Kesihatan

Bolehkah Terapi Pertuturan Dilakukan Di Rumah?

, Jakarta - Tidak sedikit kanak-kanak menunjukkan masalah dalam bertutur di awal perkembangannya. Ini tentunya membuatkan ibu bapa risau akan pertumbuhan dan perkembangan anak-anak yang lancar dan kejayaan mereka di sekolah pada masa akan datang.

Sekiranya anda bimbang tentang masalah pertuturan si kecil, anda boleh mempertimbangkan untuk melakukan terapi pertuturan. Pakar patologi bahasa pertuturan atau ahli terapi pertuturan dapat membantu mengenal pasti faktor-faktor yang menyumbang kepada masalah pertuturan anak anda dan mengajar anak anda latihan khusus yang boleh anda lakukan di rumah untuk anak anda untuk mengatasi sebab-sebab ini.

Apa itu Terapi Pertuturan?

Terapi pertuturan adalah pemeriksaan dan rawatan untuk masalah komunikasi dan gangguan pertuturan. Terapi ini biasanya dilakukan untuk merawat gangguan pertuturan yang berlaku pada masa kanak-kanak atau gangguan pertuturan pada orang dewasa yang disebabkan oleh kecederaan atau penyakit, seperti strok atau kecederaan otak.

Bertujuan untuk meningkatkan komunikasi, beberapa teknik biasanya digunakan dalam terapi pertuturan, termasuk terapi artikulasi, aktiviti intervensi bahasa, dan lain-lain, bergantung pada jenis pertuturan atau gangguan bahasa.

Pada kanak-kanak, terapi pertuturan boleh dilakukan di kelas atau kumpulan kecil, atau secara tertutup, bergantung pada jenis gangguan pertuturan. Namun, walaupun ibu telah mendaftarkan anak mereka ke kelas terapi pertuturan, latihan di rumah masih diperlukan untuk meningkatkan keberkesanan terapi.

Baca juga: Terapi Pertuturan Dapat Mengatasi 8 Keadaan Ini

Cara melakukan terapi pertuturan untuk kanak-kanak di rumah

Sekiranya anda mengesyaki anak anda mengalami kelewatan pertuturan atau bahasa, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mencari ahli patologi bahasa pertuturan. Profesional ini akan membantu ibu menentukan strategi untuk menangani masalah pertuturan pada anak-anak. Selepas itu, ibu akan diberitahu langkah-langkah yang boleh diterapkan kepada anak secara bebas di rumah agar tidak membebankan ibu dan si kecil.

Berikut adalah terapi pertuturan yang boleh dilakukan oleh ibu dengan anak mereka di rumah:

  • senaman

Sekiranya si kecil anda sukar mengucapkan bunyi tertentu, seperti "f" misalnya, latih dia untuk mengeluarkan suaranya sendiri. Selepas itu, akan lebih mudah jika anda memasukkannya ke dalam suku kata, seperti "fa-fa-fa" atau "fi-fi-fi" sebelum beralih ke kata sebenarnya yang mempunyai makna. Pengulangan yang kerap adalah kunci kejayaan latihan ini dan ibu dapat membuatnya dalam bentuk permainan agar proses pembelajaran dapat menjadi lebih menyeronokkan. Berikan ganjaran sekiranya anak kecil anda berjaya menyelesaikan sejumlah latihan.

  • Jauhkan Berbagai Jenis Gangguan Semasa Bersenam

Matikan atau matikan TV, alat atau gangguan semasa sesi terapi pertuturan di rumah dan juga pada waktu lain. Penyelidikan menunjukkan bahawa terlalu banyak masa skrin ( masa skrin ) dapat melambatkan perkembangan bahasa anak-anak kerana ibu bapa dan anak-anak cenderung memberi perhatian masing-masing alat mereka bukannya bercakap antara satu sama lain. Kaedah terbaik untuk melatih kanak-kanak bercakap adalah dengan benar-benar membuat mereka bercakap.

Baca juga: Ketagihan Gadget Membuat Kanak-kanak Bercakap Lewat, Bagaimana Anda Boleh?

  • Bersabar Menunggu Anak Bercakap

Cara lain untuk melakukan terapi pertuturan untuk anak-anak di rumah adalah dengan mengajukan banyak soalan kepada anak-anak, tetapi ibu bapa harus bersabar menunggu jawapan dari anak-anak. Elakkan mengganggu dan mendorong anak untuk hanya mengatakan apa yang ingin dia katakan, kerana itu akan membuat anak menjadi cemas dan membuat masalah lebih buruk. Oleh itu, biarkan dia menyelesaikan ceramahnya tanpa tekanan.

Selain itu, jangan terlalu fokus pada anak kerana dia akan merasa tidak selesa. Usahakan agar perbualan berjalan secara semula jadi dan jangan memberi tekanan kepada anak anda dengan menuntut agar dia bercakap dengan sempurna.

  • Main dengan Jerami

Menghirup cecair atau menghirup udara dapat membantu anak anda mengembangkan kekuatan otot di mulutnya yang penting untuk pertuturan yang jelas. Jadikannya permainan, ibu dapat mengambil bola ping pong dan bersaing dengan anak untuk memasukkan bola ke gawang dengan meniupnya melalui jerami. Anda juga boleh bersaing dengan anak kecil anda untuk memegang bola ping pong di hujung jerami dengan menghisapnya.

  • Baca buku

Membaca buku kegemaran anak kecil anda dan kemudian memintanya membacanya kembali kepada ibunya adalah terapi pertuturan yang baik untuk meningkatkan kemampuan bercakap anak. Sekiranya anak anda terlalu muda untuk membaca, mintalah dia menerangkan apa yang dilihatnya dalam buku itu untuk memperkuatkan ucapan dan keyakinannya.

Baca juga: Kenali 6 Tanda Anak Kecil Anda Memerlukan Terapi Pertuturan

Itulah cara melakukan terapi pertuturan pada kanak-kanak di rumah. Walau bagaimanapun, ibu masih digalakkan untuk membincangkan masalah pertuturan yang dialami oleh anak-anak dengan ahli patologi bahasa pertuturan. Mengikuti nasihat ahli terapi dengan betul akan membantu meningkatkan kemahiran si kecil anda.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda, jangan ragu untuk bertanya kepada pakar melalui aplikasi tersebut , bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Terapi Pertuturan?
Kesihatan Reid. Diakses pada tahun 2020. Petua terapi pertuturan untuk ibu bapa gunakan di rumah