Kesihatan

5 Sebab Mengapa Wanita Tegas Lebih Mudah Daripada Lelaki

, Jakarta - Tekanan boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Lebih-lebih lagi, di tengah-tengah tuntutan kehidupan dan rutinitas yang seperti itu, keadaan ini tentunya semakin menyerang, terutama di masyarakat bandar. Berita buruknya adalah bahawa wanita dikatakan mempunyai risiko tekanan yang lebih tinggi daripada lelaki. Macam mana boleh jadi?

1. Perbezaan Hormon

Salah satu perkara yang menyebabkan wanita lebih mudah stres adalah keadaan hormon. Wanita dan lelaki sebenarnya mempunyai hormon yang berbeza. Citing Stress.org, Dr. Paul J. Rosch, Pengerusi Lembaga Institut Tekanan Amerika, mengatakan bahawa wanita mengalami perubahan tahap hormon lebih kerap.

Nah, perubahan hormon yang paling kerap berlaku adalah berkaitan dengan gejala kemurungan. Contohnya, semasa haid, selepas melahirkan, atau semasa menopaus. Di samping itu, wanita juga dikatakan terdedah kepada hipotiroidisme yang berkaitan dengan kemurungan.

2. Genetik

Tekanan juga berkaitan dengan genetik. Wanita dikatakan mempunyai keadaan genetik yang lebih cenderung kepada kemurungan berbanding lelaki. Inilah yang menyebabkan seorang wanita cenderung lebih mudah mengalami tekanan.

3. Terlibat dalam Hubungan Peribadi

Sebenarnya, tekanan lebih cenderung menyerang wanita yang sering terlibat dalam hubungan peribadi, seperti pekerjaan dan keluarga. Kerana, ketika hubungan yang terjadi mulai mengalami masalah atau kekacauan, wanita cenderung menjadi pihak yang tertekan. Malah satu kajian dari Eropah menunjukkan bahawa wanita berusia 25-40 cenderung mengalami kemurungan hingga 4 kali lebih mudah daripada lelaki.

4. Hidup Lebih Lama

Banyak kajian menunjukkan bahawa wanita cenderung hidup lebih lama daripada lelaki. Ini kemudian menambah panjang alasan wanita lebih mudah stres daripada lelaki. Kerana, usia tua sangat berkaitan dengan perasaan kehilangan dan kesunyian, kesihatan fizikal yang lemah, dan faktor lain yang menyebabkan kemurungan.

5. Gangguan Afektif Musim (SAD)

Gangguan afektif bermusim (SAD) adalah gangguan mood yang dicirikan oleh kemurungan. Biasanya keadaan ini akan berlaku pada masa yang sama dan secara konsisten setiap tahun. Malangnya, wanita dikatakan mempunyai risiko hingga 4 kali lebih besar untuk mengalami sindrom ini.

Baca juga: Wanita tidak boleh stres, inilah kesannya

Tekanan dalam Wanita Kerjaya

Wanita yang bekerja di luar rumah aka wanita kerjaya dikatakan mempunyai risiko tekanan yang lebih tinggi. Menurut penyelidikan, ini berlaku kerana tuntutan kerjaya dan mengurus keluarga pada masa yang sama. Sejumlah tekanan yang berlaku adalah penyebab utama wanita mengalami tekanan yang boleh menyebabkan kemurungan.

mengikut Eksekutif Kesihatan dan Keselamatan di UK, wanita berusia 35-44 tahun lebih cenderung mengalami "tekanan puncak" kerana harus mengurus pekerjaan, anak-anak dan mungkin orang tua yang sudah tua.

Pada dasarnya tekanan boleh berlaku pada sesiapa sahaja, tetapi wanita dikatakan lebih mudah terkena penyakit itu. Punca tekanan pada wanita pada amnya adalah masalah pekerjaan, dan kurangnya sokongan dari pasangan mengenai masalah anak-anak dan rumah tangga. Jika anda merasa seperti itu, anda harus segera memberitahu pasangan anda agar dia dapat memberikan sokongan yang anda perlukan.

Baca juga : Petua untuk Meringankan Tekanan dalam Masa yang Singkat

Kerana merasa tidak disokong dan harus melakukan segala-galanya sendiri dapat membuat tekanan menjadi semakin memuncak. Tidak ada salahnya membincangkan masalah dengan pasangan anda dan memintanya untuk menjaga keluarga dan anak-anak.

Sekiranya bekalan ubat di rumah habis, anda boleh meminta bantuan yang sama . Gunakan aplikasinya untuk membeli ubat-ubatan dan produk kesihatan yang lain. Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga: Meringankan Tekanan dengan Meditasi

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found