Kesihatan

Bukan kerana perkahwinan campur, berikut adalah 5 fakta mengenai albinisme

, Jakarta - Albinisme, atau lebih dikenal sebagai albinisme, adalah penyakit yang menyebabkan kulit, rambut dan mata seseorang kelihatan putih. Pada penderita, gangguan ini tidak dapat disembuhkan seumur hidup. Walau bagaimanapun, keadaan ini tidak menghadkan ruang lingkup pergaulan penghidap. Orang yang menghidap albinisme masih boleh menjalani kehidupan seperti orang normal pada umumnya. Albinisme tidak berlaku kerana pembiakan silang. Berikut adalah beberapa fakta albinisme!

Baca juga: 3 Komplikasi Yang Berlaku pada Orang dengan Albino

Penjelasan mengenai Albinisme ini

Albinisme, juga dikenali sebagai albinisme, adalah gangguan genetik yang dicirikan oleh kekurangan pengeluaran melanin sebahagian atau lengkap. Melanin sendiri adalah zat protein atau pigmen yang berperanan dalam menentukan warna kulit, rambut, atau mata seseorang.

Pada orang dengan albinisme, mereka akan mempunyai rambut, kulit, dan mata dengan warna terang yang cenderung putih. Albinisme dapat dialami oleh mana-mana etnik. Sebilangan dari mereka juga sangat sensitif terhadap pendedahan cahaya matahari dan berisiko terkena barah kulit.

Fakta-fakta Ini Mengenai Orang dengan Albinisme

Pada orang dengan albinisme, mereka akan mempunyai tanda dan ciri seperti:

  1. Warna rambut akan kelihatan putih, tetapi warna rambut ini mungkin akan menjadi lebih gelap ketika ia matang. Keadaan ini berbeza bagi setiap penghidap, bergantung pada tahap melanin yang dihasilkan oleh badan.
  2. Warna mata akan kelihatan biru muda hingga coklat. Warna mata ini boleh berubah seiring bertambahnya usia.
  3. Warna kulit akan kelihatan putih. Keadaan kulit ini akan berbeza dari kedua ibu bapa yang dicirikan oleh tahi lalat merah jambu, bintik-bintik pada kulit, dan kulit tidak dapat menjadi lebih gelap.
  4. Orang dengan albinisme juga sensitif terhadap cahaya, dan kelengkungan depan mata atau lensa mata tidak normal. Keadaan ini boleh menyebabkan penglihatan kabur.
  5. Orang yang menghidap albinisme mungkin mengalami gangguan mata yang teruk atau plus. Keadaan ini dicirikan oleh pergerakan mata yang cepat baik ke depan atau ke belakang, dan kedua mata tidak dapat melihat pada titik yang sama.

Walaupun albino sama dengan rambut putih, ada sebilangan albino yang berambut perang. Keadaan ini akan bergantung pada tahap melanin yang dihasilkan oleh badan.

Baca juga: Albinisme Boleh Mempengaruhi Penglihatan

Albinisme Tidak Berlaku Kerana Penyebaran Salib

Albinisme tidak berlaku kerana pembiakan silang, keadaan ini boleh berlaku kerana kekurangan pigmen melanin yang menyebabkan kulit penghidap albinisme mudah terbakar apabila terkena cahaya matahari langsung. Penyakit ini disebabkan oleh perubahan atau mutasi pada salah satu gen yang bertanggungjawab membantu penghasilan melanin oleh sel melanosit yang terdapat di mata dan kulit. Oleh kerana perubahan gen ini, pengeluaran melanin terganggu.

Kerana ia adalah gangguan genetik, albinisme tidak dapat disembuhkan seumur hidup. Walau bagaimanapun, rawatan atau rawatan yang dilakukan bertujuan untuk memaksimumkan penglihatan dan melindungi kulit sensitif mereka daripada terkena cahaya matahari langsung.

Baca juga: Albinisme, Berbahaya atau Tidak?

Sekiranya anda ingin membincangkan masalah kesihatan badan anda, boleh menjadi penyelesaiannya. Dengan aplikasi tersebut , anda boleh berbual secara langsung dengan doktor pakar di mana sahaja dan bila-bila masa melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Anda juga boleh membeli ubat di , kamu tahu. Tidak perlu meninggalkan rumah, pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya kini di Google Play atau App Store!