Kesihatan

Ketahui Bahaya Jangkitan Kulit akibat Tatu

, Jakarta - Menghias kulit badan dengan tatu kini semakin digemari ramai orang. Semakin banyak ruang tatu dan artis tatu telah muncul dan menawarkan pelbagai bentuk tatu yang menarik dan canggih, mulai dari warna, 3D, dan sebagainya.

Malangnya, karya seni ini boleh menyebabkan kesan buruk pada kulit, seperti reaksi alergi, reaksi keradangan, dan jangkitan kulit. Oleh itu, fikirkan dengan teliti semua risiko dan bahaya tatu yang boleh berlaku sebelum memutuskan untuk mendapatkan tatu.

Baca juga: Mahukan Tatu tetapi Takut Sakit? Bahagian badan ini boleh menjadi pilihan

Risiko Jangkitan Kulit akibat Tatu

Jangkitan kulit adalah salah satu kesan sampingan yang perlu anda ambil serius sebelum mendapatkan tatu. Sesiapa yang membuat tatu di badannya berisiko mendapat jangkitan kulit. Ini boleh berlaku kerana setelah dakwat disuntik ke dalam kulit, kawasan kulit berisiko terkontaminasi oleh bakteria dan virus. Bukan hanya dari peralatan, sumber jangkitan pada tatu juga boleh didapati di tempat pembuatan dan tinta tatu.

Terdapat pelbagai jenis bakteria yang boleh menyebabkan jangkitan kulit akibat tatu, termasuk bakteria mikobakteria atipikal , Mycobacterium leprae (yang merupakan penyebab kusta), Staphylococcus dan Streptokokus . Sementara virus yang telah dijumpai pada jangkitan kulit akibat tatu adalah virus Herpes simplex dan virus papilloma Manusia (yang menyebabkan ketuat kulit).

Selain jangkitan kulit, anda juga harus berhati-hati terhadap penyakit yang menular darah yang menular melalui jarum tatu yang tidak disterilkan, seperti sifilis, kusta, hepatitis, dan HIV. Itulah sebabnya, apabila anda ingin mendapatkan tatu, pilihlah tempat yang dijamin bersih dan hanya menggunakan peralatan steril.

Walau bagaimanapun, selain peralatan dan tempat, tinta tatu juga perlu dipertimbangkan. Sebabnya, dakwat tatu dicampur semula dengan air, boleh menjadi sumber jangkitan serius. Apabila tinta tatu dicampurkan dengan air yang tidak steril, seperti air paip, dakwat juga akan menjadi tidak steril dan berbahaya jika disuntik terus ke kulit. Pada tahun 2011, para penyelidik dari Denmark mendapati bahawa daripada 58 botol tinta tatu yang dibuat di AS dan UK, 10 peratusnya tidak steril dan mengandungi bakteria, walaupun masih tertutup rapat.

Baca juga: Buang Tatu dengan Selamat

Perkara yang Perlu Diperhatikan Sebelum Membuat Tatu

Jangkitan kulit akibat tatu tidak boleh dipandang remeh, kerana ia bukan sahaja boleh menyebabkan kerosakan kulit, tetapi juga boleh memberi kesan kepada kesihatan seseorang secara keseluruhan. Sebenarnya, jangkitan kulit akibat tatu juga boleh mencetuskan penyakit ganas, iaitu barah kulit, seperti karsinoma sel skuamosa.

Oleh itu, untuk mengelakkan jangkitan tatu, sangat penting untuk memperhatikan tahap kemandulan dalam tatu. Mengenai perkara yang perlu anda perhatikan ketika anda ingin mendapatkan tatu, termasuk:

  • Pastikan kerja tatu dilakukan oleh pakar atau artis tatu profesional, supaya anda dapat menjalankan prosedur tatu dengan selamat.
  • Alat yang digunakan, seperti picagari, mesti disterilkan dengan betul.
  • Pastikan bahawa artis tatu telah mencuci tangannya terlebih dahulu dan menggunakan sarung tangan baru yang bersih semasa proses tatu.
  • Tinta tatu yang digunakan mesti berada dalam keadaan yang masih tertutup rapat sebelum digunakan. Ini untuk mengelakkan risiko pencemaran bakteria dan kulat yang boleh menyebabkan jangkitan. Selain itu, apabila dakwat dicairkan, pastikan air yang digunakan adalah air bersih yang telah melalui pensterilan.

Baca juga: Inilah Cara Mengubati Jangkitan Kulit Berdasarkan Sebabnya

Itulah bahaya tatu yang perlu anda ketahui sebelum memutuskan untuk mendapatkan tatu. Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan kulit, jangan ragu untuk menggunakan aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk membincangkan keluhan anda dan meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.