Kesihatan

Perlu Tahu, Vaksin untuk Mencegah Pneumonia pada Orang Dewasa

, Jakarta - Disebabkan oleh jangkitan bakteria, pneumonia adalah penyakit yang terjadi ketika kantung udara di satu atau kedua paru-paru menjadi radang. Hasilnya, pengumpulan kantung udara kecil di hujung saluran udara membengkak dan dipenuhi dengan cecair. Salah satu cara yang efektif yang dapat dilakukan untuk mencegah pneumonia adalah dengan mendapatkan vaksin, yang disebut vaksin pneumokokus.

Perbincangan kali ini hanya akan tertumpu pada vaksin untuk mencegah radang paru-paru pada orang dewasa. Kenapa? Kerana vaksin untuk orang dewasa dan kanak-kanak adalah berbeza. Bagi kanak-kanak vaksin yang diberikan adalah PCV13, sedangkan untuk orang dewasa adalah vaksin PPSV23 atau polisakarida pneumokokus. Seperti namanya, vaksin ini dapat memberikan perlindungan terhadap 23 jenis bakteria pneumokokus.

Baca juga : Apa Yang Berlaku Apabila Seseorang Mengalami Pneumonia

Mengenai Vaksin PPSV23

Berbeza dengan vaksin untuk anak-anak, yang digabungkan dengan protein untuk meningkatkan kesan imun, vaksin PPSV23 mengandung molekul polisakarida yang dirancang sedemikian rupa sehingga menyerupai sebahagian bakteria pneumokokus. Ini supaya vaksin dapat menyebabkan imuniti yang lebih baik.

Vaksin PPSV23 ditujukan untuk orang dewasa berumur 65 tahun ke atas, atau berumur 2 hingga 64 tahun dengan syarat khas yang disyorkan oleh doktor. Anda boleh berbincang dengan doktor di aplikasi , mengenai sebarang syarat khas yang mungkin memerlukan anda diberi vaksin. Vaksin ini juga disyorkan untuk orang dewasa berusia 19-64 tahun yang mempunyai tabiat merokok.

Vaksin PPSV23 diberikan sebagai dos tunggal atau sekali pakai. Biasanya, vaksin ini diberikan setelah seseorang menerima dos PCV13. Ini bertujuan untuk mengoptimumkan sistem imun yang dihasilkan. Berdasarkan cadangan Pasukan Petugas Imunisasi Dewasa, orang dewasa harus menerima 1 suntikan PCV12, kemudian PPSV23 pada 2 bulan selepas itu, dan berterusan setiap 3 tahun.

Baca juga : 7 Tanda-tanda Bayi Pneumonia

Hingga kini, hanya vaksin pneumokokus dewasa yang beredar untuk mencegah penyakit yang disebabkan oleh bakteria sahaja. Tidak ada vaksin yang dapat digunakan untuk mencegah radang paru-paru virus. Ini kerana komplikasi yang lebih besar boleh disebabkan oleh radang paru-paru yang disebabkan oleh bakteria.

Seberapa Berkesannya Vaksin Pneumokokus?

Sebagai langkah pencegahan, adakah vaksin pneumokokus cukup efektif untuk mencegah radang paru-paru, dalam hal ini pada orang dewasa? Vaksin PPSV23 sebenarnya dapat memberikan kekebalan terhadap pneumokokus invasif, pada 75 persen pesakit berusia 65 tahun ke atas, dan mencegah radang paru-paru atau radang paru-paru pada 45 persen populasi yang berumur.

Di Indonesia, vaksin pneumokokus masih diklasifikasikan sebagai vaksin pilihan. Ini bermaksud bahawa vaksin ini belum digunakan sebagai vaksin wajib dalam program pemerintah. Sekiranya anda ingin mendapatkan vaksin ini, anda boleh datang ke pusat perkhidmatan kesihatan atau hospital terdekat, dengan membuat janji temu dengan doktor terlebih dahulu, menggunakan aplikasi tersebut .

Baca juga : Punca dan Cara Mengubati Pneumonia

Selain mendapatkan vaksin, upaya pencegahan radang paru-paru juga dapat dilakukan dengan cara sederhana, seperti:

  • Kekalkan daya tahan. Ini dapat dilakukan dengan menjalani gaya hidup yang sihat, seperti makan makanan berkhasiat, cukup istirahat, dan bersenam secara teratur.
  • Menjaga kebersihan diri dan persekitaran. Contohnya, selalu basuh tangan anda sebelum makan, menyediakan makanan, dan selepas pergi ke tandas. Ini bertujuan untuk mencegah penyebaran virus atau bakteria yang menyebabkan radang paru-paru.
  • Berhenti merokok, jika anda mempunyai tabiat ini. Kerana asap rokok boleh merosakkan paru-paru, memudahkan jangkitan berlaku.
  • Elakkan pengambilan alkohol. Ini kerana kebiasaan ini dapat mengurangkan daya tahan paru-paru, sehingga organ ini lebih mudah terkena jangkitan dengan bakteria yang menyebabkan radang paru-paru.
Rujukan:
WHO. Diakses pada tahun 2019. Pneumonia.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Pneumonia.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Semua mengenai Pneumonia dan Cara Mengubatnya Dengan Berkesan.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found