Kesihatan

Bolehkah Bayi yang Dilahirkan dengan Kaki Paha dapat Diubati?

, Jakarta - Bayi yang baru lahir mungkin mengalami keadaan kongenital. Keadaan ini boleh berlaku di semua bahagian badan bayi, termasuk kaki. Salah satu gangguan yang boleh berlaku pada kaki bayi adalah kaki kelab . Gangguan kaki ini adalah salah satu kecacatan kelahiran yang paling biasa. Kaki bayi biasanya kelihatan bengkok seperti terkilir atau berbentuk tidak semula jadi.

Gangguan pada kaki bayi lebih kerap berlaku pada kanak-kanak lelaki berbanding kanak-kanak perempuan. Dinyatakan bahawa kanak-kanak lelaki mempunyai dua kali ganda kemungkinan besar kaki kelab . Bolehkah keadaan yang menyebabkan kecacatan kaki ini dapat disembuhkan? Lihat perbincangan penuh di bawah!

Baca juga: Inilah 4 Kecacatan Kelahiran yang Boleh Berlaku pada Anak Kecil Anda

Cara Menyembuhkan Bayi dengan Clubfoot

Kaki kelab adalah keadaan kongenital yang boleh menyebabkan kaki bayi berpusing ke dalam atau ke bawah. Gangguan yang berlaku boleh tergolong dalam kategori ringan atau teruk dan boleh mempengaruhi satu atau kedua kaki. Gangguan ini adalah gangguan yang paling biasa pada bayi.

Pada bayi dengan gangguan ini, tendon yang menghubungkan otot ke tumit terlalu pendek. Ini boleh menyebabkan kaki berpusing keluar dari tempatnya. Bayi yang dilahirkan dengan keadaan ini dianggap sihat jika mereka tidak mengalami masalah kesihatan tambahan. Dalam beberapa kes, keadaan ini dapat berkembang menjadi gangguan yang lebih serius, seperti spina bifida.

Ibu dan ayah harus tahu perkara itu kaki kelab Apa yang berlaku pada anak kecil anda bukanlah keadaan yang menyakitkan. Sebilangan besar kes ini dapat disembuhkan ketika anak masih bayi. Rawatan harus dijalankan ketika bayi berusia satu atau dua minggu. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh dilakukan untuk merawat kaki kelab :

  1. Kaedah Ponseti

Bayi yang mempunyai masalah dengan kaki boleh dirawat dengan kaedah Ponseti. Kaedah ini melibatkan pakar bedah ortopedik terlatih. Si kecil yang menderita keadaan ini akan mendapatkan rawatan dari doktor. Berikut adalah beberapa langkah yang dilakukan dari kaedah Ponseti:

  • Menggunakan Alat

Doktor akan memberikan pemeran pertama seminggu atau dua minggu selepas bayi dilahirkan. Bayi kemudian akan dibawa ke pakar bedah seminggu sekali untuk pergerakan dan peregangan kaki yang lembut, serta penempatan pelakon baru. Alat baru dapat memusingkan kaki sedikit ke arah yang seharusnya daripada yang diganti. Sebilangan besar bayi akan memakai siri 5 hingga 7 gips selama beberapa minggu atau bulan agar keadaan bertambah baik.

  • Menguatkan Kaki

Apabila kaki berada dalam kedudukan yang betul, pakar bedah ortopedik akan menyesuaikan bayi dengan pendakap (ortotik), bukan pelakon. Pengapit adalah bar dengan kasut khas di setiap hujungnya. Ini dilakukan untuk mengelakkan kaki tidak bergerak ke tempat yang sebelumnya.

Kaki tumbuh dengan cepat pada tahun-tahun pertama kehidupan anak kecil anda. Sekiranya si kecil yang mengalami keadaan ini tidak diberi sokongan, kakinya boleh kembali lagi kaki kelab.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai gangguan ini? Anda boleh membincangkannya dengan doktor yang dipercayai di . Komunikasi dapat dilakukan dengan mudah melalui Berbual atau Suara / Panggilan video bila-bila masa dan di mana sahaja. Tunggu apa lagi? Muat turun aplikasinya sekarang!

Baca juga: Ibu mengandung melakukan tabiat ini supaya bayi mereka tidak mendapat Spina Bifida

  1. Operasi

Sekiranya kaki kuku teruk atau tidak bertindak balas terhadap rawatan sebelumnya, pembedahan mungkin diperlukan. Doktor ortopedik akan meluruskan atau menyusun semula tendon dan ligamen, kemudian meletakkannya pada kedudukan yang lebih baik. Selepas itu, Si Kecil yang menderita keadaan ini akan diberi alat selama setahun, sehingga kaki kelab tidak kembali lagi.

Dengan rawatan seperti itu, kaki kaki yang berlaku mungkin tidak dapat sembuh sepenuhnya. Namun, dalam kebanyakan kes, bayi yang dirawat lebih awal boleh mempunyai kaki yang lebih kuat. Anak boleh menggunakan kasut biasa dan menjalankan aktiviti harian dengan baik.

Baca juga: Ini adalah Fraktur Tulang

Rujukan:
Klinik Mayo (Diakses pada tahun 2019). Kaki kelab
Doktor Keluarga (Diakses pada tahun 2019). Kaki kelab
Kesihatan Kanak-kanak (Diakses pada tahun 2019). Kaki kelab