Kesihatan

Komplikasi Kesihatan Yang Berlaku Kerana Erythema Multiformis

, Jakarta - Erythema multiformis adalah penyakit kulit yang jarang berlaku yang biasanya dialami oleh kanak-kanak. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh berlaku pada orang-orang dari segala usia, termasuk mereka yang berumur antara 20 hingga 40 tahun. Lelaki cenderung lebih kerap mengalami eritema multiform daripada wanita.

Erythema multiformis adalah ruam yang biasanya disebabkan oleh jangkitan atau ubat. Keadaan ini ringan dan boleh hilang setelah beberapa minggu, yang disebut eritema multiforme minor. Terdapat juga bentuk eritema multiforme yang lebih teruk dan mengancam nyawa, keadaan ini berlaku di mulut, mata, dan alat kelamin. Keadaan ini dipanggil erythema multiformis major. Adakah terdapat kemungkinan komplikasi dari keadaan ini?

Baca juga: Dikelaskan sebagai ringan, berikut adalah beberapa cara untuk merawat Erythema Multiformis

Komplikasi Yang Berlaku Kerana Erythema Multiformis

Kebanyakan orang dengan eritema multiforme pulih sepenuhnya dalam beberapa minggu. Biasanya tidak ada masalah lagi dan kulit boleh sembuh tanpa meninggalkan parut.

Tetap berjaga-jaga kerana ada risiko keadaan itu berulang pada suatu ketika. Terutama jika ia disebabkan oleh virus herpes simplex. Anda mungkin mendapat ubat antivirus jika anda meminta doktor melalui aplikasi tersebut . Ubat ini adalah untuk mencegah serangan sekiranya anda kerap mengalaminya. Dalam kes yang teruk, kemungkinan komplikasi termasuk:

  1. Sepsis.
  2. Jangkitan kulit (selulitis).
  3. Kerosakan dan parut kulit kekal.
  4. Kerosakan mata kekal.
  5. Keradangan organ dalaman, seperti paru-paru atau hati.

Cara mengenali eritema multiformis dengan mengetahui simptomnya. Erythema multiforme biasanya muncul secara tiba-tiba pada orang yang sihat. Bintik merah (macula atau papula) atau lebam (paus), dan kadang-kadang lepuh muncul di bahagian atas tangan dan lengan bawah.

Kawasan lain yang mungkin mengalami keadaan ini adalah muka, leher, telapak tangan, telapak kaki, kaki, dan badan. Biasanya luka meletus selama dua atau tiga hari. Beberapa bintik, terutama pada tangan dan lengan bawah, boleh berkembang menjadi bulatan sepusat.

Kerak boleh terbentuk di tengah. Dalam beberapa kes, lesi boleh timbul pada bibir dan selaput lendir di mulut. Lesi kulit biasanya tersebar di kedua-dua belah badan. Kadang-kadang juga gatal.

Sebenarnya, gejala sistemik boleh berbeza-beza, seperti sakit pada sendi (arthralgia), kekejangan otot, dan demam. Gejala tambahan termasuk gangguan penglihatan, mata kering atau merah, dan sakit mata, gatal-gatal, atau terbakar.

Baca juga: Selalunya Dianggap Biasa, Kenali Gejala Titik Merah Erythema Multiforme

Gejala biasanya berlangsung selama dua hingga empat minggu, dan mungkin berulang. Multiforme eritema yang dikelaskan cenderung berulang dua atau tiga kali setahun selama beberapa tahun selepas penampilan pertama.

Rawatan Sekiranya Erythema Multiformis Berlaku

Erythema multiformis minor biasanya hilang dengan sendirinya, tetapi kadang-kadang rawatan diperlukan. Doktor anda mungkin menetapkan steroid topikal sekiranya gejala berterusan.

Sementara itu, eritema multiformis utama memerlukan lebih banyak rawatan. Sekiranya lesi muncul, ia memerlukan pembalut dan penghilang rasa sakit. Sekiranya anda mengalami kehilangan cecair yang besar dari lepuh, maka anda mungkin memerlukan IV.

Sekiranya virus herpes simplex (HSV) menyebabkan reaksi kulit, doktor biasanya mengesyorkan mengambil ubat antivirus oral yang disebut acyclovir. Dadah boleh sangat berguna sebagai kaedah pencegahan untuk kes berulang eritema multiforme akibat HSV.

Baca juga: Bintik Merah Muncul di Kulit, Berhati-hati dengan Erythema Multiformis

Sekiranya ruam disebabkan oleh mycoplasma pneumonia, doktor akan menetapkan antibiotik seperti macrolides, tetracyclines, atau azithromycin. Yang pasti, eritema multiformis utama memerlukan rawatan yang lebih luas, yang mungkin merangkumi pengurusan luka, rawatan sakit, dan mungkin dimasukkan ke hospital.Rujukan:
Perubatan Hopkins. Diakses pada tahun 2020. Erythema Multiforme
Penyakit Jarang. Diakses pada tahun 2020. Erythema Multiforme
NHS. Diakses pada tahun 2020. Erythema multiforme
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found