Kesihatan

Ini adalah Tanda-tanda Kucing Binatang yang Terpengaruh dengan Bola Rambut

, Jakarta - Melihat tingkah laku haiwan peliharaan kadang-kadang menjadi perkara yang menggembirakan dan dapat menghilangkan tekanan pemiliknya. Namun, anda harus menyedari keadaan kucing yang sering berdarah atau muntah, kerana keadaan ini boleh menjadi tanda bola rambut pada kucing.

Baca juga : Vaksin Kucing Kegemaran, Umur Berapa Umur Anda?

Bola Rambut adalah keadaan di mana terdapat bola yang terbentuk dari rambut mati yang dijilat oleh kucing dan memasuki saluran pencernaan. Bola Rambut boleh dikeluarkan oleh kucing melalui najis atau muntah lagi. Tetapi, jika keadaan ini tidak diubati dengan segera, ia boleh menyebabkan masalah kesihatan pada kucing. Lihat beberapa tanda bola rambut lain pada kucing, di sini!

Kenali Tanda-Tanda Bola Rambut di Kucing

Anda tidak boleh melewatkan masa untuk menyikat atau menyikat rambut kucing peliharaan anda, terutamanya jika anda mempunyai kucing dengan rambut panjang. Kekurangan dandanan pada kucing peliharaan boleh menyebabkan kucing cenderung kepada diri mereka lebih kerap dengan menjilat badan mereka.

Melalui proses ini, kucing menghilangkan pelbagai kekotoran dari rambutnya. Semasa menjilat badan, biasanya papila di lidah mereka akan mengangkat rambut yang mati dan gugur. Keadaan ini menyebabkan rambut memasuki saluran pencernaan.

Tetapi jangan risau, keadaan ini normal untuk kucing. Sebilangan besar rambut mati yang tertelan akan dikeluarkan melalui najis dan juga melalui muntah dalam bentuk bola rambut . semasa muntah, bola rambut akan dikeluarkan melalui jus pencernaan dari saluran pencernaan kucing.

Baca juga: Waspadalah terhadap Bahaya Bulu Kucing terhadap Kesihatan

Namun, tidak ada salahnya mengenali tanda-tanda bola rambut pada kucing sehingga anda dapat melakukan rawatan yang tepat. Biasanya, kucing akan tersedak dan muntah lebih kerap ketika mereka mengalami bola rambut . Selain itu, terdapat gumpalan rambut di muntah dan kotoran kucing yang merupakan tanda jangkitan bola rambut .

Perkara yang perlu dipertimbangkan oleh pemilik kucing, apabila kucing mengalami muntah dengan kerap, tanpa muncul bola rambut , dan disertai dengan keadaan lemas. Kami mengesyorkan agar anda menggunakan aplikasi dengan segera dan tanya doktor haiwan secara langsung mengenai keadaan kucing. Ini boleh menjadi tanda bahawa bola rambut telah berpindah dari perut ke usus yang boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lebih buruk.

Terutama jika keadaan disertai dengan beberapa gejala lain, seperti penurunan selera makan, sembelit atau cirit-birit, hingga perut bengkak.

Pencegahan Bola Rambut pada Kucing

Bola Rambut Ini adalah salah satu keadaan yang boleh dicegah pada kucing. Dengan menyikat atau menyikat rambut kucing secara berkala, anda dapat membantu kucing anda menyingkirkan keguguran dan kematian rambut. Ini dapat mengurangkan risiko kucing menelan rambut semasa menjilat badannya.

Anda juga boleh membawa kucing anda untuk mendapatkan rawatan di salun veterinar profesional sehingga kucing anda mendapat rawatan yang tepat untuk rambut yang sihat. Di samping itu, pastikan anda menggunting rambut kucing anda secara berkala, terutamanya untuk kucing dengan mantel panjang.

Baca juga: Ketahui Seluk Beluk Merawat Anak Kucing

Jangan lupa untuk memenuhi keperluan cecair dan serat pada kucing. Kedua-dua jenis kandungan ini dapat membantu kucing mengeluarkan lebih mudah bola rambut dari badannya. Di samping itu, memilih makanan yang betul juga boleh dilakukan untuk mencegah bola rambut . Beri makanan kucing yang dapat memenuhi keperluan serat dan mengekalkan kekuatan rambut.

Itulah beberapa tanda dan langkah berjaga-jaga yang dapat anda ketahui bola rambut pada kucing. Jangan memandang rendah perubahan tingkah laku yang berlaku pada kucing. Ini dapat menunjukkan masalah kesihatan pada kucing yang perlu diatasi dengan segera.

Rujukan:
Purina Satu. Diakses pada tahun 2020. Berurusan dengan Bola Rambut Kucing.
Purine. Diakses pada tahun 2020. Bola Rambut Kucing: Yang Perlu Anda Ketahui.
Ambil oleh Web MD. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Perlu Dilakukan Mengenai Bola Rambut Kucing.