Kesihatan

Mitos atau Fakta, Minum Susu Membantu Merawat Keracunan Makanan

“Ada yang mengatakan bahawa minum susu boleh menjadi ubat terbaik setelah mengalami keracunan makanan. Tetapi sebenarnya, minum susu bukanlah pilihan yang tepat, malah boleh memburukkan lagi keadaan, terutama bagi mereka yang tidak bertoleransi laktosa. Sebaliknya, ada beberapa makanan dan minuman yang dapat membantu dan perlu diberi perhatian. "

, Jakarta - Keracunan makanan berlaku apabila seseorang makan makanan yang tercemar atau tidak dimasak yang dicemari kuman, seperti Campylobacter, E coli, norovirus, Salmonella, atau Vibrio. Apabila seseorang makan makanan ini, mereka boleh mengalami loya, muntah, cirit-birit, kekejangan perut, dan sakit kepala. Gejala ini boleh menyukarkan makanan.

Setelah seseorang mula merasa lebih baik dan mereka tidak lagi muntah, mereka mungkin mahu menghidupkan semula makanan untuk memulihkan tenaga mereka. Makanan dan minuman terbaik untuk dimakan setelah keracunan biasanya adalah makanan yang hambar dan tidak mengganggu perut. Cecair dan minuman jernih yang membantu menghidrasi semula seseorang akan membantu proses pemulihan selepas keracunan.

Namun, bolehkah minum susu menjadi salah satu pilihan terbaik untuk menangani keracunan makanan? Lihat fakta berikut!

Baca juga: Pertolongan Cemas Ketika Anda Mengalami Keracunan Makanan

Minum Susu untuk Mengatasi Keracunan Makanan

Sebenarnya, susu dan makanan yang diproses lain, seperti keju, ais krim, dan yogurt, boleh mengganggu perut setelah keracunan makanan. Jadi, orang mungkin perlu mengelakkannya dan menggantinya dengan minuman yang menghidrat dan makanan yang kurang menjengkelkan.

Selain dapat mempengaruhi status penghidratan seseorang, beberapa orang mungkin tidak toleran terhadap laktosa, jadi susu bukanlah pilihan yang tepat untuk mereka kerana ini akan mencederakan pencernaan mereka.

Inilah yang harus dilakukan setelah mengalami keracunan makanan

Sebaik sahaja anda mengalami gejala keracunan makanan yang paling meletup, seperti muntah, cirit-birit, dan sakit perut, para pakar mengesyorkan agar perut anda berehat. Ini bermaksud mengelakkan makanan dan minuman sama sekali selama beberapa jam. Selepas itu, terdapat beberapa jenis makanan dan minuman yang boleh dimakan dengan segera, seperti:

Minuman Menghidrat

Pengambilan cecair sangat penting untuk membantu tubuh melawan kesan keracunan. Muntah dan cirit-birit boleh menyebabkan dehidrasi, jadi minum sedikit air adalah langkah pertama yang baik.

Minuman sukan yang mengandungi elektrolit adalah kaedah terbaik untuk mencegah dehidrasi selama ini. Cecair yang disyorkan lain termasuk:

 • soda tanpa kafein;
 • teh tanpa kafein;
 • Kaldu ayam atau sayur.

Baca juga: Ini adalah kaedah yang kuat untuk mencegah keracunan makanan

Makanan Bland

Apabila anda merasa mungkin dapat makan makanan, maka makanlah makanan yang lembut pada perut dan saluran pencernaan. Pilih makanan hambar terlebih dahulu, makanan rendah lemak, rendah serat. Lemak lebih sukar dicerna oleh perut, terutamanya setelah mengalami gangguan. Oleh itu, elakkan makanan berlemak untuk mengelakkan gangguan selanjutnya.

Makanan yang lembut pada perut termasuk:

 • Pisang;
 • Bijirin;
 • Putih telur;
 • Mentega kacang;
 • Kentang biasa, termasuk kentang tumbuk;
 • Nasi;
 • Roti Bakar;
 • Epal Sos.

Anda juga boleh meminta doktor di mengenai makanan atau minuman yang paling sesuai untuk dimakan semasa pemulihan setelah mengalami keracunan makanan. Anda boleh bertanya kepada doktor, bila-bila masa dan di mana sahaja telefon pintar jadi lebih praktikal!

Baca juga: Inilah bakteria yang menyebabkan keracunan makanan

Juga Cuba Ubat Semula jadi

Selepas keracunan makanan, penting untuk anda mengikuti reaksi semula jadi tubuh untuk membersihkan dan membersihkan saluran pencernaan untuk menyingkirkan bakteria berbahaya. Itulah sebabnya ubat cirit-birit di kaunter bukan kaedah yang baik untuk merawat keracunan makanan.

Apabila gejala anda sudah meningkat, anda mungkin ingin mencuba minum teh halia, kerana halia diketahui dapat menenangkan perut. Setelah anda kembali sihat, anda boleh mengganti bakteria usus anda dengan yogurt semula jadi atau kapsul probiotik sekurang-kurangnya 2 minggu. Ini akan membantu tubuh menjana semula bakteria sihat yang hilang dalam keracunan makanan membersihkan dan mengembalikan sistem pencernaan dan sistem imun.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Dimakan Selepas Keracunan Makanan.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apa yang terbaik untuk dimakan selepas keracunan makanan?
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Rawatan Keracunan Makanan.