Kesihatan

Sakit belakang rendah tidak semestinya merupakan tanda penyakit buah pinggang

Jakarta - Adakah anda mengalami sakit belakang dan masalahnya semakin kerap? Terdapat banyak gangguan yang boleh menyebabkan rasa sakit di pinggang dan salah satunya adalah penyakit buah pinggang. Sudah tentu, masalah ini perlu segera didiagnosis agar rawatan awal dapat dilakukan untuk mengelakkan komplikasi.

Namun, adakah benar bahawa sakit belakang yang berlaku telah disahkan disebabkan oleh gangguan buah pinggang? Jawapannya ada di bawah!

Beberapa Tanda Penyakit Buah Pinggang Selain Sakit Belakang

Ginjal adalah salah satu organ penting yang diperlukan oleh badan dan terletak berhampiran tulang belakang. Apabila seseorang mempunyai penyakit buah pinggang, salah satu gejala yang paling biasa adalah sakit belakang. Beberapa masalah yang boleh menyebabkan gejala adalah jangkitan saluran kencing yang akhirnya merebak ke buah pinggang dan menyebabkan jangkitan pada batu ginjal.

Baca juga: Ginjal juga boleh mendapat sista, ini adalah fakta

Namun, adakah benar bahawa seseorang yang mengalami sakit belakang adalah tanda bahawa anda menghidap penyakit buah pinggang? Ternyata, itu tidak semestinya berlaku.

Sakit belakang tidak selalu bermaksud anda mempunyai masalah buah pinggang. Terdapat banyak penyakit lain yang juga boleh menyebabkan gejala yang sama. Sekiranya penyakit buah pinggang, apabila seseorang mempunyai batu ginjal, keadaan perubatan ini dapat dicirikan oleh sakit pinggang. Gangguan pada pinggang sebagai tanda penyakit buah pinggang biasanya tidak mereda, walaupun anda mengubah kedudukan badan anda.

Selain batu ginjal, kebanyakan penyakit ginjal lain yang muncul bukanlah gejala sakit belakang, tetapi sakit pada otot tulang belakang. Sakit belakang yang membawa kepada batu ginjal muncul di sebelah kanan dan kiri, tepat di kedudukan buah pinggang. Oleh itu, jika anda mengalami sakit belakang yang merebak ke kawasan sekitarnya, ada baiknya anda menjalani pemeriksaan.

Anda boleh membuat pesanan melalui aplikasi untuk pemeriksaan kesihatan buah pinggang. Cukup dengan muat turun permohonan , anda boleh memesan pemeriksaan fizikal di hospital yang dikehendaki dan waktu mengikut waktu lapang. Oleh itu, muat turun aplikasinya sekarang!

Lalu, apakah tanda-tanda penyakit buah pinggang ketika menyerang?

Dengan menyedari tanda-tanda awal penyakit buah pinggang, anda dapat meningkatkan peluang anda untuk sembuh dari masalah ini. Sayangnya, tidak jarang gejala yang disalahtafsirkan dengan penyakit lain, menjadikan masalah buah pinggang terlambat untuk dirawat dan berkembang menjadi yang lebih serius.

Inilah sebabnya mengapa penting untuk mengetahui apakah tanda-tanda awal penyakit buah pinggang. Berikut adalah beberapa perkara yang dapat anda kenali:

1. Kekerapan membuang air kecil lebih kerap

Tanda pertama penyakit buah pinggang yang harus anda ketahui ialah kekerapan membuang air kecil semakin meningkat, terutama pada waktu malam. Keadaan ini berlaku apabila buah pinggang tidak lagi dapat menapis secara optimum, jadi anda akan membuang air kecil lebih kerap. Sekiranya intensiti kencing anda meningkat, ada baiknya anda menjalani pemeriksaan.

Baca juga: Bolehkah Penyakit Ginjal Polikistik Diwarisi?

2. Urin darah atau buih yang bocor

Sekiranya anda menemui busa atau darah di dalam air kencing anda, ini mungkin merupakan tanda penyakit buah pinggang. Buih yang muncul di dalam air kencing menunjukkan bahawa tubuh adalah protein berlebihan. Tidak hanya itu, perhatikan juga warna air kencing anda ketika membuang air kecil. Sekiranya air kencing mengandungi darah, masalah ini mungkin merupakan gejala penyakit buah pinggang.

3. Bengkak Kerap di Kawasan Sekitar Mata

Apabila buah pinggang tidak lagi dapat menjalankan tugasnya dengan betul, protein albumin dapat bocor ke tisu lain. Bengkak di kawasan sekitar mata boleh menjadi tanda kebocoran protein. Masalah ini boleh timbul kerana kawasan tubuh yang bertindak sebagai kawasan penyimpanan protein longgar, salah satunya adalah kawasan mata.

4. Bengkak Kaki dan Betis

Penyakit ginjal juga boleh mempengaruhi cara pergerakan, dalam hal ini kaki. Anda dapat melihat keadaan ini di betis dan kaki, iaitu berlakunya pembengkakan di kawasan ini. Ini disebabkan oleh pengumpulan natrium.

Baca juga: Berhati-hati, Kanak-kanak Juga Boleh Mengalami Ginjal Akut

Itulah penjelasannya jika sakit belakang yang berlaku tidak selalu disebabkan oleh penyakit buah pinggang. Namun, jika masalah merebak ke kawasan sekitarnya dan tidak bertambah baik, kemungkinan besar terdapat masalah dengan organ tersebut. Pastikan anda melakukan pemeriksaan berkala ke badan anda untuk memastikan semua organ di badan anda berfungsi dengan normal.Rujukan:
Yayasan Buah Pinggang Nasional. Diperoleh pada tahun 2021. Tanda-tanda Anda Mungkin Menghidap Penyakit Ginjal.
Saluran Kesihatan yang Lebih Baik. Diakses pada tahun 2021. Gagal Ginjal.
Pilihan Hidup. Diakses pada tahun 2020. Pilihan Penyakit Ginjal.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found