Kesihatan

Ini adalah Kaedah yang Betul untuk Menjaga Hamster di Rumah

Jakarta - Bagi sesetengah orang, menjaga hamster memang menyeronokkan. Selain bentuknya yang menggemaskan, hamster juga merupakan salah satu haiwan yang kelakuannya sangat comel. Walau bagaimanapun, anda harus mengetahui lebih banyak maklumat mengenai hamster. Ini kerana menjaga hamster bukanlah perkara yang mudah.

Baca juga : 4 Petua Memilih Haiwan Peliharaan untuk Kanak-kanak

Anda perlu melakukan pelbagai rawatan untuk menjaga kesihatan hamster anda. Anda perlu mengetahui jenis makanan yang betul, aktiviti yang perlu dilakukan oleh hamster, hingga masalah kesihatan yang cenderung dialami oleh hamster. Dengan cara itu, lebih mudah bagi anda untuk mengambil langkah berjaga-jaga agar hamster kegemaran anda kekal dalam keadaan sihat.

Hamster Adalah Haiwan Nokturnal

Hamster adalah salah satu jenis haiwan kecil yang menggemaskan. Hamster menjadi salah satu tikus agak mudah dijaga. Walaupun begitu, anda masih perlu mengetahui kebiasaan aktiviti yang dilakukan oleh hamster.

Apa yang perlu diketahui oleh pemilik hamster adalah bahawa mereka adalah haiwan nokturnal atau nokturnal. Mereka akan menghabiskan banyak masa bermain pada waktu malam dan tidur pada waktu siang. Namun, itu tidak bermaksud mereka tidak bermain di siang hari. Namun, waktu siang bukanlah waktu yang paling aktif untuk hamster.

Sediakan Sangkar yang Selesa

Hamster yang masih muda biasanya akan dilihat secara berkumpulan. Namun, apabila mereka dewasa, hamster akan lebih suka tinggal sendirian dan secara wilayah. Untuk itu, jika anda menyimpan beberapa hamster, anda harus menyediakan beberapa sangkar berasingan apabila ia besar.

Sekiranya anda menjaga hamster betina, anda harus memastikan hamster berasa selamat dan tenang ketika melahirkan. Keadaan tekanan dan kegelisahan yang dialami, membuatkan ibu hamster dapat membunuh atau memakan anak-anaknya. Untuk itu, anda juga boleh menyediakan bilik yang terpisah untuk hamster ibu yang baru sahaja melahirkan.

Untuk itu, pastikan anda tidak memberikan kandang yang terlalu kecil untuk hamster. Pastikan sangkar cukup besar untuk hamster bermain, tidur, dan buang air kecil di bahagian yang berasingan.

Baca juga : Inilah Cara Mendapatkan Anak-anak Mencintai Haiwan Sejak Mereka Kecil

Jangan lupa menukar tempat tidur hamster setiap kali ia basah atau kotor. Anda juga perlu membersihkan kawasan atau tempat khas yang digunakan oleh hamster untuk membuang air besar. Lakukan pembersihan tempat makan, minum, secara keseluruhan tempat tidur , dan kandang seminggu sekali.

Jangan lupa sediakan beberapa jenis mainan di dalam sangkar. Selain mengelakkan hamster bosan, permainan yang anda sediakan juga dapat digunakan oleh hamster untuk berlatih dan melakukan aktiviti fizikal setiap hari.

Namun, menurut The Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals , lebih baik elakkan memberi bola hamster di kawasan permainan hamster. Mainan jenis ini dianggap dapat meningkatkan tahap tekanan, risiko kecederaan, dan kekurangan oksigen pada hamster.

Makanan Yang Betul untuk Mengelakkan Masalah Kesihatan

Penjagaan dan jenis makanan yang betul pastinya membuat hamster terhindar dari pelbagai masalah kesihatan. Anda boleh memberi makanan khas hamster yang dijual untuk hamster. Biasanya, makanan jenis ini memberikan nutrien seimbang dan juga tekstur yang baik untuk dimakan oleh hamster. Namun, hamster juga akan merasa bosan jika diberi makanan yang sama setiap hari.

Untuk mengelakkan gangguan makan atau kebosanan pada hamster, tidak ada salahnya menyediakan makanan segar untuk hamster. Terdapat beberapa buah dan sayur-sayuran yang sesuai untuk diberikan kepada hamster. Bermula dari epal, brokoli, wortel, anggur, timun, strawberi, biji bunga matahari, hingga bayam.

Selain makanan, pastikan anda menyediakan air minum bersih yang selalu ada. Kekurangan air dalam hamster menyebabkan hamster menjadi dehidrasi yang boleh membawa maut.

Keadaan ini menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Hamster yang mempunyai watak aktif, tentu saja, akan mudah dilihat jika mereka mempunyai masalah kesihatan. Biasanya, mereka akan lebih pasif atau mengalami gangguan tingkah laku.

Terdapat beberapa masalah kesihatan yang sangat mudah dijangkiti hamster. Bermula dari cirit-birit, sembelit, hidung berair, kudis, kutu, mata berair, munculnya benjolan di satu bahagian badan mereka, hingga lumpuh.

Baca juga : Umur yang tepat untuk kanak-kanak bermain dengan haiwan kesayangan

Gunakan segera dan tanyakan terus kepada doktor haiwan mengenai gejala masalah kesihatan yang dialami oleh hamster. Bukan hanya itu, hamster juga merupakan haiwan yang dapat menjadi perantara penyakit yang disebabkan oleh bakteria Salmonella dan virus Choriomeningitis limfositik yang boleh disebarkan kepada manusia.

Atas sebab ini, pastikan hamster sentiasa bersih dan juga badan dan tangan setelah bersentuhan langsung dengan hamster. Elakkan juga mencium hamster kerana boleh meningkatkan risiko penularan penyakit kepada manusia.

Rujukan:
Persatuan Diraja untuk Pencegahan Kekejaman terhadap Haiwan. Diakses pada tahun 2021. Bola Hamster.
Haiwan Peliharaan Spruce. Diakses pada tahun 2021. Adakah Hamster adalah Haiwan Peliharaan yang tepat untuk anda?
Kaytee. Diakses pada tahun 2021. 9 Petua Penjagaan Haiwan Peliharaan untuk Pemula.
Haiwan Peliharaan Spruce. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Boleh Dimakan oleh Hamster?
Haiwan Peliharaan. Diakses pada tahun 2021. Petua Mengenai Penyakit Hamster Biasa.