Kesihatan

Bentuk Muka Menentukan Keperibadian, Benarkah?

, Jakarta - Kadang-kadang, jika anda hanya melihat wajah seseorang sekilas, wajah mereka kelihatan bulat. Namun, jika anda melihat dengan teliti, setiap orang mempunyai bentuk wajah yang berbeza! Menurut Jean Haner, seorang pakar dalam membaca wajah dan penulis Kebijaksanaan Wajah Anda , bentuk wajah seseorang cenderung untuk memperlihatkan keperibadian asas seseorang dan pendekatan keseluruhan kehidupan. Biar saya tidak ingin tahu, berikut adalah keperibadian seseorang berdasarkan bentuk wajah mereka.

Baca juga: Ini Keperibadian Mengikut Jenis Darah

  1. Bentuk Muka segi empat tepat

Seseorang yang mempunyai bentuk muka segi empat dapat dilihat dengan jelas melalui bentuk dahi dan dagu yang lebih jelas dan cenderung lebih lebar. Orang dengan bentuk wajah ini dinilai sebagai pemikir yang baik, tetapi sering berfikir berlebihan ( terlalu banyak berfikir) .

Seseorang dengan wajah segi empat biasanya merancang dengan cara tertentu dan jarang bercakap mengenai perasaannya. Untuk mengatasi ketegangan dalaman kerana terlalu banyak berfikir yang mereka ada, seseorang dengan wajah segi empat cenderung suka bersenam.

  1. Bentuk Muka Bulat

Bentuk wajah bulat dicirikan oleh garis rambut yang lebar dan lebar di bawah tulang pipi. Pemilik wajah bulat adalah jenis orang yang suka memberi, baik dan selalu mengutamakan orang lain. Akibatnya, pemilik keperibadian ini cenderung mengutamakan kepentingan orang lain, sehingga mereka tidak mendapat apa yang mereka perlukan.

Mentaliti ini berisiko dieksploitasi oleh narsisis. Walaupun begitu, seseorang dengan bentuk wajah bulat masih dapat mengubahnya dengan menyedari bahawa mereka adalah pemberi yang berlebihan dan selalu menjadikan orang lain sebagai keutamaan daripada diri mereka sendiri.

  1. Bentuk Muka Berlian

Bentuk wajah berlian dicirikan dengan lebar di tengah dan menyempit ke arah dahi dan dagu. Ia merujuk kepada seseorang yang suka mengawal dan menginginkan sesuatu dengan cara tertentu. Mereka juga berorientasikan perincian, jadi mereka sering menghasilkan karya yang berkualiti.

Mereka termasuk orang yang pandai berkata-kata dan berkomunikasi dengan baik. Namun, mereka juga sering mengeluarkan kata-kata yang tajam, sehingga tidak sedikit orang yang salah menafsirkannya.

  1. Bentuk Muka Oval (Oval)

Wajah bujur dicirikan oleh bentuk yang lebih panjang daripada lebar dengan rahang yang lebih sempit daripada tulang pipi. Orang ini selalu mengetahui semua perkara yang tepat untuk disampaikan, sehingga mereka dapat membuat orang lain merasa diterima dan selesa. Namun, kadang-kadang mereka terlalu fokus untuk mengatakan semua perkara yang betul, sehingga sukar untuk menyangkal atau menjadi anti-pengkritik kerana merasa bahawa mereka selalu betul.

Baca juga: 5 Tanda Gangguan Keperibadian, Berhati-hati dengan Satu

  1. Bentuk Muka Persegi

Bentuk wajah ini dicirikan oleh garis rambut dan garis rahang yang lebar. Biasanya merujuk kepada seseorang yang selalu bersemangat dan bersemangat, jadi kebanyakan orang ini suka mengambil projek besar kerana stamina mereka yang luar biasa.

Sekiranya stamina anda menurun, ini bermakna anda memerlukan vitamin dan makanan tambahan sebagai penambah tenaga. Sekiranya anda memerlukan vitamin atau makanan tambahan, beli melalui aplikasi hanya! Melalui aplikasi tersebut, yang perlu anda lakukan adalah memilih ubat atau vitamin yang anda perlukan dan pesanan akan dihantar dalam masa satu jam.

  1. Bentuk Muka Jantung

Bentuk wajah jantung sebenarnya hampir sama dengan bentuk wajah berlian. Bentuk jantung dicirikan oleh dahi yang lebih lebar dan dagu yang lebih sempit. Seseorang dengan bentuk wajah ini mempunyai kekuatan psikik yang luar biasa tetapi boleh menjadi keras kepala kerana pemikirannya terlalu kuat.

Orang-orang ini dapat memaksa dan mengawal orang lain jika mereka mempunyai tujuan tertentu. Mereka juga mempunyai intuisi yang kuat, seperti pengetahuan dalaman, sehingga mereka tahu kapan harus bergerak.

Baca juga: 8 Trik Psikologi Ini Membuat Orang Menyukai Anda

  1. Bentuk Muka Pear (Segitiga)

Bentuk wajah segitiga dicirikan oleh dahi yang lebih sempit dan rahang yang lebih lebar. Pemilik wajah ini biasanya ingin bertanggungjawab. Semakin sempit dahi di bahagian atas kepala, semakin mereka akan merasa bertanggungjawab.

Rujukan:

Kosmopolitan. Diperoleh pada tahun 2019. Apa Bentuk Wajah Anda Mengenai Anda.

Pencernaan Pembaca. Diperoleh pada tahun 2019. Apa Yang Bentuk Wajah Anda Boleh katakan Tentang Keperibadian Anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found