Kesihatan

Lelaki dengan Hypospadias, Masih Boleh Mempunyai Anak?

Jakarta - Hypospadias adalah kecacatan yang mempengaruhi tiub uretra dan kulup pada zakar lelaki. Uretra adalah tiub yang membawa air kencing dari pundi kencing ke bahagian luar badan. Hypospadias adalah gangguan di mana pembukaan uretra lelaki tidak terletak di hujung zakar.

Pembukaan uretra boleh didapati di mana sahaja di sepanjang uretra. Selalunya dengan hypospadias, lubang terletak di sepanjang bahagian bawah zakar, berhampiran hujungnya. Hypospadias adalah kongenital (semasa lahir) (kelainan), yang bermaksud bahawa malformasi berlaku semasa perkembangan janin.

Semasa janin berkembang, uretra tidak tumbuh panjangnya. Juga semasa perkembangan janin, kulup tidak berkembang sepenuhnya, yang biasanya meninggalkan kulup tambahan di bahagian atas zakar dan tidak ada kulup di bahagian bawah zakar.

Baca juga: Ketahui 4 Punca Kesakitan Semasa Hubungan Seks

Menurut pakar neurologi pediatrik, hypospadias adalah gangguan yang terutama mempengaruhi kanak-kanak lelaki yang baru lahir. Hypospadias juga mempunyai komponen genetik. Sebilangan bapa lelaki dengan hypospadias juga menghidapnya.

Pramatang dan berat lahir rendah juga dianggap sebagai faktor risiko hipospadia. Berikut adalah gejala hypospadias yang paling biasa. Walau bagaimanapun, setiap bayi mungkin mengalami gejala yang berbeza. Gejala boleh merangkumi:

  1. Penampilan kulup dan zakar yang tidak normal semasa pemeriksaan

  2. Arah aliran air kencing yang tidak normal

  3. Hujung Mr P boleh melengkung ke bawah

Gejala hypospadias boleh meniru keadaan lain atau masalah perubatan. Sentiasa berjumpa doktor bayi untuk mendapatkan diagnosis. Seorang doktor atau profesional penjagaan kesihatan biasanya mendiagnosis hypospadias semasa kelahiran. Kecacatan dapat dikesan dengan pemeriksaan fizikal.

Rawatan khusus untuk hypospadias akan ditentukan oleh doktor bayi berdasarkan:

  1. Umur kehamilan bayi, kesihatan keseluruhan, dan sejarah perubatan

  2. Sejauh mana keadaannya

  3. Toleransi bayi terhadap ubat, prosedur, atau terapi tertentu

  4. Berharap akan keadaan

Hypospadias dapat diperbaiki dengan pembedahan. Biasanya, pembaikan pembedahan dilakukan ketika bayi berusia antara 6 dan 24 bulan. Semasa kelahiran, kanak-kanak lelaki tidak akan dapat berkhatan, kerana kulit khatan tambahan mungkin diperlukan untuk pembaikan pembedahan.

Baca juga: Ketahui Bagaimana Ujian Air kencing Mendiagnosis Struktur Uretra

Pembaikan pembedahan biasanya boleh dilakukan secara rawat jalan (dan mungkin memerlukan beberapa pembedahan bergantung kepada tahap keparahannya). Sekiranya kelainan hypospadias tidak diperbaiki, komplikasi berikut boleh berlaku ketika anak tumbuh dan menjadi dewasa:

  1. Aliran air kencing mungkin tidak normal. Aliran dapat menunjuk ke arah lubang, atau menyebar dan menyemburkan ke arah yang berbeza.

  2. Zakar boleh melengkung ketika anda tumbuh menyebabkan disfungsi seksual di kemudian hari.

  3. Sekiranya bukaan uretra lebih dekat ke skrotum atau perineum, bayi mungkin menghadapi masalah dengan kesuburan di kemudian hari.

Baca juga: Ketahui Punca Ketegangan Uretra

Lelaki dengan hypospadias proksimal mempunyai kesuburan, pengalaman yang lebih rendah anejakulasi lebih kerap, dan kurang berpuas hati dengan kehidupan seks mereka. Lelaki yang dilahirkan dengan hypospadias proksimal mempunyai hasil di mana mereka terganggu mengenai fungsi dan kesuburan seksual. Kerana kepuasan dengan penampilan alat kelamin penting untuk kepuasan hidup seksual, tindak lanjut klinikal, dan psikologi hingga dewasa sangat penting pada anak lelaki yang dilahirkan dengan hipospadia proksimal.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai hypospadias, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Bercakap dengan Seorang Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .