Kesihatan

Inilah Bahaya Suntikan Membina Otot pada Lelaki

Jakarta - Memiliki badan atletik dengan otot yang menonjol boleh menjadi impian ramai lelaki. Bukan hanya untuk kekuatan, mempunyai banyak otot di badan juga dianggap sebagai sokongan untuk penampilan yang lebih menarik pada lelaki. Akibatnya banyak lelaki yang mengambil pelbagai cara untuk mendapatkan otot badan sepenuhnya.

Salah satunya dengan jalan pintas, iaitu menyuntik hormon tambahan untuk merangsang pertumbuhan otot. Kaedah yang paling popular adalah suntikan steroid. Oleh itu, adakah selamat untuk melakukan ini?

Suntikan steroid anabolik bertujuan untuk membina otot dan juga mempercepat penyembuhan luka. Bahkan beberapa atlet dikatakan menggunakan steroid untuk mempercepat peningkatan kemampuan fizikal. Dalam kaedah ini, jenis steroid yang digunakan adalah testosteron versi sintetik.

Testosteron hormon lelaki mempunyai fungsi sebagai pembentuk otot dan menyokong perubahan fizikal. Secara semula jadi, tubuh lelaki dan wanita menghasilkan hormon ini, tetapi sebilangan orang memilih untuk "meningkatkan" tahap testosteron untuk mempercepat pembinaan otot. Walau bagaimanapun, testosteron yang ditambahkan dari luar dengan cara suntikan boleh mencetuskan beberapa akibat.

Sebilangan pakar mengatakan bahawa penggunaan steroid adalah sesuatu yang harus dielakkan. Kerana menyuntik hormon dapat meningkatkan risiko mati pucuk, pertumbuhan payudara pada lelaki, risiko kemandulan, penurunan pengeluaran sperma hingga pengecutan testis.

Malah, para pakar mengatakan bahawa penggunaan steroid mempunyai kesan yang serupa dengan penggunaan ubat-ubatan dan ubat-ubatan haram yang lain. Iaitu, apabila disalahgunakan, ini sebenarnya boleh memberi kesan buruk kepada tubuh.

Selain itu, cara memasukkan steroid ke dalam badan dengan suntikan dapat meningkatkan risiko lain. Seperti risiko jangkitan HIV dan hepatitis. Kerana picagari yang digunakan mungkin tidak steril dan digunakan oleh banyak orang.

Daripada mengambil risiko dengan menyuntik steroid, ada baiknya menerapkan gaya hidup sihat untuk membina otot. Memilih makanan yang baik untuk tubuh dan senaman yang teratur dapat membantu merealisasikan impian ini. Terdapat beberapa jenis senaman yang boleh dilakukan untuk membina otot badan.

1. Push-up

Hampir tidak ada yang tidak tahu pergerakan sukan yang satu ini. Dan tahukah anda bahawa push-up dapat membantu membina otot, terutama otot di dada. Selain pergerakan tolakan dapat membantu membina otot di bahagian badan yang lain seperti otot lengan.

2. Pull-up

Salah satu pergerakan untuk membina otot adalah dengan melakukan senaman penarikan. Pergerakan ini cukup berkesan kerana semasa melakukan pull-up, berat badan akan berada pada otot atas, iaitu otot dada, otot lengan, otot belakang dan otot bahu.

3. Putaran Menaik Ke Atas

Pada dasarnya putaran push-up mempunyai pergerakan asas yang sama. Perbezaannya, pada tolak putaran kedua-dua tangan tidak hanya diam dan menjadi asas badan. Dalam tolak putaran, pergerakan tangan ke atas dan ke bawah secara bergantian di tangan kanan dan tangan kiri.

4. Kerusi Dips

Sukan ini dilakukan dengan menggunakan kerusi. Otot dada yang dapat dibentuk dengan pergerakan ini adalah trisep dan bahu.

Perkara pertama yang harus anda lakukan adalah dengan berjongkok dengan punggung ke kerusi dengan meletakkan tangan anda di atas kerusi dan menyebarkannya selebar bahu. Kemudian, angkat perlahan-lahan badan dengan tangan anda sebagai sokongan.

Tetapi sebelum melakukan beberapa sukan untuk membina otot, pastikan anda melakukan pemanasan terlebih dahulu. Supaya badan dapat mengelakkan kecederaan dan masalah lain. Pastikan juga pengambilan nutrien yang mencukupi untuk hasil yang optimum.

Bercakap mengenai kecukupan pemakanan dan masalah kesihatan lain dengan doktor anda dalam aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Suara / Video dan berbual. Membeli produk kesihatan lebih mudah dengan. Ayuh, muat turun di App Store dan Google Play sekarang!