Kesihatan

Kandungan Nutrien Penjagaan Kulit yang Berkesan untuk Mengatasi Jerawat

"Anda tidak seharusnya hanya mengatasi jerawat yang degil. Selain penjagaan di rumah, penjagaan kulit adalah salah satu cara yang boleh digunakan untuk merawat jerawat. Namun, sebelum memilih perawatan kulit yang tepat, ketahui kandungan nutrisi penjagaan kulit yang dapat merawat jerawat, seperti niacinamide, centella asiatica, asam salisilik, witch hazel, hingga ceramides. "

, Jakarta - Jerawat adalah gangguan kesihatan kulit yang terjadi apabila folikel tersumbat oleh minyak dan sel kulit mati. Jerawat boleh muncul di pelbagai bahagian badan, tetapi jerawat yang muncul di wajah sering menyebabkan ketidakselesaan dan masalah kesihatan yang lain.

Jerawat boleh dirawat dengan pelbagai bahan semula jadi. Namun, tindakan ini memakan masa yang cukup lama. Di samping itu, anda boleh merawat jerawat dengan menggunakan penjagaan kulit sesuai untuk jenis kulit. Lebih baik mengetahui lebih lanjut mengenai kandungan nutrien penjagaan kulit berkesan melawan jerawat.

Baca juga: Berikut adalah 6 Jenis Jerawat yang Perlu Anda Ketahui

Kandungan nutrien penjagaan kulit untuk kulit yang berjerawat

Salah satu kaedah yang paling berkesan untuk mengatasi jerawat adalah dengan menggunakan penjagaan kulit betul. Walau bagaimanapun, anda juga perlu memastikan produk tersebut penjagaan kulit Apa yang anda gunakan sesuai untuk jenis kulit anda. Ini dilakukan untuk mengelakkan jerawat menjadi lebih teruk dan menyebabkan pelbagai masalah kesihatan kulit yang lain.

Lebih baik mengenali pelbagai kandungan nutrien terlebih dahulu penjagaan kulit yang boleh anda gunakan untuk merawat jerawat.

Inilah kandungan khasiatnya penjagaan kulit untuk kulit yang berjerawat, iaitu:

 1. Asid salisilik

Asid salisilik atau dikenali sebagai asid salisilik adalah salah satu kandungan nutrien penjagaan kulit yang sering digunakan untuk merawat kulit yang berjerawat. Kandungan nutrien ini berfungsi untuk membuka pori-pori yang tersumbat dan membuang sel-sel kulit mati.

Ini adalah kerana asid salisilik Ia mempunyai sifat anti-radang dan anti-bakteria. Lain daripada itu, asid salisilik juga berfungsi sebagai pengelupasan, yang dapat membuang sel kulit mati.

Pastikan anda menggunakan asid salisilik dengan tepat. Kandungan pemakanan penjagaan kulit Ini boleh menyebabkan kesan sampingan jika digunakan dengan tidak betul, mulai dari kerengsaan, kulit kering, hingga sensasi panas pada kulit.

 1. Niacinamide

Niacinamide mempunyai sifat anti-radang. Jerawat yang meradang kadang-kadang menyebabkan parut pada kulit ketika jerawat sembuh. Niacinamide dapat mengurangkan keradangan yang terjadi pada jerawat dan membuat jerawat sembuh tanpa bekas jerawat muncul.

Sebenarnya, penggunaan niacinamide Yang betul dapat membantu anda memperbaiki tekstur kulit yang mula rosak akibat jerawat. Niacinamide Ia juga berfungsi untuk mengurangkan kadar minyak pada kulit sehingga jerawat dapat dikawal dengan baik.

Baca juga: Lokasi Jerawat di Muka Menunjukkan Keadaan Kesihatan

 1. Centella Asiatica

Kandungan pemakanan penjagaan kulit Telah lama digunakan untuk rawatan kulit yang berjerawat. Centella asiatica mempunyai beberapa ramuan yang dianggap berkesan untuk mengatasi masalah jerawat, seperti:

 • Asid Asiatik. Ia adalah antioksidan dan mempunyai sifat anti-radang. Kandungan ini baik untuk mengurangkan keradangan pada jerawat.
 • Asiaticoside. Kandungan ini berfungsi untuk memperbaiki penyembuhan luka akibat jerawat, meningkatkan sintesis kolagen, dan mempunyai sifat anti-radang sehingga dapat menenangkan kulit yang kemerahan akibat jerawat.
 1. Witch Hazel

witch hazel Ia mengandungi tanin yang merupakan antioksidan. witch hazel Boleh digunakan untuk merawat parut jerawat pada kulit.

 1. Ceramide

Kandungan ini membantu kulit kekal lembap sehingga jerawat tidak bertambah buruk dan jengkel. Ceramide menjadi salah satu kandungan nutrisi penjagaan kulit yang sangat selamat untuk kulit. Walau bagaimanapun, anda boleh mencuba kesan sampingan kandungan ini.

 • Anda boleh memberi penjagaan kulit dengan kandungan ceramide pada lengan bawah.
 • Tunggu selama 24 jam.
 • Sekiranya bahagian lengan yang digunakan dengan ramuan ini mengalami gatal, kerengsaan, kemerahan, anda harus membersihkannya dengan segera dan mengelakkannya ceramide.
 • Sekiranya tidak ada tanda-tanda kerengsaan atau kemerahan, ini bermaksud ramuan ini selamat digunakan.

Itulah kandungan khasiatnya penjagaan kulit yang dapat merawat kulit yang rawan jerawat. Paling baik semasa anda hamil atau menyusu, jangan gunakan produk secara sembarangan penjagaan kulit.

Pastikan pakar obstetrik dan dermatologi sehingga rahim penjagaan kulit yang anda gunakan selamat untuk janin dalam rahim dan bayi yang sedang menyusukan bayi.

Baca juga: 10 Cara Semula jadi untuk Menghilangkan Jerawat

Sekiranya jerawat meradang dan bertambah teruk, segera gunakan dan tanyakan terus kepada doktor mengenai rawatan jerawat yang betul.

Anda juga boleh membuat janji temu di hospital terdekat untuk pemeriksaan mengenai kulit yang berjerawat. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Adakah Asid Salisilik Baik untuk Jerawat?
alam semula jadi. Diakses pada tahun 2021. Faedah Niacinamide untuk Jerawat.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Semua Perkara Yang Anda Perlu Ketahui Mengenai Menggunakan Ceramides.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Adakah Menggunakan Witch Hazel sebagai Toner Muka adalah Idea yang Baik?
Buang. Diakses pada tahun 2021. Centella Asiatica untuk Jerawat.