Kesihatan

Agar anak anda bertambah tinggi, cubalah 4 makanan ini

Jakarta - Tinggi kanak-kanak dipengaruhi oleh banyak faktor. Bermula dari faktor genetik, pengambilan nutrien, tempoh tidur, aktiviti fizikal, hingga masalah kesihatan. Sekiranya semua faktor dipertimbangkan, maka faktor-faktor ini dapat menyokong perkembangan anak yang optimum.

(Baca juga: Faktor yang Mempengaruhi Ketinggian Anak Kecil Anda )

Pertumbuhan ketinggian tidak berlaku sepanjang hayat. Kerana apabila anda semakin tua, ketinggian anda akan menurun. Oleh itu, ibu perlu memaksimumkan pertumbuhan tinggi badan kerana si kecil berumur dalam usia kegemilangannya, iaitu 0-6 tahun. Tetapi, bagaimana anda melakukannya?

Makanan untuk Meningkatkan Ketinggian Anak Kecil Anda

Makanan yang dimakan oleh Si Kecil tidak hanya membantu mengawal berat badan, tetapi juga dapat meningkatkan tinggi badan. Sekiranya pengambilan nutrien seperti protein, lemak, vitamin, dan mineral dipenuhi, maka ini dapat memperkuat dan mengoptimumkan pertumbuhan tulang si kecil. Jadi, apa makanan untuk meningkatkan ketinggian anak kecil anda?

1. Telur

Telur adalah sumber protein, lemak, vitamin dan mineral yang terdapat secara semula jadi. Sekiranya dimakan secara berkala, telur dapat mengoptimumkan pertumbuhan tulang si kecil sehingga dapat meningkatkan tinggi badannya. Ini dibuktikan oleh jurnal yang diterbitkan oleh Pediatrics pada bulan Disember 2015. Jurnal tersebut melaporkan bahawa bayi yang diberi satu telur setiap hari selama 6 bulan berturut-turut mempunyai risiko yang lebih rendah terbantut (tinggi rendah) berbanding bayi yang tidak diberi telur setiap hari.

2. Daging

Daging (termasuk unggas dan ikan) adalah sumber kalsium, vitamin D, dan mineral yang berperanan penting dalam pembentukan dan pertumbuhan tulang. Oleh itu, ibu boleh menambahkan ikan (seperti ikan salmon, ikan kod, tuna, dan sardin) atau daging (daging lembu, kambing, dan domba) ke dalam menu harian si kecil untuk mengoptimumkan pertumbuhan ketinggian.

3. Buah dan Sayuran

Buah-buahan dan sayur-sayuran mengandungi nutrien penting yang dapat mengoptimumkan ketinggian anak kecil anda, seperti vitamin, serat, kalium, dan folat. Oleh itu, ibu perlu meningkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran anak mereka setiap hari. Contohnya, dengan menambahkan buah-buahan dan sayur-sayuran seperti wortel, jeruk, labu, brokoli, kubis, ubi jalar, bayam, atau tomato ke menu harian anak anda. Untuk menjadikannya lebih menarik, ibu dapat memproses dan menggabungkan buah-buahan dan sayur-sayuran ini dengan menu makanan kegemaran si kecil.

4. Susu dan produknya yang diproses

Walaupun masih ada kebaikan dan keburukan, beberapa kajian membuktikan hubungan antara pengambilan susu dan tinggi badan seseorang. Salah satunya adalah kajian yang diterbitkan oleh American Journal of Human Biology . Kajian itu melaporkan bahawa ketinggian orang dewasa secara positif berkaitan dengan pengambilan susu pada usia 5-12 dan 13-17 tahun. Ini kerana susu dan produk tenusu mengandungi kalsium, vitamin D, dan sebatian bioaktif Faktor Pertumbuhan-seperti Insulin-1 (IGF-1) yang memainkan peranan penting dalam pembentukan dan pertumbuhan tulang. Ibu dapat memenuhi keperluan susu bayi mereka dengan memberi susu formula, susu lembu, susu kedelai, atau produk olahan seperti keju dan yogurt.

(Baca juga: Perhatikan Cara Memilih Susu untuk Kanak-kanak )

Selagi anak kecil anda berada dalam fasa pertumbuhan dan perkembangan, jangan lupa untuk memperhatikan keadaan kesihatannya, okey? Sekiranya si kecil anda sakit, sekarang anda tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah untuk membeli ubat / vitamin untuk si kecil anda. Ibu boleh memanfaatkan ciri-ciri tersebut Penghantaran Farmasi atau Apothecary dalam aplikasi . Ibu hanya perlu memesan ubat / vitamin yang diperlukan oleh si kecil melalui aplikasi tersebut dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Jadi jomlah muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.