Kesihatan

Menyebabkan Kematian, Berhati-hatilah dengan 6 Komplikasi Diabetes

Jakarta - Bapa kandung Dewi Persik meninggal dunia Ahad lalu (9/6) kerana komplikasi diabetes. Ini menguatkan pernyataan dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang menyatakan bahawa diabetes boleh meningkatkan risiko kematian seseorang.

Baca juga: 5 Gejala Awal Diabetes Yang Sering Diabaikan

Diabetes adalah penyakit kronik yang dicirikan oleh kadar gula darah (glukosa) yang tinggi di dalam badan. Sekiranya bilangannya terus meningkat, glukosa berkumpul dan menyebabkan pelbagai gangguan organ. Adapun beberapa gejala diabetes, seperti kerap haus, peningkatan kekerapan buang air kecil (terutama pada waktu malam), kelaparan berterusan, penurunan berat badan tanpa sebab yang jelas, penurunan massa otot, penglihatan kabur, luka sukar sembuh, dan jangkitan sering.

Berhati-hati, ini adalah komplikasi diabetes

Seseorang yang didiagnosis menghidap diabetes perlu sentiasa mengawal kadar gula darahnya. Jika tidak, dia berisiko tinggi mengalami komplikasi yang boleh mengakibatkan kematian. Oleh itu, apa komplikasi diabetes yang perlu diperhatikan?

1. Penyakit Kardiovaskular

Termasuk darah tinggi dan penyakit jantung (termasuk aritmia). Keadaan ini berlaku kerana kerosakan pada saluran darah pada orang yang menghidap diabetes, dan disebabkan oleh gaya hidup (seperti merokok).

2. Penyakit Strok

Punca utama strok pada penderita diabetes adalah pendarahan dan penumpukan plak di saluran darah otak kerana hiperglikemia. Akibatnya, terdapat penyumbatan dalam aliran darah dan oksigen ke otak yang mengarah ke strok . Pada pesakit diabetes, strok Menurunkan fungsi otak dalam koordinasi, berfikir, menggerakkan badan, dan menelan makanan.

3. Penyakit Ginjal

Ginjal mempunyai fungsi untuk menyaring sisa dari darah. Pada penderita diabetes, kadar gula darah yang tidak terkawal dapat mengganggu saluran darah di ginjal, menyebabkan kerosakan yang menyebabkan penyakit ginjal.

Baca juga: Takut diabetes? Ini adalah 5 Pengganti Gula

4. Retinopati

Juga disebut retinopati diabetes, adalah pendarahan saluran darah mata dan retina kerana kadar gula darah tinggi. Gejala retinopati diabetes termasuk penurunan penglihatan secara beransur-ansur, bintik hitam pada penglihatan, bintik terapung pada penglihatan ( pelampung ), penglihatan kabur, kesukaran membezakan warna, mata merah, dan sakit mata.

5. Hiperglikemia dan Hipoglikemia

Sekiranya tahap gula darah seseorang yang menghidap diabetes tidak dikawal, dia cenderung mengalami peningkatan kadar gula darah (hiperglikemia) atau penurunan kadar gula darah secara drastik (hipoglikemia). Kedua-dua keadaan ini berpotensi mengancam nyawa, kerana boleh mencetuskan strok , koma, hingga mati.

5. Kanser

Kanser pada pesakit diabetes disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon insulin dan kadar gula darah tinggi. Jenis barah yang cenderung dihidapi oleh diabetes adalah hati, pankreas, endometrium, kolorektal, payudara, dan pundi kencing.

Bolehkah Komplikasi Diabetes Dicegah?

Komplikasi diabetes boleh dicegah jika penghidapnya mengambil ubat mengikut cadangan doktor dan mengawal kadar gula dalam darah. Kuncinya adalah selalu berkonsultasi dengan doktor, minum ubat biasa, dan mengubah gaya hidup anda menjadi lebih sihat.

Contohnya, dengan bersenam secara teratur, berhenti merokok, dan makan makanan berkhasiat yang seimbang. Orang yang menghidap diabetes juga perlu menyesuaikan pengambilan gula mereka dalam makanan dan minuman, terutama yang mengandungi indeks glisemik tinggi (seperti makanan ringan , minuman ringan , atau minuman ringan) dan meningkatkan makanan serat (seperti buah atau sayur-sayuran).

Baca juga: Harus Tahu, Rawatan Perubatan untuk Mengatasi Diabetes Insipidus

Itulah komplikasi diabetes yang perlu diperhatikan. Sekiranya anda mengalami simptom yang serupa dengan diabetes, jangan teragak-agak untuk segera berjumpa doktor. Tanpa perlu beratur, anda boleh segera membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan di sini .