Kesihatan

Bolehkah Karsinoma Nasofaring disembuhkan?

, Jakarta - Tekak adalah saluran pada badan dari hidung yang berguna untuk menghirup udara. Setelah melalui tekak, udara terus ke laring (laring), trakea, ke bronkus. Selain itu, terdapat bahagian tekak yang lain, iaitu nasofaring.

Nasofaring terletak di bahagian atas tekak di belakang hidung dan di rongga mulut. Bahagian ini adalah satu kawasan yang boleh diserang barah. Setiap jenis barah berbeza, ada yang boleh disembuhkan dan ada yang tidak. Lalu bagaimana dengan barah nasofaring atau karsinoma nasofaring? Inilah perbincangannya!

Baca juga: Adakah Terdapat Komplikasi yang Disebabkan oleh Karsinoma Nasopharyngeal?

Bolehkah seseorang yang menghidap karsinoma nasofaring dapat disembuhkan?

Karsinoma nasofaring atau barah nasofaring adalah penyakit yang jarang berlaku. Gangguan ini pada mulanya menyerang bahagian atas tekak atau belakang hidung, yang dikenali sebagai nasofaring. Apabila seseorang bernafas, udara melewati hidung ke kerongkong dan nasofaring, sebelum sampai ke paru-paru.

Penyakit ini adalah salah satu barah yang paling biasa di Indonesia. Seseorang yang menderita gangguan ini mengalami benjolan di leher dengan mimisan dan kehilangan pendengaran. Selain itu, sakit tekak juga berlaku pada orang yang mengalami karsinoma nasofaring.

Karsinoma nasofaring mesti dirawat dengan segera. Seperti barah pada umumnya, gangguan ini boleh merebak ke organ sekitar dan organ lain. Kanser menyerang tekak dan otak yang boleh menyebabkan kematian.

Lalu, bolehkah penyakit ini disembuhkan? Jawapannya adalah ya. Walau bagaimanapun, karsinoma nasofaring yang berlaku boleh berulang dengan sendirinya. Oleh itu, walaupun sudah pulih, orang itu masih harus melakukan kawalan jangka panjang. Kekambuhan masih boleh berlaku setelah 10 tahun disembuhkan.

Baca juga: Kenali 5 Tahap Karsinoma Nasofaring

Rawatan Karsinoma Nasofaring

Seseorang yang menderita penyakit ini harus menjalani pemeriksaan berkala dengan profesional perubatan. Ini dilakukan sebelum, semasa, dan setelah rawatan dijalankan. Anda boleh membuat janji temu dalam talian dengan doktor di hospital pilihan anda tanpa perlu beratur. Sangat mudah, hanya melalui aplikasi .

Di samping itu, rawatan barah dilakukan bergantung pada lokasi, keparahan, dan kesihatan tubuh penderita. Berikut adalah cara rawatan yang boleh dilakukan, iaitu:

  • Terapi radiasi

Seseorang dengan karsinoma nasofaring boleh dirawat dengan terapi radiasi. Terapi menggunakan sinar-X membunuh sel barah dan menghentikan pertumbuhannya. Kaedah ini secara amnya merupakan sebahagian daripada rawatan umum untuk merawat barah pada peringkat awal.

Sejenis terapi radiasi yang disebut IMRT memberikan dos radiasi yang tinggi terus ke tumor. Ia juga meminimumkan kerosakan pada tisu sihat di sekitarnya. Kaedah ini memberikan kesan sampingan yang lebih sedikit daripada rawatan radiasi lain.

  • Kemoterapi

Kemoterapi juga boleh dilakukan untuk merawat barah pada nasofaring. Ia menggunakan ubat untuk membunuh sel barah. Kaedah ini secara amnya tidak berguna untuk merawat barah nasofaring tetapi membantu penghidap hidup lebih lama apabila digabungkan dengan radioterapi atau ubat biologi.

Baca juga: Pemeriksaan untuk Pengesanan Karsinoma Nasofaring

  • Operasi

Anda juga boleh menjalani pembedahan membuang tumor, walaupun ini jarang dilakukan. Ini disebabkan lokasi tumor berdekatan dengan saraf dan saluran darah. Oleh itu, seseorang mungkin mengalami kerosakan kekal pada mata dan bahagian badan yang lain.

Berikut ini adalah perbincangan mengenai karsinoma nasofaring yang boleh disembuhkan atau tidak. Selain itu, anda disarankan untuk mencegah penyakit ini dengan mengurangi pengambilan makanan dengan garam, merokok, dan tidak meminum minuman beralkohol. Hidup dengan cara yang sihat dapat menjadikan tubuh terhindar dari penyakit.

Rujukan:
Cancer.gov. Diakses 2019. Rawatan Kanser Nasopharyngeal (Dewasa) (PDQ®) – Versi Pesakit
WebMD. Diakses 2019. Kanser Nasofaring
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found