Kesihatan

Kenali Ragbi, Bola Sepak dengan Tangan

Jakarta - Nama ragbi tidak begitu didengar di Indonesia. Walau bagaimanapun, anda masih perlu mengetahui semua perkara mengenai sukan yang termasuk dalam bola sepak ini. Walaupun kedua-duanya adalah bola sepak, ragbi dan bola sepak itu sendiri tidak sama.

Asal Ragbi Sukan

Sukan ragbi muncul ketika seorang pemuda Inggeris bernama William Webb Ellis tiba-tiba merebut bola dan membawanya berlari menuju garisan gol pada tahun 1823. Setelah mengalami sedikit modifikasi dari University of Cambridge, ragbi secara rasmi menjadi sukan permainan.

Populariti ragbi mula muncul pada tahun 1871, berikutan pembentukan pelbagai peraturan rasmi ragbi 10 tahun kemudian. Pada tahun 1895, dibentuk Liga Ragbi yang menyatakan bahawa sukan ini telah mula berkembang ke seluruh dunia.

Atribut Permainan

Ragbi adalah sukan yang memerlukan kekuatan fizikal. Sukan berpasukan ini mempunyai 22 pemain setiap pasukan. Jumlah pemain utama sebanyak 15 orang, sementara tujuh selebihnya akan menduduki bangku simpanan. Mereka yang memakai jersi bernombor 1 hingga 8 akan memainkan peranan menyerang dan menduduki posisi depan, sementara jersi nombor 9 hingga 15 akan menduduki posisi belakang dan memainkan peranan sebagai pemain pertahanan.

Baca juga: Ikuti 3 Menu Makanan Rahsia untuk Pemain Bola Sepak Profesional

Selain t-shirt, seluar pendek, kaus kaki dan kasut, pemain ragbi juga mesti memakai pakaian pelindung di buku lali , bahu, dada, dan bahagian gigi serta kepala dalam bentuk topi keledar. Ini diperlukan kerana sukan ragbi sarat dengan hentaman, jadi bahagian badan ini sangat mudah mengalami kecederaan. Kerana bola dibawa dengan tangan, pemain juga menggunakan sarung tangan.

Bola ragbi sedikit berbentuk bujur dan berbentuk kerucut di kedua ujungnya dengan dasar putih dan berukuran kira-kira 60 sentimeter dan panjang 27 sentimeter. Panjang padang adalah 100 meter dengan lebar 70 meter. Terdapat garis yang disebut cuba yang menandakan berlakunya tujuan, dan zon akhir iaitu sembilan meter selepas garisan gol. Tiang gawang adalah dua batang menegak dengan panjang 22 meter. Gol dijaringkan di tiang gawang, jadi jika salah satu pemain melaluinya, bola dianggap keluar.

Peraturan permainan

Cara bermain ragbi pada pandangan pertama kelihatan sangat mudah. Pemain hanya membawa bola ke arah gawang lawan dengan tangan mereka dan meletakkannya di tanah di kawasan gol. Seperti bola sepak, bola dapat disampaikan kepada pemain lain, tetapi hanya mereka yang berada di belakang atau ke samping, bukan pemain di depan. Setiap bola yang masuk mempunyai 5 mata, dan pasukan yang memecah akan berpeluang menendang bola ke gawang lawan dengan berat 2 mata jika berjaya menembusi palang.

mengatasi atau menyekat lawan dibenarkan, tetapi hanya untuk pemain yang membawa bola dengan posisi telapak terbuka, kerana mengepalkan telapak tangan ketika menyekat akan dianggap sebagai pelanggaran. Walaupun menyekat pemain lawan mesti menjatuhkan badan bersama dengan pembawa bola, tidak membanting. Pemain yang melakukan pelanggaran akan diberi kad kuning dan dikehendaki meninggalkan padang sehingga 10 minit dan tidak ada peraturan masa tamat dalam permainan ini.

Baca juga: Berkenalan dengan Ujian Perubatan Pemain Bola Sepak Sering Beraksi

Itulah maklumat mengenai ragbi yang perlu anda ketahui. Menjadi pemain ragbi tidak mudah, walaupun hanya berlari dan menjatuhkan lawan untuk mendapatkan bola. Terutama jika anda tidak biasa dan mudah cedera. Walau bagaimanapun, apabila anda cedera, anda boleh terus bertanya kepada doktor melalui permohonannya semasa membeli ubat itu. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!