Kesihatan

Adakah benar bahawa mempunyai mata biru adalah risiko barah mata?

, Jakarta - Bola mata biru sering dimiliki oleh orang keturunan Eropah. Warna mata boleh berbeza-beza bergantung pada jumlah pigmen (Melanin) yang terdapat di iris. Pembentukan warna mata dipengaruhi oleh pigmentasi iris dan pergantungan kekerapan penyerakan cahaya. Jumlah melanin yang rendah dan frekuensi penyerakan cahaya ini menghasilkan warna yang lebih terang, iaitu biru. Namun, tahukah anda bahawa mereka yang mempunyai mata biru mempunyai risiko tinggi terkena barah mata?

Walaupun penyelidik belum mengetahui apa yang menyebabkannya. Bukan hanya pemilik mata biru, mereka yang mempunyai mata hijau dan kelabu mempunyai risiko tinggi terkena barah mata melanoma.

Kanser ini berlaku pada sel melanosit mata yang berfungsi menghasilkan melanin. Melanin adalah pigmen yang menghasilkan warna pada kulit, rambut, dan mata. Melanoma pada mata umumnya tumbuh di tisu uveal mata, yang merangkumi tisu iris, badan silia, dan tisu koroid. Selalunya barah mata melanoma berlaku di bahagian mata yang tidak kelihatan ketika melihat di cermin.

Selain itu, barah ini jarang menyebabkan gejala tertentu pada peringkat awal. Kedua-dua perkara ini menjadikan barah mata melanoma sukar dikesan pada peringkat awal, dan biasanya dijumpai secara kebetulan semasa pemeriksaan mata rutin. Apabila tisu barah membesar, ia akan menyebabkan perubahan bentuk murid, penglihatan kabur, dan penurunan penglihatan.

Baca juga: 4 Jenis Kanser Mata Yang Perlu Anda Ketahui

Gejala Kanser Mata Melanoma

Kanser mata melanoma sukar dikesan. Terdapat tanda-tanda yang muncul dan anda mesti berjumpa doktor sebelum barah itu semakin teruk. Beberapa gejala yang berlaku termasuk:

 • Tompok-tompok hitam muncul di iris mata.
 • Ia seperti melihat kilatan cahaya.
 • Terasa seperti ada bintik-bintik atau garis yang menyekat pandangan.
 • Penglihatan kabur atau kehilangan penglihatan.
 • Perubahan bentuk murid.
 • Bengkak pada sebelah mata.
 • Benjolan pada kelopak mata atau bola mata yang semakin besar.

Apa yang menyebabkannya?

Penyakit ini diduga berlaku kerana perubahan atau mutasi DNA pada sel melanosit mata yang mengakibatkan pertumbuhan sel yang tidak terkawal. Pertumbuhan tisu melanoma yang tidak terkawal ini menyebabkan kerosakan pada tisu mata yang sihat.

Kanser mata ini boleh berlaku di pelbagai kawasan mata, baik di bahagian depan mata seperti iris dan badan silia, serta di bahagian belakang atau tepat di tisu koroid. Dalam kes yang jarang berlaku, barah melanoma boleh tumbuh di bahagian depan mata, iaitu pada konjunktiva.

Baca juga: Adakah Pendedahan Terhadap Sinar Ultra Violet Matahari Mencetuskan Kanser Mata?

Langkah Rawatan Kanser Mata Melanoma

Kerana ia boleh menyebabkan kebutaan jika anda tidak mendapatkan rawatan serius, maka penghidap anda harus menjalani beberapa jenis langkah rawatan. Jenis rawatan yang akan disarankan oleh doktor ditentukan berdasarkan jenis barah, ukuran tumor, dan tahap penyebaran. Umur pesakit dan keadaan kesihatan keseluruhan mempunyai pengaruh besar dalam menentukan jenis rawatan. Terdapat beberapa kaedah untuk merawat barah mata melanoma yang boleh dilakukan, termasuk:

 • pembedahan. Doktor membuang tisu melanoma secara pembedahan. Sekiranya barah kecil, pembedahan dilakukan untuk membuang hanya tisu barah dan sejumlah kecil tisu sihat di sekitar barah. Walaupun barahnya besar, pembedahan dilakukan dengan membuang seluruh bola mata (enukleasi). Di bahagian mata yang bola matanya telah dikeluarkan, bola mata prostetik dapat ditanamkan sebagai pengganti bola mata sebelumnya.
 • Radioterapi. Doktor menembak pancaran tenaga tinggi ke tisu barah mata bersaiz sederhana.
 • krioterapi. Ini adalah kaedah merawat barah mata dengan membekukan tisu barah sehingga ia pecah dan mati.
 • Terapi laser. Terapi ini dilakukan dengan menggunakan pancaran frekuensi khas. Salah satu contohnya adalah termoterapi yang merawat barah mata melanoma menggunakan cahaya inframerah.
 • Kemoterapi. Kemoterapi untuk merawat barah mata melanoma dilakukan dengan menggunakan ubat untuk membunuh sel barah. Walau bagaimanapun, kaedah ini jarang dipilih oleh doktor.

Baca juga: 3 Cara Mencegah Kanser Mata Yang Perlu Anda Ketahui

Segera tanyakan kepada doktor jika anda mengalami simptom aneh pada mata. Anda boleh bertanya melalui doktor di . Doktor yang pakar dalam bidangnya cuba memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Bercakap dengan Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .