Kesihatan

Ini adalah kaedah semula jadi untuk merawat gatal-gatal tanpa ubat

, Jakarta - Hives adalah keadaan gatal pada kulit dengan munculnya ruam ditambah sensasi gatal yang kuat. Dalam keadaan yang tidak begitu teruk, rawatan gatal-gatal dilakukan dengan menggunakan rawatan di rumah.

Memampatkan kawasan gatal-gatal dengan kompres sejuk adalah salah satu cara untuk menghilangkan rasa gatal akibat gatal-gatal. Anda boleh meletakkan kain yang sejuk dan lembap di kawasan yang gatal. Ini dapat mengurangkan keinginan untuk menggaru dan membantu mengurangkan keradangan.

Mandi oat ke Aloe

Telah dijelaskan sebelumnya bahawa salah satu cara untuk merawat gatal-gatal tanpa ubat adalah dengan menggunakan kompres sejuk. Kemudian, beberapa cadangan lain yang disarankan adalah mandi dengan oatmeal dan baking soda. Kedua-dua kombinasi ini dapat menenangkan sensasi gatal pada kulit dan mengurangkan kegatalan.

Kemudian, lidah buaya juga merupakan bahan yang berkesan untuk menghilangkan rasa gatal. Kandungan lidah buaya yang dapat meredakan keradangan berkesan dalam menyembuhkan gatal akibat gatal-gatal. Selain melakukan rawatan di rumah yang disarankan, anda juga harus mengelakkan terkena objek tertentu untuk mengelakkan kerengsaan.

Baca juga: Gatal-gatal, Alahan atau Sakit Kulit?

Ini termasuk minyak wangi, sabun wangi atau pelembap, pakaian wol, dan juga cahaya matahari. Pendedahan sinar matahari boleh mencetuskan peluh, dan peluh dapat membuat tubuh terlalu lembap, menyebabkan gatal. Seseorang yang mengalami gatal-gatal harus tetap tenang dan memakai pakaian yang longgar dan selesa.

Ingin mengetahui cadangan ubat semula jadi untuk gatal-gatal, tanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh berbual bila-bila masa dan di mana sahaja Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Hampir 15-20 peratus orang mengalami gatal-gatal dalam hidup mereka. Sekiranya seseorang mengalami gatal-gatal, penting untuk memperhatikan pencetus, supaya anda dapat mengelakkannya.

Secara amnya, beberapa perkara boleh mencetuskan reaksi dari gatal-gatal, termasuk alkohol, kafein, menggosok pakaian dengan bahan kasar, seperti bulu, dan cuaca yang terlalu panas. Selagi anda dapat menahan gatal dan tidak menggaruknya secara intensif, dengan rawatan di rumah, sensasi gatal dapat hilang dalam 24 jam. Walau bagaimanapun, anda harus segera mendapatkan rawatan perubatan jika anda mengalami salah satu daripada keadaan berikut:

Baca juga: Kulit Gatal, Jangan Abaikan Keadaan Kesihatan Ini

  1. Pening.
  2. Bengkak di tekak atau muka.
  3. Kesukaran bernafas.

Ini mungkin merupakan tanda reaksi alergi yang teruk dan memerlukan rawatan kecemasan. Menurut American Academy of Dermatology Association, gatal-gatal boleh disebabkan oleh reaksi alergi, pencetus fizikal, seperti sejuk, air, atau geseran, dan keadaan perubatan, seperti jangkitan atau penyakit autoimun.

Gatal-gatal cenderung muncul dalam beberapa jam. Sebilangan orang yang mengalami gejala mungkin tidak mengalami serangan lagi atau kambuh. Sekiranya anda terus mendapat gatal-gatal setiap hari atau hampir setiap hari selama enam minggu atau lebih, anda mungkin mengalami gatal-gatal yang kronik.

Buat temujanji untuk berjumpa dengan pakar dermatologi, ahli alergi, atau doktor umum yang diperakui oleh dewan sekiranya gatal-gatal anda tidak bertambah baik. Pemeriksaan perubatan yang menyeluruh dapat membantu anda mengetahui punca utama keadaan gatal-gatal.

Beberapa penyakit yang boleh menyebabkan gatal-gatal adalah tiroid, rheumatoid arthritis, atau diabetes. Oleh itu, ujian perubatan sangat penting untuk menolak kemungkinan yang tidak pasti sebagai pencetus.

Makanan boleh menjadi sebab mengapa gatal-gatal boleh muncul. Sekiranya itu berlaku, pakar dermatologi boleh mengesyorkan perubahan gaya hidup dan menetapkan ubat-ubatan yang dapat membantu mengurangkan tempoh berulang.

Rujukan:

WebMD. Diakses pada tahun 2019. Perubatan Alternatif untuk Gatal-gatal.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses 2019. Ho untuk merawat Gatal-gatal.
Persatuan Akademi Dermatologi Amerika. Diakses pada tahun 2019. 10 CARA MENDAPATKAN KEPERCAYAAN DARI HIV Kronik.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found