Kesihatan

Sukar dikesan, Bagaimana Mengetahui Anggur Hamil

Jakarta - Kehamilan dengan anggur adalah gangguan kehamilan yang disebut dalam dunia perubatan tahi lalat hidatidiform . Gangguan kehamilan ini berlaku ketika telur yang disenyawakan berkembang menjadi sel yang tidak normal, dalam bentuk gelembung putih yang dipenuhi dengan cairan yang menyerupai anggur. Data epidemiologi menyatakan bahawa kira-kira 1 dari 1200 kehamilan adalah kehamilan anggur, kedua-duanya berlaku sepenuhnya atau sebahagian.

Punca Anggur Hamil

Kehamilan dengan anggur berlaku kerana kesalahan pada bahan genetik yang terdapat dalam sel sperma dan sel telur sebelum persenyawaan berlaku. Kehamilan normal mempunyai 46 kromosom dan separuh dari kromosom itu berasal dari sel sperma dan separuh dari telur.

Kesalahan ini menyebabkan dua jenis kehamilan, seperti:

 • Wain penuh mengandung. Berlaku apabila semua kromosom berasal dari sel sperma. Penyebabnya adalah penduaan sel sperma kerana tidak aktifnya sel telur sejurus selepas persenyawaan berlaku.
 • Sebilangan anggur mengandung. Kromosom sel telur masih ada, tetapi kromosom sel sperma diduplikasi sehingga jumlah kromosom menjadi berlebihan (69 kromosom).

Waspadalah terhadap Gejala Anggur Hamil

Anggur hamil mempunyai simptom yang serupa dengan tanda-tanda kehamilan. Dalam kebanyakan kes, kehamilan dikesan hanya selepas usia kehamilan 10-14 minggu. Ini adalah gejala-gejala anggur kehamilan yang dapat diperhatikan sehingga anda lebih berwaspada:

 • Pendarahan dari faraj pada trimester pertama kehamilan.
 • Mual dan muntah berterusan.
 • Sakit di lantai pelvis.
 • Tekanan darah meningkat.
 • Kehadiran sista ovari.
 • Anemia.
 • Kelenjar tiroid meningkat.
 • Perut membesar dengan cepat, melebihi had normal pada usia kehamilan tertentu.
 • Gejala hipertiroidisme termasuk keletihan, kegelisahan, degupan jantung tidak teratur, dan berpeluh berterusan.

Pemeriksaan Fizikal untuk Pengesanan Anggur Hamil

Diagnosis anggur hamil bermula dengan temu ramah perubatan dan pemeriksaan fizikal secara langsung oleh doktor. Sekiranya disyaki anggur kehamilan yang berpotensi dicurigai, siasatan dilakukan dengan ujian ultrasound dan hormon beta-manusia chorionic gonadotropin (HCG) dalam darah. Dalam kehamilan anggur yang lengkap, hasil pemeriksaan menunjukkan ketiadaan janin dan cairan amniotik di rahim, dan terdapat plasenta tebal dengan sista yang memenuhi rahim dan ovari kista. Semasa mengandung anggur sebahagian, hasil pemeriksaan menunjukkan bahawa terdapat pertumbuhan janin yang terbantut, sedikit air ketuban, dan plasenta tebal dengan kista.

Kehamilan anggur tidak dapat dilanjutkan sebagai kehamilan normal, jadi tisu mesti dikeluarkan untuk mengelakkan komplikasi. Keadaan ini dapat diatasi dengan dilatasi dan kuretase, yang merupakan prosedur untuk melebarkan serviks untuk membuang tisu hamil dengan alat vakum. Wanita yang mempunyai sejarah kehamilan dengan anggur perlu menunggu 6-12 bulan sebelum berusaha hamil lagi dan pada kehamilan berikutnya, perlu dilakukan pemeriksaan ultrasound awal untuk memastikan janin berkembang dengan baik.

Sekiranya mengandung anggur cukup besar dan tidak ada rancangan untuk kehamilan berikutnya, histerektomi atau pembuangan rahim boleh dilakukan. Selepas prosedur, doktor memantau tahap hormon HCG dalam darah selama 6 - 12 bulan selepas itu untuk memastikan bahawa tidak ada tisu hamil yang tinggal di rahim.

Itulah cara untuk mengetahui anggur hamil. Sekiranya anda mempunyai aduan kehamilan, jangan ragu untuk bertanya kepada pakar obstetrik anda . Anda boleh menggunakan ciri Hubungi Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk bercakap dengan pakar obstetrik melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!

Baca juga:

 • Janin tidak berkembang, ini adalah ciri-ciri anggur hamil
 • Adakah Buah-buahan Yang Menyebabkan Kehamilan Anggur?
 • Apakah Kehamilan Anggur dan Bagaimana Mencegahnya?