakit, baik dalam bentuk ringan dan teruk. Salah satu jenis penyakit serius yang boleh berlaku disebabkan oleh bakteria adalah meningitis. Gangguan ini cukup terdedah kepada kanak-kanak dan boleh menyebabkan komplikasi berbahaya. Salah satu cara untuk mendapatkan rawatan lebih awal adalah dengan mengetahui gejala meningitis ketika pertama kali terjadi. Inilah ulasannya!

Gejala Meningitis Biasa

Meningitis adalah keradangan meninges, selaput yang menutupi otak dan saraf tunjang. Penyakit ini boleh berlaku apabila cairan di sekitar meninges dijangkiti oleh bakteria dan virus. Seseorang boleh mendapat penyakit ini apabila penghidap batuk, bersin, atau kontak dekat. Cecair yang dikeluarkan dari mulut dapat dihirup dan masuk ke dalam badan dan akhirnya bakteria menyebarkan jangkitan.

Baca juga: Adakah Meningitis Berjangkit?

Penghidap meningitis perlu mendapatkan rawatan dengan cepat agar berjaya dirawat. Oleh itu, penting untuk mengetahui beberapa gejala yang dapat timbul sehingga tindakan perubatan dapat diambil dengan segera, sehingga penyebaran jangkitan dapat dibatasi. Walaupun begitu, tidak mudah untuk membezakan simptom dari selesema.

Gejala meningitis boleh muncul dengan tidak teratur atau sama sekali. Pada peringkat awal, beberapa orang mengalami ruam dan boleh memudar jika ditekan. Sekiranya anda merasakan gejalanya berkaitan dengan meningitis, ada baiknya segera dapatkan rawatan perubatan. Berikut adalah beberapa gejala meningitis yang dapat dilihat pada seseorang yang mengidapnya:

 • Suhu badan tinggi.
 • Tangan dan kaki terasa sejuk.
 • Kekeliruan.
 • Nafas dengan cepat.
 • Sakit pada otot dan sendi.
 • Kulit pucat, jeragat, hingga bintik-bintik.
 • Mengalami ruam.
 • Leher yang tegang.
 • Mengalami sawan.

Bagi ibu bapa, meningitis juga boleh mempengaruhi bayi dan gejalanya mungkin berbeza dengan orang dewasa. Gejala yang muncul dalam bentuk kekecohan, tidak ada selera makan, dan mudah mengantuk atau sukar untuk bangun. Mungkin juga sukar untuk menahan tangisan walaupun ditahan. Di samping itu, bayi juga mungkin demam atau benjolan di bahagian lembut di kepala ( fonanel ). Gejala meningitis lain pada bayi adalah:

 • Jaundis.
 • Badan dan leher kaku.
 • Suhu badan lebih rendah dari biasa.
 • Sedutan ketika minum susu lebih lemah dari biasa.
 • Tangisan mempunyai nada tinggi.

Untuk gejala ruam yang berlaku akibat meningitis, ini adalah tanda jika bakteria membiak dalam darah. Ini menyebabkan kerosakan kapilari dan kebocoran darah kecil. Gejala ini kelihatan seperti ruam merah jambu, merah, atau ungu. Tempat yang dinaikkan mungkin menyerupai tusukan pin kecil dan dapat disalah anggap sebagai lebam.

Baca juga: Meningitis Boleh Maut Mengetahui Cara Mencegahnya

Cara membezakan ruam yang berlaku dengan ujian Tumbler. Ujian ini dilakukan dengan menggunakan kaca jernih yang ditekan dengan kuat pada bahagian badan yang mengalami ruam. Sekiranya anda menyedari bahawa ruam tekanan tidak pudar, kemungkinan besar disebabkan oleh meningitis.

Memang meningitis adalah salah satu penyakit yang memerlukan perhatian khusus ketika ia berlaku, jadi sangat penting untuk mendapatkan rawatan awal. Dengan mengetahui semua gejala meningitis, diharapkan tindakan yang lebih cepat dapat diambil sebelum menyebabkan komplikasi.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah penularan meningitis yang mesti anda ketahui

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai gejala meningitis, doktor dari sedia menolong untuk memberikan jawapan yang tepat. Ia mudah, cuma muat turun permohonan dalam telefon pintar digunakan untuk mendapatkan akses mudah ke kesihatan. Muat turun aplikasi sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Meningitis.
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Apa Yang Anda Mahu Ketahui Mengenai Meningitis?