Kesihatan

Perlu Tahu, Tanda Gadis Berhenti Berkembang

, Jakarta - Pertumbuhan setiap anak berbeza, bergantung kepada beberapa faktor. Salah satu faktor yang boleh mempengaruhinya ialah jantina. Katanya, kanak-kanak perempuan cenderung tumbuh lebih cepat daripada kanak-kanak lelaki. Bukan hanya itu, pertumbuhan pada kanak-kanak perempuan juga cenderung berhenti lebih cepat. Jadi, apakah tanda-tanda seorang gadis berhenti berkembang?

Pada masa kanak-kanak, pertumbuhan tubuh seorang gadis biasanya berlaku dengan cepat untuk beberapa ketika sehingga akhirnya mulai perlahan. Ini malah membuatkan ibu bapa tidak menyedari perubahan tersebut. Namun, memasuki usia baligh, pertumbuhan tubuh seorang gadis akan kembali cepat. Seiring bertambahnya usia, pertumbuhan anak akan perlahan lagi dan si kecil akan mencapai ketinggian maksimum, aka tidak dapat tumbuh lagi.

Baca juga: Tahap Pertumbuhan Kanak-kanak Menurut Umur 4-5 tahun

Tanda-tanda Pertumbuhan Tubuh Gadis Berhenti

Pada usia tertentu, kanak-kanak perempuan akan mencapai had maksimum pertumbuhan badan mereka. Dengan kata lain, selepas itu tidak akan ada kenaikan ketinggian lagi. Walaupun ada, biasanya akan sangat sedikit dan tidak terlalu ketara. Sebenarnya, tidak ada usia yang pasti ketika pertumbuhan tubuh seorang gadis akan berhenti, kerana keadaan tubuh dan faktor lain pada anak-anak dapat berbeza.

Walau bagaimanapun, secara amnya pertumbuhan badan akan berhenti pada dua hingga dua tahun setelah anak kecil anda mendapat haid pertama. Malangnya, tidak ada ujian pasti yang dapat dilakukan untuk mengetahui kapan dan berapa tinggi maksimum anak. Namun, ada beberapa perubahan yang boleh menjadi tanda menghentikan pertumbuhan tubuh gadis. Sebagai tambahan kepada tempoh haid, tanda-tanda tubuh seorang gadis mula berhenti termasuk:

  • Pertumbuhan badan atau ketinggian anak menjadi lebih perlahan dalam satu atau dua tahun terakhir.
  • Mempunyai tempoh pertama mereka dalam satu atau dua tahun terakhir.
  • Pertumbuhan rambut kemaluan dan ketiak telah berlaku secara utuh atau utuh. Berbeza dengan masa awal akil baligh, yang hanya sedikit.
  • Gadis kelihatan lebih matang, termasuk dari segi perawakan dan ketinggian yang tidak lagi kelihatan seperti kanak-kanak.
  • Payudara dan pinggul tumbuh lebih banyak dan kelihatan berbeza, biasanya menjadi lebih bulat dan penuh.

Namun, tidak semua tanda ini akan dialami oleh gadis-gadis yang akan segera menamatkan tempoh pertumbuhan mereka. Sebenarnya, tempoh pertumbuhan bagi setiap gadis akan berbeza dan boleh dipengaruhi oleh beberapa faktor. Ini boleh dipengaruhi oleh faktor genetik, pengambilan nutrien, hingga kesihatan tubuh secara keseluruhan.

Baca juga: Perbezaan Pertumbuhan pada Kanak-kanak lelaki dan Perempuan

Terdapat beberapa faktor yang boleh mempengaruhi ketinggian dan pertumbuhan seorang gadis, termasuk:

1. Pengambilan Pemakanan

Kanak-kanak yang kekurangan zat makanan atau kurang pengambilan makanan yang sihat cenderung mempunyai ketinggian yang lebih rendah. Berita buruknya, ini mungkin berlangsung lama, bahkan hingga dewasa.

2. Keseimbangan Hormon

Keadaan hormon dalam badan juga mempengaruhi kadar pertumbuhan kanak-kanak. Masalah dengan keseimbangan hormon boleh menyebabkan pertumbuhan berlaku dengan lebih perlahan dan kanak-kanak perempuan mungkin lebih pendek.

3. Keadaan Kesihatan

Ada anak yang dilahirkan dengan masalah kesihatan tertentu. Nampaknya, ini juga boleh mempengaruhi pertumbuhan tubuh seorang gadis.

4. Faktor Genetik

Pertumbuhan badan anak juga dipengaruhi oleh faktor genetik. Kanak-kanak dapat mengembangkan beberapa sindrom yang berkaitan dengan masalah genetik dan boleh mempengaruhi pertumbuhan.

Baca juga: Ketahui Kepentingan Vitamin D untuk Pertumbuhan Kanak-kanak

Selesaikan pertumbuhan anak dengan memberi makanan tambahan khas. Ibu dan bapa boleh membeli makanan tambahan untuk kanak-kanak yang sedang membesar di aplikasi . Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Muat turun di sini!

Rujukan:
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2021. Bilakah Gadis Berhenti Berkembang?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Pada usia berapa gadis berhenti tumbuh?
Baiklah. Diakses pada tahun 2021. Bilakah Gadis Berhenti Berkembang?