Kesihatan

Ini adalah masa yang tepat untuk melakukan hubungan seks semasa hamil

, Jakarta - Berhubungan seks ketika hamil sering menimbulkan kerisauan tersendiri bagi pasangan yang sudah berkahwin. Sebabnya, terdapat banyak mitos dan anggapan salah mengenai aktiviti yang satu ini. Ramai orang percaya bahawa melakukan hubungan seks semasa mengandung boleh membahayakan keselamatan janin.

Sebenarnya, jika keadaan kehamilan normal dan ibu tidak mengalami gangguan, tidak perlu terlalu risau. Kerana, keadaan ini menjadikan persetubuhan semasa kehamilan cukup selamat dan dapat dilakukan. Tetapi masih ada beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan sebelum memutuskan untuk melakukan aktiviti semasa kehamilan. Salah satunya adalah mencari masa yang tepat.

Salah satu masa yang baik untuk melakukan hubungan seks adalah selepas kehamilan memasuki trimester kedua. Pada awal kehamilan, ibu tidak digalakkan melakukan aktiviti seksual dengan alasan perubahan badan. Perubahan keadaan badan pada awal kehamilan, mulai dari perubahan hormon, mual yang kerap, dan emosi yang tidak stabil dikatakan membuat aktiviti seksual terganggu dan tidak berjalan dengan selesa. Wanita memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan keadaan badan mereka.

Baca juga: 5 Peraturan untuk Seks yang Selamat Semasa Kehamilan

Perubahan yang berlaku pada awal kehamilan juga dipercayai berkaitan dengan penurunan keinginan dan keinginan wanita untuk melakukan hubungan seks. Lama kelamaan, wanita mungkin akan lebih terbiasa dengan keadaan badan.

Berhubungan seks semasa hamil, perhatikan perkara ini

Sebenarnya, anda dan pasangan boleh melakukan hubungan seks sebanyak dan sekerap yang anda mahukan. Selagi aktiviti itu tidak menyakitkan dan membuat anda atau pasangan merasa tidak selesa. Kerana tidak dapat dinafikan, terlalu kerap melakukan aktiviti ini semasa mengandung boleh menyebabkan kesan buruk.

Salah satu risiko yang boleh timbul daripada melakukan hubungan seks terlalu kerap adalah berlakunya jangkitan saluran kencing (UTI). Risiko penyakit ini lebih besar jika aktiviti seksual dilakukan lebih dari empat kali seminggu. Berita buruknya, jika penyakit ini menyerang dan tidak mendapat rawatan, ia boleh mencetuskan masalah pada kehamilan.

Sebagai tambahan kepada masa dan risiko penyakit, hubungan seksual semasa mengandung juga harus memperhatikan kedudukan. Pada dasarnya, semua posisi dalam hubungan intim agak selamat untuk dilakukan, hanya faktor selesa yang paling penting untuk dipertimbangkan.

Baca juga: 5 posisi selamat untuk melakukan hubungan seks ketika hamil

Lebih-lebih lagi, dari masa ke masa, perubahan pasti akan berlaku pada perut yang menjadi semakin membesar. Untuk itu, pastikan anda memilih posisi yang paling selesa dan tidak mengganggu anda atau pasangan. Selain itu, tidak perlu ragu-ragu dan merasa terlalu risau akan keselamatan janin. Kerana, persetubuhan tidak membahayakan janin jika dilakukan dengan cara yang selamat.

Selain itu, janin di dalam perut dilindungi oleh cairan ketuban rahim yang sangat kuat. Jadi, aktiviti seksual sama sekali tidak berbahaya. Lebih-lebih lagi, ada otot rahim yang juga berperanan melindungi janin dari serangan dari luar.

Baca juga: 8 Fakta Seks Semasa Mengandung Anda Perlu Tahu

Sekiranya anda dan pasangan anda ragu-ragu dan merasakan anda memerlukan nasihat doktor sebelum melakukan hubungan seks semasa hamil, cuba gunakan aplikasi tersebut hanya! Anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Juga menyampaikan pelbagai aduan semasa kehamilan atau masalah kesihatan umum. Dapatkan petua dan cadangan terbaik dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!