Kesihatan

Perhatikan Tanda-Tanda Relakan Asma di Tempat Kerja

, Jakarta - Asma boleh berulang di mana sahaja, termasuk di tempat kerja. Apabila gejala penyakit ini muncul, penghidapnya mungkin merasa tidak selesa dan bahkan mengalami kesukaran untuk melakukan aktiviti harian. Jadi, bagaimana jika penyakit ini berulang ketika bekerja? Apakah tanda-tanda kambuh asma di tempat kerja?

Asma adalah penyakit jangka panjang iaitu penyakit kronik. Keadaan ini timbul kerana terdapat masalah pada saluran pernafasan yang dicirikan oleh keradangan dan penyempitan saluran udara. Ini kemudian menyebabkan penghidap merasa sesak nafas atau sukar bernafas. Penyakit jangka panjang ini boleh berulang pada bila-bila masa, terutamanya jika terdedah kepada perkara-perkara yang mencetuskan asma.

Baca juga: Kenali Punca Asma Berulang

Asma di Tempat Kerja, Inilah Tanda-Tanda

Pada asasnya, gejala asma akan sama, tidak kira di mana kambuh berlaku. Di tempat kerja, anda dapat memperhatikan beberapa gejala yang muncul sebagai tanda-tanda kambuh asma, seperti:

 • Sakit dada.
 • Batuk.
 • Mengi.
 • Kesukaran bernafas sehingga terasa sesak.
 • Gejala tidak mereda walaupun selepas digunakan penyedut .
 • Kesukaran bercakap, makan, atau minum kerana sukar bernafas.
 • Bibir dan jari biru.
 • Denyutan jantung meningkat
 • Rasa pening, letih, atau mengantuk.

Sehingga kini, punca sebenar asma masih belum diketahui. Walau bagaimanapun, keadaan ini dianggap berkaitan dengan beberapa perkara yang boleh mencetuskannya, seperti pendedahan kepada asap rokok, habuk, udara sejuk, jangkitan virus, bulu binatang, atau pendedahan kepada bahan kimia. Aktiviti fizikal tertentu juga dikatakan sebagai pencetus kambuh asma.

Baca juga: Lakukan 4 Perkara Ini Ketika Asma Berulang Di Tempat Awam

Orang yang menghidap asma mempunyai saluran udara yang lebih sensitif. Apabila terkena bahan pencetus, paru-paru yang mengalami iritasi mulai menunjukkan tindak balas seperti otot saluran pernafasan menjadi kaku dan menyebabkan saluran udara menjadi sempit. Keadaan ini juga menyebabkan peningkatan pengeluaran kahak sehingga nafas terasa lebih berat.

Apabila asma melambung, keparahan gejala yang muncul boleh berbeza-beza. Gejala asma boleh menjadi ringan hingga teruk, bergantung pada keadaan badan dan tahap asma yang teruk. Walau bagaimanapun, jangan memandang rendah gejala asma yang tidak membaik atau bertambah buruk dari masa ke masa. Serangan asma biasanya berlangsung beberapa jam atau hari.

Sekiranya gejala asma di tempat kerja bertambah buruk dan tidak lagi dapat dirawat dengan alat sedut, segera bawa orang yang menghidap asma ke hospital terdekat. Dengan cara itu, rawatan perubatan dapat dilakukan dengan segera untuk mengurangkan risiko komplikasi asma. Untuk mempermudah, anda boleh mencari hospital terdekat menggunakan aplikasi . Tetapkan lokasi dan dapatkan senarai hospital yang boleh dikunjungi. Muat turun sekarang.

Baca juga: Mengendalikan Sesak Nafas Pertama ketika Menghidap Asma

Jadi, adakah cara untuk mengawal asma dan mencegah asma berulang di tempat kerja?

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mencegah asma di pejabat, antaranya:

 • Kenal pasti dan elakkan pencetus asma.
 • Lakukan perbincangan dan ikuti rancangan pengurusan asma yang dibuat dengan doktor.
 • Kenali serangan asma dan ambil langkah rawatan yang sesuai.
 • Mengonsumsi dan menggunakan ubat-ubatan yang ditetapkan oleh doktor secara berkala.
 • Sentiasa awasi keadaan kesihatan badan, termasuk yang berkaitan dengan saluran pernafasan.
 • Sentiasa bawa alat penyedut asma bersama anda, supaya gejala asma di tempat kerja dapat diatasi dengan segera.
Rujukan:
NHS UK. Diakses pada tahun 2021. Asma.
Institut Jantung, Paru-paru, dan Darah Negara. Diakses pada tahun 2021. Asma.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Asma.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Diagnostik Asma.