Kesihatan

Ini adalah penjelasan mengenai pembentukan batu ginjal sehingga sukar membuang air kecil

“Apabila anda mengalami gangguan fungsi pada organ anda, termasuk ginjal anda, biasanya ada kesan lain yang juga muncul. Salah satu kesan pembentukan batu ginjal adalah kesukaran membuang air kecil. Ternyata, ini tidak berlaku tanpa alasan. Ingin tahu mengapa kedua-dua keadaan ini boleh saling mempengaruhi? "

, Jakarta - Batu ginjal terjadi ketika seseorang mempunyai deposit keras menyerupai batu di ginjal. Deposit ini terbentuk dari mineral dan garam di dalam badan. Selain mengganggu fungsi ginjal, batu-batu ini juga boleh menyebabkan seseorang mengalami kesukaran membuang air kecil (BAK). Malah orang yang menghidap penyakit ini dapat merasa sakit semasa melakukannya.

Ini boleh menjadi tanda pembentukan batu ginjal. Sekiranya tidak dirawat, gangguan ini dapat berkembang, menyebabkan kencing berdarah. Walau bagaimanapun, banyak orang masih keliru tentang bagaimana batu ginjal dapat terbentuk dalam sistem kencing. Berikut adalah perbincangan yang lebih lengkap mengenai bagaimana batu yang menyebabkan penyumbatan terbentuk!

Baca juga: Inilah Kaedah Merawat Batu Ginjal

Bagaimana Batu Ginjal Boleh Membentuk

Gangguan batu ginjal, juga dikenal sebagai nephrolithiasis atau urolithiasis, adalah deposit keras yang terbuat dari mineral dan garam yang terbentuk di buah pinggang. Ini menyebabkan gangguan ketika batu menyekat saluran kencing, sehingga sukar membuang air kecil, sakit ketika melakukannya.

Beberapa perkara boleh menyebabkan seseorang mengalami batu karang, seperti diet, berat badan berlebihan, beberapa keadaan perubatan, untuk mengambil makanan tambahan atau ubat-ubatan tertentu. Selain dari saluran kencing, gangguan ini juga boleh mempengaruhi buah pinggang menyebabkan masalah besar. Secara amnya, batu di saluran kencing dapat terbentuk ketika air kencing menjadi pekat.

Batu ginjal dapat terbentuk apabila air kencing seseorang mengandung lebih banyak zat pembentuk kristal, seperti kalsium, oksalat, dan asam urat. Kandungannya lebih dari sekadar bahan yang dapat dilarutkan oleh cairan dalam air kencing. Pada masa yang sama, air kencing mungkin kekurangan zat yang menghalang kristal melekat bersama dan mewujudkan faktor yang tepat untuk pembentukan batu ginjal.

Oleh itu, jika kristal cukup kecil untuk dikeluarkan dari badan dan air kencingnya cukup cair, kadar tepu dapat dielakkan. Kristal dapat mengalir keluar dengan air kencing melalui ureter dan pundi kencing tanpa menimbulkan masalah. Sesungguhnya, keseimbangan antara pemacu dan penghambat batu ginjal mesti dijaga. Walau bagaimanapun, sebilangan orang mungkin mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengembangkan batu-batu ini.

Baca juga: Inilah yang berlaku pada tubuh apabila batu ginjal muncul

Jenis Batu Ginjal

Mengetahui jenis batu ginjal yang berlaku dapat dipastikan apakah penyebabnya dan beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengurangkan risiko. Di samping itu, anda juga boleh melakukan ujian air kencing untuk memastikannya bebas dari batu karang. Berikut adalah beberapa jenis batu ginjal yang boleh berlaku:

  • Batu Kalsium

Secara umum, penyumbatan batu di saluran kencing yang terbentuk adalah sejenis batu kalsium, terutama kalsium oksalat. Bahan ini dihasilkan setiap hari oleh hati atau diserap dari makanan. Sebilangan makanan, dari buah-buahan dan sayur-sayuran tertentu hingga kacang dan coklat, tinggi kalsium oksalat. Oleh itu, adalah mustahak untuk membatasi penggunaan makanan ini.

  • Batu Struvite

Seseorang juga boleh mengalami simpanan batu struvite yang menyebabkan gangguan batu ginjal sebagai tindak balas terhadap jangkitan saluran kencing. Batu-batu ini dapat tumbuh dengan cepat dan menjadi cukup besar, kadang-kadang dengan sedikit gejala sehingga anda tidak menyedari bahawa anda memilikinya.

  • Batu Asid Urik

Batu asid urik juga boleh menyebabkan penyumbatan saluran kencing yang berlaku apabila seseorang kehilangan terlalu banyak cecair kerana cirit-birit kronik atau penyerapan yang tidak baik. Selain itu, pengambilan makanan berprotein tinggi atau diabetes juga boleh menyebabkan simpanan batu ini.

Baca juga: 5 Cara Mengatasi Batu Ginjal

Sentiasa jaga kesihatan badan anda dan elakkan batu karang dengan mengamalkan gaya hidup sihat. Makan makanan berkhasiat dan tambah dengan multivitamin tambahan. Untuk menjadikannya lebih mudah, beli vitamin atau produk kesihatan lain dalam aplikasi hanya. Muat turun aplikasinya ada di sini!Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Batu ginjal.
Kesihatan UW. Diperoleh pada 2021. Bagaimana Bentuk Ginjal Bentuk?