Kesihatan

Ketahui Punca Penebalan Kulit di Telapak Tangan

, Jakarta - Pernahkah anda melihat tangan anda dan melihat bahawa kulit di telapak tangan anda menebal? Dalam dunia perubatan, terdapat beberapa penyebab penebalan kulit pada tangan. Sekiranya gejalanya berkembang menjadi cukup parah sehingga menyebabkan kulit rapuh yang mudah melepuh, kental menebal atau bahkan cacat, maka keadaan ini dapat menunjukkan anda mengalami epidermolisis bulosa.

Epidermolysis bullosa adalah penyakit yang tidak ada penawarnya. Walau bagaimanapun, beberapa jenis rawatan dapat diandalkan untuk melegakan gejala. Penyakit yang jarang berlaku ini akan menyebabkan lepuh dan kulit rapuh, yang biasanya muncul sebagai tindak balas kepada kecederaan ringan, walaupun dari panas, geseran, calar, atau pita pelekat. Dalam kes yang teruk, lepuh boleh berlaku di dalam badan, seperti lapisan mulut atau perut.

Baca juga: Ketahui 2 Faktor Risiko untuk Epidermolysis Bullosa

Gejala Epidermolisis Bullous, Menyebabkan Penebalan Kulit

Bukan hanya penyebab penebalan kulit, tetapi terdapat beberapa gejala lain dari epidermolysis bullosa yang perlu anda ketahui:

 • Lepuh di mulut dan tekak.
 • Lepuh kulit kepala, parut dan keguguran rambut (alopecia parut).
 • Kulit kelihatan nipis (tisu parut atropik).
 • Benjolan atau jerawat putih kecil (milia).
 • Masalah gigi, seperti kerosakan gigi kerana enamel yang tidak sempurna.
 • Kesukaran menelan (disfagia).
 • Kulit gatal dan menyakitkan.

Sebilangan besar jenis epidermolisis bulosa diwarisi dan keadaan biasanya muncul pada masa bayi atau awal kanak-kanak. Sebilangan orang tidak mengalami tanda-tanda dan gejala sehingga remaja atau awal dewasa. Lepuh bulous epidermolisis mungkin tidak muncul sehingga anak kecil mula berjalan atau sehingga anak yang lebih tua memulakan aktiviti fizikal baru yang mencetuskan geseran yang lebih besar di kaki.

Sekiranya suatu hari anda menemui gejala lepuh pada luka ini, anda harus segera berjanji temu dengan doktor di hospital untuk mengesahkan gejala tersebut. Sekarang, anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital dengan lebih mudah . Dengan cara ini, anda tidak perlu lagi beratur berjam-jam hanya untuk mendapatkan pemeriksaan di hospital.

Baca juga:Ini adalah 5 jenis epidermolisis bulosa yang perlu anda ketahui

Punca Epidermolisis Bullosa

Epidermolysis bullosa biasanya diwarisi, dan gen untuk penyakit ini dapat diwarisi dari kedua ibu bapa yang mempunyai penyakit tersebut (warisan dominan autosom). Ada kemungkinan keadaan itu diwarisi dari kedua ibu bapa (pewarisan resesif autosomal) atau muncul sebagai mutasi baru pada orang yang terjejas yang berisiko diturunkan. Mempunyai sejarah keluarga epidermolisis bulosa adalah faktor risiko utama untuk mengembangkan gangguan tersebut.

Kulit terdiri daripada lapisan luar (epidermis) dan lapisan di bawahnya (dermis). Kawasan di mana lapisan bertemu disebut membran bawah tanah. Jenis epidermolisis bulosa yang berbeza ditentukan oleh lapisan di mana lepuh terbentuk.

Jenis utama epidermolisis bulosa adalah:

 • Epidermolisis bulosa simplex . Ini adalah bentuk yang paling biasa. Ia berkembang di lapisan luar kulit dan terutamanya mempengaruhi tapak tangan dan kaki. Lepuh biasanya sembuh tanpa parut.
 • Epidermolisis Bullous Junctional . Jenis ini mungkin teruk, dengan lepuh bermula pada masa bayi. Bayi dengan keadaan ini mungkin akan menangis dengan suara yang serak disebabkan oleh pita suara yang berterusan dan parut.
 • Epidermolisis Bullous Distrofi . Jenis ini dikaitkan dengan kecacatan pada gen yang membantu menghasilkan sejenis kolagen yang memberi kekuatan pada dermis kulit, sama dengan kulit babi. Sekiranya bahan ini hilang atau tidak berfungsi, lapisan kulit tidak akan bergabung dengan betul.

Baca juga: Adakah Epidermolysis Bullous Berjangkit?

Pencegahan Epidermolisis Bullous

Malangnya, mustahil untuk mencegah epidermolisis bulosa. Namun, anda boleh mengambil langkah berikut untuk membantu mencegah lepuh dan jangkitan.

 • Berhati-hati dengan Kawasan Popok. Sekiranya anak anda memakai lampin, lepaskan tali getah dan elakkan membersihkan tisu. Tutup lampin dengan pelekat yang tidak melekat atau griskannya dengan lapisan pasta zink oksida yang tebal.
 • Jaga Kelembapan Kulit. Sapukan pelembap kulit dengan lembut, seperti petroleum jelly.
 • Beri Pakaian Lembut kepada Anak-anak. Pakai pakaian lembut yang senang dipakai dan ditanggalkan. Ini mungkin membantu mengeluarkan label dan meletakkan pakaian di bahagian jahitan untuk mengurangkan calar. Cuba jahit pelapik busa ke lapisan pakaian dengan siku, lutut, dan titik tekanan yang lain. Gunakan juga kasut lembut khas, jika boleh.
 • Elakkan calar. Potong kuku anak anda dengan kerap. Pertimbangkan untuk memakai sarung tangan sebelum tidur untuk membantu mengelakkan calar dan jangkitan.
Rujukan:
Akademi Dermatologi Amerika. Diakses pada tahun 2021. Warisan Epidermolisis Bullosa.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Epidermolysis Bullosa.
Institut Artritis Nasional dan Penyakit Muskuloskeletal dan Kulit. Diakses pada tahun 2021. Epidermolysis Bullosa.