Kesihatan

Mitos atau Fakta, Ukuran Pelvis Mempengaruhi Melahirkan

, Jakarta - Bagi sebilangan wanita, melahirkan secara faraj mungkin merupakan pilihan terbaik. Kerana proses kelahiran normal sering dianggap mempunyai risiko paling sedikit jika dibandingkan dengan pembedahan Caesarean.

Malangnya, setiap wanita mempunyai keadaan kehamilan yang berbeza. Sama ada dari keadaan kesihatan atau bentuk fizikal, salah satunya adalah ukuran pelvis. Sebenarnya, ukuran pelvis adalah salah satu penentu kaedah bersalin apa yang paling sesuai untuk seorang wanita. Ada yang mengatakan bahawa wanita dengan pelvis kecil mempunyai peluang lebih rendah untuk dapat melahirkan secara semula jadi. Benarkah?

Seorang wanita dikatakan mempunyai pelvis kecil jika diameter saluran kelahiran bayi, iaitu pelvis kurang dari angka rata-rata. Apabila ibu mempunyai pelvis kecil, risiko kepala bayi " tersangkut "Di saluran kelahiran menjadi lebih besar. Terutama jika bayi yang akan dilahirkan ternyata mempunyai ukuran kepala yang cukup besar.

(Baca juga: Apa yang Perlu Tahu Sekiranya Anda Mempunyai Penghantaran Biasa )

Doktor atau bidan biasanya akan mencadangkan kaedah bersalin yang paling sesuai setelah melakukan beberapa pemeriksaan. Termasuk untuk menentukan berat badan bayi, ukuran kepala bayi, dan kekuatan pelvis ibu. Kerana pada dasarnya, pelvis yang sempit dapat menyebabkan kesulitan dalam kelahiran normal.

Persalinan normal sukar dilakukan kerana risiko ketidakseimbangan pelvis kepala (CPD). Itulah keadaan di mana terdapat ketidakseimbangan antara ukuran kepala bayi dan pelvis ibu yang akan menjadi saluran kelahiran.

Walau bagaimanapun, peluang bagi ibu-ibu dengan pelvis kecil untuk bersalin secara normal sebenarnya masih ada. Dengan syarat bahawa bayi mempunyai ukuran yang agak kecil, atau dilahirkan sebelum waktunya.

(Baca juga: Pelbagai Kaedah Melahirkan Yang Perlu Tahu Ibu )

Risiko kelahiran normal pada ibu dengan pinggul sempit

Ukuran pelvis sempit paling sering dijumpai pada calon ibu yang mempunyai ketinggian kurang dari 150 cm. Keadaan ini akan menyebabkan kepala janin memasuki saluran masuk pelvis terlalu lambat. Manakala pada kehamilan yang normal, kira-kira 3-4 minggu sebelum melahirkan kepala bayi harus siap menghadapi persalinan.

Nah, jika sehingga kehamilan terakhir kepala bayi masih belum memasuki saluran masuk pelvis, ini bermakna ibu mungkin mengalami pelvis yang sempit. Sekiranya buruh normal dipaksa dalam keadaan ini, sangat berbahaya bagi kelahiran ibu dan bayi.

Kerana, kepala bayi akan mengalami kesukaran melewati pelvis ibu yang sempit. Dan ini boleh menyebabkan kepala menerima tekanan. Keadaan ini juga akan menyebabkan tulang di tengkorak bayi akan bertepatan antara satu sama lain.

(Baca juga: Kepentingan Peranan Suami Ketika Isteri Melahirkan )

Paling teruk, memaksa proses kelahiran normal juga boleh mencetuskan pendarahan otak yang boleh menyebabkan kematian bayi. Keselamatan ibu juga dipertaruhkan dalam keadaan seperti itu. Komplikasi yang mungkin dialami oleh ibu ialah rahim akan meregang dengan kuat untuk melahirkan bayi yang berukuran lebih besar daripada diameter pelvis. Akibatnya, ibu mungkin mengalami koyakan atau pecah rahim. Ini tentunya sangat berbahaya.

Oleh itu, sangat penting untuk melakukan pemeriksaan kebidanan lebih awal untuk mengetahui kaedah penyampaian yang sesuai dan untuk mengelakkan komplikasi. Wanita hamil diharapkan dapat melakukan pemeriksaan secara rutin dan segera mengirimkan keluhan yang dirasakan. Boleh juga memanfaatkan aplikasi tersebut untuk berbincang dengan doktor. Sampaikan aduan yang dirasakan melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang. Ayuh, segera muat turunnya di App Store dan Google Play!