Kesihatan

Perut Asid Idap, Bilakah Anda Perlu Berjumpa Pakar?

, Jakarta - Setiap orang pada amnya mengalami asam lambung. Keadaan ini dicirikan oleh rasa terbakar di dada. Keadaan ini biasanya berlaku selepas makan atau ketika berbaring atau membongkok setelah makan. Mengalami asid perut kadang-kadang normal. Walau bagaimanapun, jika kerap atau teruk, anda mesti segera berjumpa ahli gastroenterologi.

Refluks asid, yang sering dan teruk, boleh menjadi gejala keadaan perubatan tertentu. Penting untuk tidak mengabaikan asid perut, jika keadaannya sangat kerap. Penyakit refluks asid berkaitan dengan pedih ulu hati, kerana bisul terjadi ketika asid perut memasuki esofagus dan menyebabkan kerengsaan.

Baca juga: Ketahui Bahaya Asid Perut Terlalu Rendah

Masa yang tepat untuk berjumpa doktor untuk Asid Perut

Seseorang harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya mereka mengalami kesukaran menelan, sakit dada, suara serak, atau gejala atipikal yang lain. Sesiapa yang mengalami simptom seperti refluks asid selama beberapa tahun berisiko terkena barah esofagus dan juga harus berjumpa doktor.

Sekiranya gejala berlanjutan selepas dua minggu ubat bebas, seseorang harus membuat temu janji dengan ahli gastroenterologi di hospital terdekat melalui aplikasi . Kerana asid perut yang tidak bertindak balas terhadap ubat-ubatan bebas boleh menunjukkan keadaan yang serius, walaupun ini jarang terjadi.

Sekiranya simptomnya lebih kerap atau lebih teruk, terutama menyedarkan anda dari tidur pada waktu malam, anda harus segera mendapatkan rawatan perubatan. Sekiranya tidak diperiksa, ia boleh menyebabkan beberapa komplikasi refluks asid dan GERD, seperti esofagus Barrett atau penyempitan esofagus. Esofagus Barrett dapat meningkatkan risiko barah esofagus.

Baca juga: Makanan yang Selamat bagi Orang yang Mengidap Asid Perut

Berikut adalah gejala yang tidak dapat ditangguhkan lagi, bahawa orang yang mempunyai asid perut harus segera berjumpa doktor:

 • Gejala pedih ulu hati menjadi lebih teruk atau kerap.
 • Mengalami kesukaran menelan atau sakit ketika menelan, terutamanya dengan makanan pekat atau pil.
 • Pedih ulu hati menyebabkan mual atau muntah (terutamanya jika muntah berdarah atau hitam).
 • Pernah mengalami penurunan berat badan yang drastik atau tidak dapat dijelaskan disertai dengan pedih ulu hati.
 • Mengalami batuk kronik, sensasi tercekik, atau perasaan ada benjolan di kerongkong anda.
 • Telah menggunakan antasid over-the-counter selama lebih dari dua minggu, tetapi masih mengalami gejala refluks asid.
 • Mengalami gejala pedih ulu hati walaupun selepas mengambil ubat preskripsi atau bukan preskripsi.
 • Mengalami suara serak atau mengi yang kronik, atau asma yang semakin teruk.
 • Mengalami ketidakselesaan yang mengganggu gaya hidup atau aktiviti harian anda.
 • Mengalami sakit dada disertai dengan sakit di leher, rahang, lengan, atau kaki. Selain itu sesak nafas, kelemahan, nadi tidak teratur, atau berpeluh.
 • Sakit perut yang teruk.
 • Mengalami cirit-birit atau mengalami najis hitam atau berdarah.

Pencegahan Asid Perut Sebelum Memburuk

Perubahan gaya hidup dapat membantu mengurangkan kekerapan refluks asid. Jangan lupa untuk sentiasa menjaga keadaan berat badan yang sihat. Obesiti yang tidak dirawat boleh mencetuskan GERD. Untuk itu, jangan lupa melakukan senaman secara teratur di rumah.

Bagi anda yang merupakan perokok aktif, anda harus mengelakkan atau menghentikan tabiat ini. Merokok dapat mengurangkan keupayaan sfingter esofagus (LES) berfungsi dengan optimum. Bukan hanya perokok yang aktif, bagi anda yang sering terdedah kepada asap rokok, anda juga harus menghindarinya agar tidak mengalami kesan sampingan dari pendedahan kepada asap rokok terhadap kesihatan.

Baca juga: Benarkah Penyakit Asid Perut Boleh Menyebabkan Kanser?

Orang yang mempunyai asid perut harus tidur dengan kepalanya sedikit terangkat. Anda boleh mengangkat bantal semasa tidur untuk mengelakkan gejala refluks asid yang semakin teruk. Di samping itu, elakkan berbaring sebaik sahaja makan. Sebaiknya tunggu 2-3 jam sekiranya anda ingin berbaring selepas makan.

Anda juga perlu mengunyah makanan dengan perlahan. Elakkan memakan makanan dan minuman yang mencetuskan asid perut. Semasa mengalami asid perut, tidak ada salahnya memakai pakaian yang selesa dan longgar agar tidak menekan perut atau sfingter esofagus.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Bilakah Untuk Memanggil Doktor Mengenai Pedih ulu hati atau Refluks
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. Bilakah Anda Perlu Berjumpa Doktor Mengenai Gejala Pedih ulu hati?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Gejala Refluks Asid Kecemasan