Kesihatan

Kenali Punca Kyphosis mengikut Jenis

, Jakarta - Pernahkah anda mendengar masalah tulang yang disebut kyphosis? Kyphosis adalah kelainan pada kelengkungan tulang belakang. Punggung atas seseorang dengan keadaan ini kelihatan bulat, atau bengkok secara tidak normal.

Secara amnya, tulang belakang setiap orang melengkung, sekitar 25 hingga 45 darjah. Walau bagaimanapun, orang yang menghidap kifosis adalah kisah lain. Kelengkungan tulang belakang ini boleh mencapai 50 darjah, atau lebih tinggi lagi. Nah, keadaan ini membuat seseorang tersendat.

Persoalannya, apa yang menyebabkan kyphosis? Apa simptom yang boleh dialami penderita?

Baca juga: Yoga baik untuk penghidap kifosis, inilah penjelasannya

Penyebab Kyphosis mengikut Jenis

Kyphosis tidak disebabkan oleh satu faktor. Penyebab kyphosis dapat dibezakan mengikut jenisnya. Nah, menurut pakar di American Academy of Orthopedic Surgeons , terdapat sekurang-kurangnya tiga jenis kyphosis, iaitu:

1. Kyphosis Postural

Jenis kyphosis ini biasa dan dilihat semasa pertumbuhan. Orang dengan jenis kyphosis ini biasanya mengalami kelengkungan tulang belakang hingga 50 darjah atau lebih. Bungkuk penderita agak fleksibel, dan dapat diperbaiki dengan fisioterapi rutin.

Kyphosis postural jarang menyebabkan kesakitan, sehingga tidak mengganggu aktiviti harian penderita. Nah, penyebab kyphosis jenis ini biasanya disebabkan oleh postur tubuh yang salah. Contohnya, posisi duduk yang salah, atau membawa beg sekolah yang terlalu berat.

2. Kyphosis Scheuermann

Penyebab kyphosis ini adalah kelainan pada tulang belakang dalam perkembangannya. Keadaan ini biasanya berlaku sebelum baligh, dan lebih kerap berlaku pada kanak-kanak lelaki.

Secara umum, lengkungan kyphosis Scheuermann kaku, dan bertambah buruk dengan pertumbuhan. Hati-hati jenis kyphosis ini juga boleh menyakitkan.

3. Kyphosis kongenital

Jenis ini berlaku kerana kelainan pada perkembangan tulang belakang semasa masih dalam kandungan. Kyphosis kongenital boleh menjadi lebih teruk ketika anak tumbuh, dan ia boleh berlaku pada satu atau lebih vertebra.

Kyphosis kongenital memerlukan pembedahan segera untuk mengelakkan bonggol menjadi lebih teruk. Sekiranya anda atau ahli keluarga mengalami masalah tulang, anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui aplikasi tersebut .

Baca juga: Melembutkan Postur, Berhati-hati dengan Gejala Kyphosis

Kenali Gejala Kyphosis

Kyphosis atau kelainan pada kelengkungan tulang belakang boleh menyebabkan pelbagai gejala pada penghidap. Berikut adalah beberapa gejala kyphosis yang boleh dialami oleh penderita:

  1. Perbezaan ketinggian atau kedudukan bilah bahu.
  2. Perbezaan ketinggian bahu kanan dan kiri.
  3. Sakit belakang dan kekejangan.
  4. Rasa sesak otot hamstring.
  5. Kepala kelihatan lebih condong ke hadapan berbanding bahagian badan yang lain.
  6. Ketinggian punggung atas kelihatan tidak normal ketika membongkok.

Seterusnya, bagaimana menangani keadaan ini?

Dari Fisioterapi hingga Pembedahan

Dalam banyak kes, masalah tulang yang satu ini menyebabkan sedikit masalah. Walau bagaimanapun, jika kes ini cukup parah, kyphosis boleh menyebabkan sakit dan masalah pernafasan.

Umumnya, penghidap kyphosis tidak memerlukan rawatan kerana hanya kesalahan dalam postur. Walaupun begitu, penghidapnya mesti memperbaiki postur melalui fisioterapi.

Di samping itu, dalam kifosis dengan kelainan tulang belakang, rawatan bergantung kepada faktor penyebab. Faktor-faktor ini adalah usia dan jantina, serta keparahan penyakit.

Baca juga: Penyebab 3 Gangguan Tunjang

Rawatan lain yang boleh dilakukan oleh doktor untuk merawat kifosis adalah dengan memberi ubat. Ubat yang boleh diberikan oleh doktor adalah ubat penghilang rasa sakit dan ubat untuk osteoporosis. Selain memberi ubat, doktor juga akan memberi nasihat kepada penghidapnya untuk melakukan regangan secara berkala.

Rawatan untuk kyphosis bergantung kepada penyebabnya, termasuk:

  • Anti kesakitan.
  • Rawatan osteoporosis.
  • Fisioterapi.
  • Sekiranya anda mencubit saraf, doktor akan mencadangkan pembedahan

Nah, bagi anda yang mempunyai masalah dengan tulang atau keluhan kesihatan lain, anda boleh benar-benar memeriksa diri anda ke hospital pilihan. Sebelum ini, buat temu janji dengan doktor di aplikasi Oleh itu, anda tidak perlu menunggu sebentar ketika anda sampai di hospital. Praktikal, bukan?Rujukan:
OrthoInfo- American Academy of Orthopedic Surgeons. Diperoleh pada tahun 2021. Kyphosis (Roundback) Tulang Belakang
Perkhidmatan Kesihatan Nasional - UK. Diakses pada tahun 2021. Kyphosis
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Kyphosis
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found