Kesihatan

Penyediaan Makanan Boleh Menjadikan Hidup Lebih Sihat, Inilah Faktanya

, Jakarta - Di tengah-tengah jadual hari kerja yang sibuk, penyediaan makanan atau penyediaan makanan atau apa yang juga lebih dikenali persiapan makan boleh sangat menguntungkan. Pelan makan ini dapat membantu anda dan keluarga anda untuk tetap berada di jalan makan yang sihat.

Kaedah ini biasanya digunakan oleh mereka yang sedang menjalani diet, dan ini boleh menjadi kaedah yang sangat menjimatkan masa. Walaupun semua jenis penyediaan makanan memerlukan perancangan, tidak ada satu kaedah yang dianggap betul. Oleh itu, jika anda mahu lakukan penyediaan makanan Untuk mendapatkan faedah kesihatan daripadanya, sesuaikan dengan pilihan makanan, kemahiran memasak, jadual, dan tujuan peribadi anda. Anda juga perlu belajar sendiri apa yang paling sesuai untuk anda.

Baca juga: 4 Nutrien Yang Harus Ada di Menu Makanan Diet

Faedah Penyediaan Makanan

Penyediaan makanan atau persediaan makanan adalah kaedah yang pasti dapat menjadikan hidup anda lebih sihat. Berikut adalah beberapa faedah dari penyediaan makanan apa yang anda akan dapat:

Menjimatkan masa

Daripada membuang masa memikirkan apa yang hendak dimasak, atau adakah anda harus memesan makanan, penyediaan makanan pastikan bahawa anda sentiasa mempunyai makanan sihat yang siap dimakan pada waktu makan. Selain itu, menyediakan makanan bermaksud hidangan lebih sedikit, jadi anda boleh mengelakkan makan berlebihan yang boleh menyebabkan kenaikan berat badan.

Apabila anda berjaya menjimatkan masa, ia juga akan memberi anda lebih banyak masa rehat dan mengelakkan tekanan menjadi bingung memilih makanan yang sihat.

Lebih cekap

Kadang-kadang diet yang sihat cenderung mendapat reputasi buruk kerana beberapa ramuannya terlalu mahal. Tetapi dengan kaedahnya penyediaan makanan, anda akan menjimatkan wang kerana anda dapat membeli bahan dalam jumlah besar, membekukan makanan tambahan untuk kemudian, dan yang paling penting, membelanjakan lebih sedikit wang untuk makan di luar.

Anda juga boleh mengalihkan wang yang biasanya anda belanjakan untuk makan di luar, seperti membeli barang runcit yang lebih sihat, atau bahkan untuk bayaran keahlian di pusat kecergasan.

Baca juga: 4 Diet Terbaik untuk Menjaga Kesihatan Jantung

Boleh Menyesuaikan Bahagian Makanan

Sebenarnya, makanan yang anda beli di restoran cenderung memberikan lebih banyak daripada saiz bahagian yang disyorkan. Begitu banyak orang yang makan berlebihan setiap hari dan mengambil lebih banyak kalori daripada yang diperlukan boleh menyebabkan berat badan berlebihan.

Oleh itu, semasa anda menyediakan makanan anda sendiri, anda dapat mengawal bahagian anda, dan anda tahu dengan tepat apa bahan yang harus dimasukkan ke dalam badan anda. Oleh itu, menyiapkan makanan telah menjadi kebiasaan baru untuk mencapai sasaran berat badan ideal yang mudah dilakukan.

Menurunkan Tahap Tekanan

Memikirkan apa yang harus dibuat untuk makan malam mungkin kelihatan sederhana. Namun, bagi sesetengah orang, bergelut dengan kekeliruan memilih makanan setiap hari boleh menjadi tekanan. Semasa anda menyediakan makanan selama seminggu, anda tidak perlu terlibat dengan sumber tekanan setiap hari.

Memperoleh Kemahiran Praktikal Baru

Sekiranya anda ingin lebih yakin di dapur, menyediakan makanan boleh menjadi kaedah belajar yang baik. Penyediaan makanan dapat membantu anda menemui resipi baru. Kemahiran memasak anda juga akan meningkat.

Menjalin Hubungan yang Lebih Baik dengan Makanan

Semasa anda menyediakan makanan, anda akan belajar lebih banyak mengenai pemakanan dan cara merawat makanan mengikut nutrien yang terdapat di dalamnya. Dengan cara ini, anda mempunyai hubungan yang lebih baik dengan makanan, jadi anda tahu jenis makanan apa yang lebih kerap dimakan dan mana yang harus dielakkan.

Baca juga: Inilah Cara Diet Mediterranean Dapat Menurunkan Berat Badan

Walaupun penyediaan makanan sangat bermanfaat, anda juga perlu memastikan bahawa tubuh mendapat nutrien yang mencukupi. Anda juga boleh mengambil makanan tambahan atau vitamin setiap hari. Sekarang di kedai kesihatan Anda juga boleh membeli makanan tambahan atau vitamin yang paling sesuai untuk anda. Dengan perkhidmatan penghantaran, lebih mudah bagi anda untuk membeli keperluan kesihatan tanpa meninggalkan rumah. Praktikal bukan? Ayuh, gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
Universiti Harvard - Pusat Pengajian Kesihatan Awam. Diakses pada tahun 2021. Panduan Penyediaan Makanan.
Kunci Makanan UK. Diakses pada tahun 2021. Kelebihan Penyediaan Makanan.
Pilih Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 7 Faedah Penyediaan Makanan.