Kesihatan

Ketahui 5 Khasiat Hati Ayam untuk MPASI

“Pada tahap MPASI, bayi perlu diperkenalkan ke menu hati ayam. Sumber makanan ini mengandungi nutrien tahap tinggi yang penting untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi.

Pastikan memberikannya dalam jumlah yang tepat tanpa berlebihan sehingga faedahnya dirasakan. Hati ayam diproses menjadi menu makanan yang enak dan bayi berasa lapar untuk memakannya. "

, Jakarta - Pada tahap pertama menyusui bayi dalam fasa MPASI (makanan tambahan untuk susu ibu), penting untuk memperhatikan keperluan pemakanan untuk memastikan pertumbuhan Si Kecil. Bayi memerlukan vitamin dan mineral dalam jumlah yang mencukupi. Perlu diingat juga, setiap keperluan bayi berbeza, jadi ibu bapa perlu menjaga diet anak mereka dengan betul.

Semasa memasuki tempoh MPASI, ibu perlu memperkenalkan makanan tertentu kepada bayinya. Salah satu bahan makanan yang telah lama dipercayai bermanfaat adalah hati ayam. Hati ayam mengandungi nutrien kaya yang baik untuk pertumbuhan anak kecil anda. Berkat kandungan khasiatnya, tidak hairanlah hati ayam selalu menjadi inspirasi menu makanan pelengkap bayi.

Baca juga: Ini adalah Manfaat Baik Avocado sebagai Pelengkap Bayi

Kelebihan Hati Ayam untuk MPASI Bayi

Hati ayam tinggi nutrien. Itulah sebabnya, makanan ini mempunyai beberapa faedah untuk bayi, termasuk:

1. Baik untuk Kesihatan Mata

Hati ayam mengandungi vitamin A dan antioksidan lutein dan likopen. Kandungan ini bermanfaat untuk kesihatan mata bayi. Bayi berumur 6-11 bulan memerlukan 400 mikrogram vitamin A setiap hari. Sekiranya ini dipenuhi, maka bayi dilindungi dari gangguan penglihatan.

2. Bermanfaat untuk Pembangunan Sistem Otak dan Saraf

Hati ayam juga mengandungi kolin, lemak, dan protein yang penting untuk perkembangan otak dan sistem saraf bayi. Sekiranya ini dimakan dalam jumlah yang tepat, ia akan menyokong pertumbuhan dan perkembangan otak dan kecerdasan bayi. Perlu diingat, bayi berusia 6-11 bulan memerlukan 125 miligram kolin setiap hari.

Baca juga: Petua Menyiapkan Menu MPASI Pertama untuk Anak Kecil Anda

3. Mencegah Anemia

Zat besi dan vitamin B12 yang terkandung dalam hati ayam dapat mencegah anemia. Kandungan ini berperanan dalam pembentukan sel darah merah yang berfungsi membawa oksigen ke seluruh badan.

Bayi berumur 6-11 bulan disyorkan untuk mendapatkan pengambilan zat besi sekitar 11 miligram sehari. Manakala vitamin B12 sebanyak 1.5 mikrogram sehari. Pengambilan ini dapat dipenuhi jika anda membuat menu hati ayam untuk MPASI.

4. Meningkatkan Sistem Imun

Vitamin A juga berguna untuk meningkatkan sistem imun. Kekebalan adalah faktor penting agar bayi tidak mudah diserang penyakit. Vitamin A dapat dipenuhi dengan memberikan hati ayam dalam jumlah yang tepat.

5. Baik untuk Pertumbuhan Bayi

Protein dan folat yang terkandung dalam hati ayam memainkan peranan penting dalam pertumbuhan dan perkembangan bayi. Bayi yang kekurangan nutrien seperti protein dan folat akan mengalami kerencatan pertumbuhan berbanding dengan bayi normal pada usia mereka. Bayi berumur 6-11 bulan memerlukan 9 gram protein dan 80 mikrogram folat setiap hari.

Hati ayam dianggap sebagai makanan berkhasiat terbaik untuk waktu yang lama, tetapi ada sebilangan ibu yang berpendapat bahawa hati ayam tidak selamat untuk diberikan sebagai makanan pejal.

Sebab yang perlu dibimbangkan adalah jumlah zat besi yang terkandung di dalamnya. Tetapi harus difahami, hati adalah organ utama. Walaupun sesetengah orang berpendapat bahawa rasanya tidak enak, ibu dapat memprosesnya sehingga menjadi enak dimakan.

Baca juga: WHO Mengesyorkan Resipi MPASI untuk Bayi 8-10 Bulan

Hati adalah sumber zat besi dan vitamin A yang baik, yang penting untuk kesihatan bayi. Oleh itu, selamat untuk memberikan hati ayam kepada bayi sebagai makanan pelengkap sejak usia dini. Namun, perlu diingat untuk tidak memberi terlalu banyak.

Itulah yang perlu anda ketahui mengenai faedah hati ayam untuk MPASI. Terdapat banyak maklumat menarik dan penting mengenai makanan pelengkap yang boleh dibincangkan dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Ayuh, muat turunpermohonan sekarang!

Rujukan:

Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Resepi Hati Ayam Sihat dan Makanan Bayi Avokado

Bayi Sensei. Diakses pada 2021. Bolehkah Bayi Makan Hati Ayam? Mitos & Andaian