Kesihatan

4 Fakta Mengenai Kehilangan Bulu Mata

, Jakarta - Jangan gembira sekarang dan anggap Si Dia merindukan anda ketika bulu mata anda jatuh. Faktanya ialah bulu mata mengalami putaran biasa, jadi tidak jarang salah satu bulu mata anda jatuh. Jadi, jika bulu mata anda jatuh hari ini, itu tidak bermakna seseorang kehilangan anda, betul!

Sebaik-baiknya, setiap hari kurang dari 10 helai bulu mata anda akan jatuh. Tetapi jangan risau, ini tidak akan membuat bulu mata anda botak. Dalam jangka masa 90 hari atau tiga bulan akan ada beberapa bulu mata baru yang akan tumbuh dan menggantikan bulu mata yang mati atau jatuh. Nah, untuk mengenali bulu mata anda dengan lebih baik, mari kita ketahui fakta mengenai bulu mata yang perlu anda ketahui.

  1. Embrio Bayi Sudah Bulu Mata

Adakah anda pernah bertanya tentang kapan bulu mata tumbuh? Walaupun sejak dalam kandungan, bulu mata tumbuh ketika janin memasuki usia 7-8 minggu. Pertumbuhan bulu mata termasuk dalam pertumbuhan Si Kecil.

  1. Kitaran Hidup Bulu Mata

Walaupun rasanya bulu mata anda sering jatuh, anda tidak perlu risau jika bulu mata anda menjadi "botak". Seperti rambut di kepala, bulu mata juga mempunyai kitaran pertumbuhan berkala. Bulu mata mempunyai kitaran hidup 200 hari, berbanding rambut yang hanya bertahan 135 hari. Selepas jatuh, bulu mata akan tumbuh semula. Rata-rata bulu mata normal tumbuh sekitar 0.16 milimeter setiap hari. Ia juga tidak begitu berkesan jika anda memotong bulu mata anda sehingga keriting kerana sama ada mereka melengkung dipengaruhi oleh keturunan atau tidak. Tetapi memangkas hujung bulu mata sedikit dapat merangsang pertumbuhan bulu mata.

  1. Sambungan Bulu Mata, Ya atau Tidak?

Sebenarnya rawatan yang paling disyorkan adalah rawatan yang dilakukan secara semula jadi. Pemanjangan bulu mata, gunakan garis mata , Pembayang mata boleh menyebabkan bulu mata jatuh. Pastikan anda melakukan rawatan di salun kecantikan yang sudah dijamin menggunakan produk kecantikan. Satu perkara lagi, jangan malas membersihkan sisa-sisa solekan . Ini dapat mengurangkan kesihatan bulu mata, anda tahu!

  1. Perlindungan mata

Tidak kira bentuk bulu mata anda, keriting atau tidak, mereka masih mempunyai fungsi yang sama, iaitu melindungi mata sepenuhnya penuh . Bermula dari bulu yang membuat bola mata terkena debu atau air, hingga ada kutu kecil yang hidup di akar bulu mata yang tugasnya adalah memakan sel mati di bulu mata.

Untuk mengekalkan bulu mata yang sihat, terdapat banyak cara untuk melakukannya. Sebahagian daripadanya adalah dengan memperhatikan pengambilan makanan. Contohnya, rajin makan buah-buahan dan sayur-sayuran. Untuk rawatan luaran, anda boleh menggunakan bahan semula jadi seperti madu atau lidah buaya pada bulu mata, biarkan sebentar dan kemudian bersihkan.

Untuk mendapatkan petua cantik dan sihat yang lain, anda boleh membincangkannya dengan pelbagai doktor pakar yang dipercayai di Indonesia . Dengan Anda akan lebih senang bercakap dengan doktor tanpa perlu menunggu lama di hospital. Anda juga boleh bebas membincangkan masalah kesihatan melalui pilihan Sembang, Panggilan Suara atau Panggilan video . Anda juga boleh membeli vitamin yang anda perlukan untuk kulit yang sihat dengan perkhidmatannya Penghantaran Farmasi dan pesanan akan dihantar dalam masa 1 jam. Ayuh, tunggu apa lagi? Muat turun segera aplikasi di App Store dan Google Play sekarang.