Kesihatan

Bilakah Masa yang Tepat untuk Bayi Memberi Suara?

, Jakarta - Ramai ibu bapa penasaran pada usia berapa bayi mereka akan menyahut suara yang dibuat oleh orang di sekelilingnya, terutama ketika namanya disebut. Ini berkaitan dengan ketakutan ibu bapa terhadap gangguan anak-anak yang boleh berlaku di bahagian pendengaran. Namun, pada usia berapa bayi dapat bertindak balas terhadap bunyi? Untuk mengetahui lebih banyak maklumat, baca ulasan berikut!

Umur yang Betul untuk Bayi Memberi Suara

Bayi menggunakan telinga untuk menerima maklumat di sekelilingnya. Dengan sistem pendengarannya, bayi juga berusaha mempelajari bahasa dan merangsang perkembangan otak. Oleh itu, peranan ibu bapa untuk mengesan dan mengatasi masalah yang mungkin berlaku dalam pendengaran mereka mesti dilakukan secepat mungkin. Bagaimana melakukan pemeriksaan pendengaran sejurus selepas kelahiran.

Baca juga: Kanak-kanak yang mengalami masalah pendengaran boleh bercakap lewat

Sebenarnya, bayi sudah dapat mendengar suara dari dunia luar ketika berada di dalam kandungan sekitar 23 minggu. Ketika memasuki usia 35 minggu, semua bahagian telinga terbentuk sepenuhnya, tetapi pendengaran bayi harus terus dijamin kesihatannya, walaupun selepas kelahiran. Anak anda dapat memperhatikan suara bernada tinggi atau biasa dan terkejut dengan bunyi yang kuat.

Oleh itu, pada usia berapa bayi mula bertindak balas terhadap bunyi?

  • Umur Dua Bulan

Pada masa mereka berusia 2 bulan, kebanyakan bayi menjadi lebih tenang apabila mereka mendengar suara yang biasa dan bertindak balas dengan mengeluarkan bunyi seperti "ohh". Anda tidak perlu risau jika anak kecil anda berpaling sambil bercakap atau membaca kepadanya. Yang harus diperhatikan adalah ketika dia sama sekali tidak menanggapi suara, atau tidak dikejutkan oleh suara keras yang muncul di sekelilingnya.

  • Umur Tiga Bulan

Pada usia ini, bahagian otak bayi yang membantu pendengaran, bahasa, dan bau akan lebih mudah diterima dan aktif. Bahagian otak ini juga dikenali sebagai lobus temporal. Apabila anak anda mendengar bunyi, dia akan melihat langsung sumber suaranya dan cuba membalasnya dengan mengoceh secara tidak wajar. Sekiranya anak tidak terlalu responsif, ia tidak semestinya menghadapi masalah pendengaran, kerana tubuhnya mungkin tidak mendapat cukup rangsangan.

Baca juga: Cara Mengesan Kehilangan Pendengaran pada Bayi

  • Umur Empat Bulan

Bayi mula bertindak balas dengan gembira terhadap suara dan akan tersenyum ketika mendengar suara ibu bapa mereka. Matanya akan mula memperhatikan mulut orang lain dan cuba menirunya. Anak kecil anda mungkin sudah dapat menyebut bunyi konsonan seperti "m" dan "b".

  • Umur Enam Bulan

Pada masa mereka berusia enam atau tujuh bulan, bayi mulai menyedari dari mana suara itu berasal dan cenderung beralih ke sumber suara yang lain. Dia juga akan bertindak balas terhadap suara yang sangat rendah selagi dia tidak terganggu olehnya.

Walaupun begitu, bagaimana mendorong keupayaan bayi untuk mendengar?

Sebagai ibu bapa, anda boleh melakukan banyak perkara untuk membantu bayi anda mengenali dan mempelajari bunyi yang berbeza. Cuba nyanyikan lagu kepada kanak-kanak atau mainkan muzik yang selesa untuk didengar oleh bayi. Anak-anak akan senang mendengar banyak suara dan muzik, jadi anda tidak perlu membatasi diri pada lagu tertentu.

Baca juga: Berikut adalah 8 tanda yang menunjukkan bayi gembira

Ibu juga boleh membaca cerita kepada bayi, walaupun anak-anak mereka masih kecil. Mendengarkan perbincangan ibu bapa mereka dapat membantu kemahiran berbahasa bayi nanti. Cuba ubah nada suara semasa membaca cerita untuknya agar lebih menggembirakan. Ini tentu akan membuat lebih banyak suara dan kata-kata dipelajari sehingga mereka bersedia untuk bercakap.

Ibu juga dapat memeriksa pendengaran anak mereka ketika lahir di hospital pilihan dengan memesan melalui aplikasi . Ia sangat mudah, hanya dengan muat turun permohonan , nikmati kemudahan menguruskan tempahan kesihatan, bukan sahaja untuk kanak-kanak, tetapi juga untuk orang dewasa. Muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2021. Perkembangan deria bayi: Pendengaran.
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2021. Tonggak perkembangan: pendengaran.