Kesihatan

Kecenderungan semasa pandemik, ini adalah faedah tanaman dalaman

, Jakarta - Oleh kerana disarankan untuk mengurangkan aktiviti di luar rumah semasa wabak, banyak orang berusaha melakukan sesuatu yang baru untuk mengisi masa lapang ketika berada di rumah. Selain belajar memasak, aktiviti lain yang juga menjadi trend semasa pandemik adalah menjaga tanaman di dalam rumah. Nampaknya, aktiviti yang satu ini dapat memberi manfaat kesihatan, anda tahu. Ayuh, lihat faedah mengekalkan tanaman di dalam rumah di bawah.

Baca juga: Memasak Membantu Meringankan Tekanan Semasa Kuarantin

Bukan tanpa alasan bahawa banyak orang memilih untuk berusaha menjaga tanaman dalaman sebagai hobi baru semasa pandemik seperti sekarang. Selain cantik untuk melihat dan memperindah bilik, tumbuh-tumbuhan hijau juga dapat meningkatkan kesihatan, baik dari segi fizikal dan mental, yang mungkin tidak anda sedari.

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa akhir-akhir ini anda dapat bernafas dengan lebih mudah, tumpuan meningkat, dan mood lebih bahagia ketika berada di ruang tamu? Ya, semuanya mungkin berkat tanaman yang anda simpan di dalam bilik.

1. Air Menjadi Lebih Segar

Penyelidikan menunjukkan bahawa tanaman dalaman dapat membantu membuang toksin dan bahan pencemar yang terdapat di dalam rumah, seperti formaldehid dan benzena. Sebenarnya, satu kajian mendapati bahawa bromeliad membuang lebih dari 80 peratus daripada enam sebatian organik yang mudah menguap dalam jangka waktu 12 jam, sementara tanaman dracaena mengeluarkan 94 persen aseton (sebatian yang menyakitkan di banyak cat kuku).

Walau bagaimanapun, menurut Gary L. Altman, CRC, HTR, pengarah bersekutu Program Terapi Hortikultur di Rutgers, kemampuan tumbuhan untuk membersihkan udara juga bergantung pada faktor, seperti ukuran tanaman, ukuran ruang tanaman ada, dan jumlah toksin di udara. Walau bagaimanapun, 6-8 tanaman sederhana hingga besar yang ditempatkan di seluruh ruangan yang besar seharusnya cukup untuk membuat perbezaan kualiti udara.

Baca juga: Boleh Menyerap Debu, Letakkan 4 Tumbuhan Ini di Ruang Tamu

2.Menjadikan Bilik Lebih Selesa

Tanam dalaman bukan sahaja dapat memperindah bilik anda, tetapi mereka juga dapat membuat perubahan pada ruangan dari segi persekitaran, sehingga menjadikan suasana di dalam ruangan lebih nyaman. Pelbagai perubahan yang dapat dilakukan oleh tumbuhan di dalam rumah, antara lain, dapat meningkatkan kelembapan udara di dalam bilik, mengurangkan kebisingan, menutup kawasan yang tidak menarik, dan membuat suhu bilik menjadi sejuk dengan menyekat cahaya matahari yang terlalu panas dari menembusi tingkap.

3. Meningkatkan Kesihatan Mental

Tumbuhan hiasan yang diletakkan di dalam rumah juga dapat memberikan manfaat yang luar biasa untuk kesihatan mental. Satu kajian mendapati bahawa ketika 28 tanaman baru ditempatkan di area umum pusat pemulihan jantung dan paru-paru di Norway, pesakit di sana melaporkan peningkatan kesejahteraan mental yang lebih besar empat minggu kemudian dibandingkan dengan pesakit yang tidak mendapat tanaman hijau.

4. Memberi Perasaan Pencapaian

Dalam kajian lain, menjaga tanaman di dalam rumah juga dapat meningkatkan kualiti hidup pemilik, anda tahu. Manfaat ini dapat terjadi kerana ketika anda merawat tanaman dan merawatnya sendiri sejak awal, anda akan merasakan pencapaian atau kebanggaan pada dirinya sendiri apabila tanaman tumbuh dengan baik. Perasaan inilah yang memberi kebahagiaan.

Di samping itu, seperti pemilik haiwan peliharaan, anda juga boleh memperlakukan tanaman sebagai kawan. Sebenarnya, ada sebilangan orang yang bercakap atau menyanyi dengan tanaman mereka.

5.Mencegah Tekanan

Merawat tanaman dan merawatnya secara teratur juga dapat membantu anda melupakan sebentar semua kesukaran dan tekanan hidup yang membuat anda tertekan. Manfaat ini sangat penting, terutamanya semasa wabak seperti sekarang, di mana ketidaktentuan, cabaran ekonomi dan perniagaan dapat membuat banyak orang mudah tertekan.

Oleh itu, cubalah memelihara tanaman sebagai kaedah untuk menghilangkan tekanan. Tumbuhan juga dapat merasakan faedah penjagaan yang anda berikan dan berkembang dengan baik dan bersedia memberi anda manfaat fizikal.

Baca juga: Tekanan di Wabak Virus Corona Tengah? Inilah 3 Petua untuk Mengatasi

Terdapat banyak faedah yang dapat anda perolehi dari menjaga tanaman dalaman. Oleh itu, aktiviti yang satu ini boleh menjadi pilihan yang sangat baik untuk anda mengisi masa lapang di rumah.

Sekiranya anda merasa tertekan semasa pandemi korona, cuba berbincang dengan ahli psikologi di . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh menghubungi ahli psikologi yang dipercayai bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Pencegahan. Diakses pada tahun 2020. 8 Manfaat Sihat dari Tumbuhan Dalaman, Menurut Pakar Hortikultur .