Kesihatan

Ini 8 Jenis Psoriasis yang Perlu Diperhatikan

, Jakarta - Psoriasis adalah radang kulit yang ditandai dengan ruam merah dan penebalan kulit. Berdasarkan lokasi badan yang terjejas, psoriasis boleh dibahagikan kepada beberapa jenis. Jenis yang berbeza, gejala dan rawatan yang berbeza. Oleh itu, ketahui 8 jenis psoriasis di sini supaya anda boleh mendapatkan rawatan yang tepat.

Baca juga: Ketahui Perbezaan antara Kusta dan Psoriasis

Jenis dan Gejala Psoriasis

Setiap jenis psoriasis boleh menyebabkan gejala yang berbeza. Berikut adalah jenis dan gejala psoriasis yang perlu anda ketahui:

  1. Psoriasis Plak

Psoriasis plak atau psoriasis vulgaris adalah jenis psoriasis yang paling biasa. Gejala yang muncul dalam bentuk ruam merah pada kulit, serta penampilan luka keperakan kering yang terasa gatal atau panas seperti terbakar. Psoriasis boleh terjadi di mana-mana bahagian badan, terutama di lutut, siku, dan kulit kepala. Dalam kes yang teruk, psoriasis plak boleh menyebabkan kulit di sekitar sendi pecah dan berdarah.

Baca juga: Psoriasis dapat disembuhkan dengan terapi cahaya, apakah itu efektif?

  1. Psoriasis Kuku

Walaupun bukan jenis utama psoriasis, tetapi psoriasis kuku juga merupakan manifestasi dari psoriasis. Gejala sering disalah anggap sebagai jangkitan kulat dan jangkitan kuku lain. Walau bagaimanapun, psoriasis kuku dapat dikenali dengan gejala seperti perubahan warna pada kuku, penampilan kuku kecil yang tenggelam, pertumbuhan kuku yang tidak normal dan kuku yang terkelupas. Psoriasis cenderung terjadi pada kuku yang cedera.

  1. Psoriasis kulit kepala

Psoriasis kulit kepala menyebabkan sisik tebal dan gatal muncul di sebahagian atau seluruh kulit kepala. Ruam boleh merebak ke leher, muka dan telinga. Kulit yang mengelupas akan gugur dan meninggalkan tanda putih seperti kelemumur. Bagi sesetengah orang, psoriasis kulit kepala boleh menyebabkan kelemumur. Bagi yang lain, jenis psoriasis ini boleh menyakitkan, gatal dan sangat ketara pada garis rambut. Namun, menggaru kulit kepala secara berlebihan boleh mengakibatkan rambut gugur dan jangkitan kulit kepala.

  1. Psoriasis terbalik

Dicirikan oleh penampilan ruam merah yang terasa halus pada lipatan kulit, seperti ketiak, pangkal paha, di belakang lutut, dan di bawah payudara. Ruam boleh menjadi lebih teruk jika terdapat geseran antara ruam dan peluh.

  1. Psoriasis Guttate

Gejala termasuk bintik-bintik merah kecil pada sebahagian atau seluruh kulit. Tompok-tompok yang muncul ditutup dengan sisik dan cenderung muncul di bahagian atas badan, lengan, kaki dan kulit kepala. Psoriasis usus lebih kerap berlaku pada kanak-kanak dan remaja, serta pada orang yang mengalami jangkitan atau radang tekak.

  1. Psoriasis pustular

Psoriasis pustular dicirikan oleh ruam merah yang boleh melepuh dan penuh dengan nanah. Ruam boleh muncul di mana sahaja di badan, termasuk muncul dalam kumpulan di tangan, kaki dan hujung jari. Lepuh yang berisi nanah boleh hilang dan meninggalkan parut (kudis). Gejala orang dengan psoriasis adalah demam, menggigil, ruam gatal, dan penurunan berat badan.

  1. Psoriasis eritrodermik

Psoriasis eritrodermik menyebabkan ruam merah yang gatal dan sakit. Jenis ini merangkumi psoriasis yang teruk dan mengancam nyawa kerana boleh mempengaruhi tahap cairan dan protein dalam badan, yang menyebabkan dehidrasi, hipotermia, kekurangan zat makanan, dan kegagalan jantung.

  1. Artritis Psoriasis

Gejala termasuk kerengsaan kulit, perubahan warna kuku dan kekakuan sendi. Dalam kes yang teruk, sendi yang dijangkiti berpotensi menjadi cacat kekal.

Baca juga: Mengakui Psoriasis Arthritis Yang Menyerang Sendi

Itulah lapan jenis psoriasis dan simptomnya yang perlu diperhatikan. Sekiranya anda mengalami ruam kulit dan gatal, segera berjumpa doktor untuk cadangan rawatan yang sesuai. Anda boleh menggunakan ciri Berbual dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk meminta doktor melalui Berbual, dan Panggilan Suara / Video, bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun di App Store atau Google Play sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Jenis-jenis Psoriasis.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found