Kesihatan

Tahap SGOT tinggi, inilah penyebabnya

, Jakarta - Dari sekian banyak enzim yang ada di dalam tubuh kita, SGOT adalah salah satu enzim yang mempunyai pelbagai peranan penting. SGOT atau Transaminase serum glutamat oksaloasetik, adalah enzim yang biasanya terdapat di hati, jantung, otot, ginjal, dan otak.

Enzim ini mempunyai fungsi seperti membantu mencerna protein di dalam badan. Pemeriksaan SGOT itu sendiri dilakukan dengan mengambil sampel darah dari pesakit. Pada orang yang sihat, enzim ini biasanya kelihatan normal. Had normal yang harus dimiliki ialah 5-40 / L (mikro per liter).

Walau bagaimanapun, had normal untuk SGOT tidak sama untuk semua orang. Kerana, tahap enzim ini bergantung pada bagaimana teknik dan prosedur yang ada ketika memeriksa sampel darah pada pesakit.

Persoalannya, perkara apa yang boleh menyebabkan kadar SGOT tinggi dalam badan?

Baca juga: Perlu Tahu, Fakta Penting Mengenai Peperiksaan SGOT

Bukan sekadar Masalah Jantung

Dalam keadaan normal, SGOT berada di dalam sel-sel organ di dalam badan, terutama sel hati. Apabila organ, seperti hati, rosak, enzim ini akan meninggalkan sel dan kemudian memasuki saluran darah. Inilah yang menjadikan hasil kenaikan SGOT dalam badan.

SGOT tidak hanya di hati, jadi apabila tahap enzim ini meningkat, itu tidak bermaksud masalahnya ada di hati. Namun, jika ujian darah menunjukkan bahawa SGOT meningkat dan tidak normal, kemungkinan anda mengalami gangguan fungsi hati.

SGOT sering dianggap sebagai enzim hati, jadi jika tahapnya tinggi, disyaki terdapat gangguan fungsi hati. Walaupun begitu, tahap tinggi enzim ini tidak selalu menunjukkan gangguan fungsi hati. Kemudian, selain masalah hati apa yang boleh menyebabkan kenaikan kadar SGOT?

Dalam dunia perubatan, peningkatan tahap SGOT juga dikaitkan dengan penyakit seliak, penyakit otot rangka, dengan hipertiroidisme (kes jarang). Ketiga-tiga penyakit ini juga boleh mencetuskan peningkatan tahap SGOT.

Pemeriksaan SGOT, Bilakah Masanya?

Pemeriksaan enzim ini lebih kerap dilakukan apabila terdapat tanda-tanda gangguan fungsi hati. Walaupun begitu, tidak ada salahnya memeriksa enzim ini secara berkala. Dengan begitu, kita akan mengetahui sama ada enzim ini masih dalam lingkungan normal, rendah, atau tinggi.

Dengan kata lain, walaupun anda tidak merasakan gejala aneh di badan anda, melakukan pemeriksaan ini secara rutin adalah langkah pencegahan yang cukup baik.

Baca juga: Kepentingan Ujian Fungsi Hati

Tahap normal enzim ini ialah 5-40 / L (mikro per liter). Sekiranya jumlahnya meningkat 2-3 kali, ia masih dalam had yang munasabah, jadi anda tidak perlu panik.

Kerana keadaan ini boleh disebabkan oleh metabolisme badan yang tinggi akibat daripada beban fizikal yang berat. Nah, apa yang harus diperhatikan dan perlu melakukan pemeriksaan jika tahap melambung tinggi sebanyak 8-10 kali. Biasanya, keadaan ini disebabkan oleh beberapa keadaan, seperti:

  • Kegagalan jantung.

  • Jangkitan virus.

  • Lemak hati.

  • Pengambilan alkohol yang berlebihan.

Sekiranya anda mengalami salah satu masalah kesihatan di atas, segera berjumpa doktor. Tujuannya jelas, untuk mendapatkan nasihat dan rawatan yang tepat.

Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda merasakan simptom di atas. Untuk mendapatkan rawatan yang betul, anda boleh berbincang dengan doktor menggunakan aplikasi tersebut . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.