Kesihatan

3 Jenis Keguguran yang Perlu Diperhatikan

Jakarta - Keguguran adalah masalah kehamilan yang seperti bencana bagi wanita hamil. Sudah tentu, tiada ibu yang ingin mengalami keguguran atau kehamilan yang gagal. Walau bagaimanapun, masih terdapat pelbagai sebab yang menyebabkan wanita hamil cenderung keguguran.

Biasanya, keguguran kebanyakan berlaku ketika usia kehamilan masih belum lapan minggu. Sebenarnya, ramai bakal ibu tidak memahami bahawa keguguran dan kematian janin adalah dua perkara yang berbeza. Pada usia 20 minggu, kegagalan kehamilan tidak lagi disebut keguguran, tetapi kelahiran mati atau lahir mati.

Punca Keguguran

Sesungguhnya, terdapat banyak perkara yang menyebabkan ibu yang bakal kehilangan janin atau keguguran berpotensi. Namun, ibu juga perlu memahami bahawa tidak semua keguguran yang berlaku dapat dikenal pasti dengan pasti. Masalah yang sering berlaku adalah, pada awal kehamilan, ibu-ibu tersebut tidak mengetahui bahawa dia hamil, dan kemudian keguguran.

Keletihan, gaya hidup dan makanan yang tidak sihat, pengambilan minuman beralkohol, dan merokok adalah beberapa penyebab ibu hamil mengalami keguguran. Walau bagaimanapun, kehadiran kelainan pada kromosom janin dianggap sebagai penyebab utama keguguran ibu. Tidak hairanlah, kerana kekurangan kromosom dalam tubuh menyebabkan janin tidak dapat berkembang secara normal.

Baca juga: Perhatikan 5 makanan ini yang mencetuskan keguguran

Umur juga menentukan risiko keguguran pada calon ibu. Semakin tua ibu-ibu, semakin tinggi risiko keguguran. Tidak ketinggalan sekiranya ibu mengandung mengalami tekanan kerana pelbagai masalah yang dihadapi. Oleh itu, menjaga pengambilan nutrien dan mengawal emosi adalah dua perkara penting yang harus dilakukan ketika ibu mengandung.

Jenis Keguguran yang Perlu Diperhatikan

Dalam dunia perubatan, terdapat tiga jenis keguguran yang paling kerap berlaku, termasuk:

Pengguguran Terancam (Keguguran Terancam)

Keguguran jenis ini masih dapat diselamatkan dengan bantuan perubatan. Pengguguran yang terancam dicirikan oleh pendarahan di saluran kelahiran, biasanya bintik-bintik yang berwarna sedikit coklat atau merah dan diikuti oleh sakit di bahagian belakang atau perut bawah.

Sekiranya ibu mengalami keguguran jenis ini, ibu mesti merehatkan badannya dan tidak melakukan pelbagai aktiviti berat selama lebih kurang dua minggu. Di samping itu, wanita hamil yang mengalami keadaan ini disarankan untuk tidak melakukan hubungan seks, kerana hubungan seksual boleh menyebabkan keguguran.

Keguguran Tidak Lengkap (Keguguran Tidak Lengkap)

Keguguran ini berlaku kerana sebahagian kedudukan janin tidak lagi berada di rahim ibu. Kesannya, ibu tidak lagi dapat meneruskan proses kehamilan. Biasanya, ibu akan mengalami pendarahan berat diikuti dengan sakit di bahagian perut. Di saluran kelahiran kadang-kadang terdapat gumpalan daging yang keluar bersama dengan darah.

Baca juga: Wanita Hamil, Mesti Tahu Sebab dan Tanda Keguguran

Keguguran Lengkap (Keguguran Lengkap))

Keguguran lengkap dicirikan oleh janin yang telah muncul sepenuhnya dari rahim ibu. Keadaan ini sukar dikesan, oleh itu ibu perlu membuat pemeriksaan dengan ultrasound. Biasanya, doktor akan menetapkan atau tindakan susulan seperti kuret untuk membersihkan rahim untuk mengelakkan jangkitan pada masa akan datang.

Itulah sebab dan jenis keguguran yang perlu diperhatikan oleh ibu hamil. Ibu perlu berwaspada jika mereka sering mengalami pendarahan ketika hamil, kerana pendarahan dianggap sebagai pencetus utama keguguran. Jangan lupa untuk melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala. Sekiranya anda memerlukan maklumat mengenai kehamilan dan keguguran, anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Ibu sudah cukup muat turun permohonan di telefon bimbit melalui Google Play Store atau App Store.