Kesihatan

Diet Puasa di Bulan Puasa, Bagaimana caranya?

, Jakarta - Puasa dapat membantu anda yang ingin memiliki berat badan yang ideal. Melakukan diet ketika berpuasa adalah waktu yang tepat untuk ingat bahawa semasa berpuasa makanan yang anda makan terhad kepada sahur dan iftar.

Tetapi kadang-kadang, momen puasa boleh menjadi penyebab kenaikan berat badan. Ini kerana banyak daripada anda makan sebahagian besar pada waktu berbuka puasa. Selain itu, pengambilan nutrien dan nutrien yang dimakan ketika berbuka atau sahur tidak seimbang.

Lalu, bagaimana melakukan diet yang cepat dan tepat ketika berpuasa? Anda boleh mulakan dengan makan makanan yang sihat supaya pengambilan dan pemakanan makanan anda seimbang. Di samping itu, jangan lupa mengawal makanan yang anda makan setiap hari.

Mengurangkan pengambilan kalori, kunci diet cepat ketika berpuasa

Anda harus mengurangkan pengambilan kalori sebanyak 500 kalori sehari ketika berpuasa. Mengurangkan pengambilan 500 kalori dapat menurunkan berat badan sebanyak 0.5 hingga 1 kilogram seminggu.

Tetapi ingat, jangan keterlaluan dalam mengehadkan jumlah kalori yang masuk ke dalam badan. Tubuh masih memerlukan sebanyak 1200 kalori sehari. Akan ada banyak kesan buruk terhadap kesihatan apabila tubuh kekurangan kalori seperti keletihan berterusan, keguguran rambut, selalu merasa sejuk, mengalami sembelit dan perubahan mood yang tidak menentu.

Baca juga: 6 Masalah Kesihatan Yang Sering Diajukan Semasa Berpuasa

Berikut adalah petua diet cepat pada bulan puasa:

1. Makan dalam Bahagian Kecil

Sebelum berbuka puasa, banyak penjual makanan menawarkan makanan yang enak. Tetapi anda tidak harus tergoda dengan keadaan ini. Lebih baik ketika berbuka puasa secara beransur-ansur sedikit demi sedikit.

Mulakan iftar dengan mengambil pengambilan cecair seperti air untuk badan terlebih dahulu. Selain sihat, ia juga mengurangkan makan berlebihan. Bukan hanya air, anda juga boleh menambah makanan ringan seperti kurma untuk berbuka puasa. Setelah memakan makanan ini, anda harus berhenti sebentar sebelum anda makan makanan utama yang sihat.

2. Elakkan Makanan Manis di Sahur

Pada waktu subuh, anda harus mengelakkan makanan manis dan mengandungi gula tinggi. Makanan manis sebenarnya boleh membuat anda haus dan lapar ketika berpuasa. Pilih makanan sihat yang mengandungi karbohidrat kompleks agar anda kenyang lebih lama ketika berpuasa. Salah satu menu sahur yang boleh anda cuba ialah oatmeal. Oatmeal adalah bijirin penuh yang mempunyai banyak manfaat kesihatan dan menjadikan anda kenyang lebih lama.

Baca juga: Menambah Berat Badan Semasa Berpuasa, Apa Yang Salah?

3. Bersenam secara berkala

Selain memperhatikan pengambilan makanan yang dimakan pada waktu subuh dan berbuka puasa, tidak ada salahnya untuk terus bersenam secara teratur. Anda boleh melakukan senaman ringan seperti berjalan, berbasikal atau berenang sebelum berbuka puasa atau selepas berbuka puasa. Di luar hari, anda boleh melakukan senaman regangan untuk mengurangkan rasa mengantuk ketika berpuasa.

4. Penggunaan Sayuran dan Buah-buahan

Anda harus mengelakkan memakan banyak makanan goreng ketika berbuka puasa. Tingkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran. Kandungan serat yang anda dapatkan dari buah-buahan dan sayur-sayuran membantu menyuburkan dan melancarkan pencernaan anda pada bulan puasa.

Jangan lupa untuk selalu meluangkan masa untuk sahur. Pastikan pemakanan anda untuk menjalankan aktiviti harian dipenuhi sehingga anda dapat menjalankan ibadah dengan betul. Tidak ada salahnya bertanya kepada doktor melalui permohonan itu untuk mendapatkan maklumat kesihatan ketika berpuasa. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga: Berpuasa Semasa Diet, Dapat Tetap Sihat dengan Menu ini