Kesihatan

5 Kebaikan Memakan Ikan

Jakarta - Kementerian Kelautan dan Perikanan (KKP) menyatakan bahwa penggunaan ikan di Indonesia masih rendah, yaitu 32,24 kilogram per kapita per tahun. Kerana itulah KKP mengajak orang ramai untuk meningkatkan pengambilan ikan melalui Gerakan Mempromosikan Makan Ikan (Gemarikan). Melalui gerakan ini, KKP berharap dapat membantu meningkatkan taraf hidup nelayan, meningkatkan pemakanan masyarakat, dan meningkatkan kecerdasan generasi bangsa. Jadi, apa faedah ikan untuk kesihatan? Cari di sini, ayuh! (Baca juga: Ini adalah 4 kebaikan ikan yang anda dapat sekiranya memakannya )

1. Meningkatkan Keupayaan Otak

Satu kajian mengatakan bahawa kandungan asid lemak omega-3 pada ikan baik untuk kesihatan otak. Selain membangun sel otak, kandungannya juga mendorong pengembangan otak untuk berfungsi dengan lebih optimum. Ini kerana pengambilan ikan dapat meningkatkan kadar asid eicosapentaenoic (EPA) dan docosahexaenoic (DHA) yang dapat mengurangi tekanan, mengurangi risiko kehilangan ingatan, dan merangsang produksi hormon serotonin, yang berperanan mengatur mood, selera makan, dan tidur. Kajian lain juga mendapati bahawa orang yang makan ikan setiap minggu mempunyai lebih banyak masalah abu-abu di pusat otak yang berperanan mengatur emosi dan ingatan.

2. Mencegah Penyakit

Pengambilan ikan secara berkala, sekurang-kurangnya 2-3 kali seminggu dapat mencegah anda dari risiko penyakit tertentu seperti penyakit jantung, tekanan darah tinggi, dan strok. Ini disebut dalam kajian yang diterbitkan di Jurnal Persatuan Jantung Amerika. Kajian itu melaporkan bahawa wanita yang makan sedikit atau tidak ada ikan lebih cenderung menghidap penyakit jantung daripada wanita yang makan ikan sekurang-kurangnya sekali seminggu. Kajian lain juga melaporkan bahawa pengambilan ikan secara berkala dapat menurunkan kadar lipid darah, sehingga dapat mengurangi risiko penyakit jantung.

3. Menjaga Kesihatan Mata

Makan ikan yang rajin dapat menjaga kesihatan mata yang optimum. Ini kerana kandungan asid lemak omega-3 dan asid amino dapat mencegah penuaan mata, melindungi mata dari mata kering dan mata yang letih, dan mengurangkan risiko katarak. (Baca juga: 5 Khasiat Salmon Yang Boleh Diperolehi Untuk Kesihatan )

4. Menjaga Kesihatan Kulit

Kandungan EPA pada ikan dipercayai menyekat enzim yang dapat merosakkan kolagen, sehingga melindungi kulit dari kerosakan UV, melawan kedutan, dan memperbaiki kerosakan. Ini dibuktikan dalam kajian yang diterbitkan di Jurnal Penyelidikan Lipid tahun 2005.

5. Menjaga Kesihatan Mental

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Epidemiologi & Kesihatan Komuniti menyebutkan bahawa wanita yang makan ikan berisiko rendah untuk mengalami kemurungan daripada mereka yang tidak makan. Walaupun tidak ada kajian yang membuktikan hubungan antara pengambilan ikan dan kemurungan, beberapa kajian menunjukkan bahawa asid lemak omega-3 memainkan peranan penting dalam meningkatkan mood. Omega 3 dianggap mempengaruhi otak dengan mengubah tahap hormon dopamin dan serotonin. Hormon dopamin berperanan dalam mewujudkan suasana yang bahagia, sementara hormon serotonin berperanan mencegah kemurungan.

Untuk mendapatkan faedah ikan, anda boleh memakan ikan yang kaya dengan omega-3 seperti tuna, sardin, dan salmon. Walau bagaimanapun, jika anda alah kepada makanan laut, anda boleh mengatasinya dengan mengambil suplemen minyak ikan. Anda boleh membeli makanan tambahan minyak ikan dengan memanfaatkan ciri-cirinya Penghantaran Farmasi atau Apothecary dalam aplikasi . Anda hanya perlu memesan suplemen minyak ikan yang anda mahukan, kemudian tunggu maksimum 1 jam untuk pesanan anda tiba. Jadi jomlah muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play. (Baca juga: 6 Petua Memilih Makanan Tambahan Minyak Ikan )

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found