Kesihatan

5 Cara Memanjangkan Rambut Secara Semula Jadi yang Boleh Ditiru di Rumah

, Jakarta - Wanita sama dengan rambut panjang. Perlu diingat bahawa pertumbuhan rambut dipengaruhi oleh beberapa faktor, termasuk usia, jenis rambut, keadaan kesihatan anda, dan diet. Sekiranya anda ingin menumbuhkan rambut secara semula jadi, anda boleh mengikuti 5 cara menumbuhkan rambut yang boleh digunakan di rumah.

Pertumbuhan Rambut dengan Pemakanan dari Dalam

Terdapat 4 jenis makanan yang boleh anda konsumsi untuk mengekalkan rambut yang sihat dan membantu pertumbuhan rambut:

1. Bayam

Pengambilan bayam yang kerap dipercayai baik untuk menjaga kelembapan kulit kepala, sehingga rambut tidak mudah putus. Bayam mengandungi folat, vitamin A, vitamin C, zat besi, dan beta karoten yang baik untuk kesihatan rambut.

2. Salmon

Salmon mengandungi asid lemak omega-3 yang secara tidak langsung dapat menjadikan rambut anda berkilau dan kelihatan sihat.

3. Ayam

Agar rambut tumbuh dengan baik dan tidak rontok, perlu makan makanan yang mengandungi protein yang mencukupi, seperti ayam tanpa lemak.

4. Telur

Makan telur dapat membantu pertumbuhan rambut kerana makanan yang satu ini mengandungi protein, zat besi, dan vitamin B yang baik untuk rambut.

Memanjangkan Rambut Melalui Rawatan Luaran

Penjagaan luaran untuk memanjangkan rambut sama pentingnya dengan khasiat dari dalam. Berikut adalah petua penjagaan rumah untuk rambut panjang secara semula jadi.

1. Rawatan Rambut dengan Minyak Kelapa

Cara seterusnya untuk memanjangkan rambut adalah dengan menggunakan minyak kelapa. Minyak ini diketahui mempunyai struktur asid lemak yang mudah menyerap ke dalam batang rambut, sehingga dapat memperbaiki rambut yang rosak atau mudah patah. Caranya, gosokkan minyak kelapa pada rambut dan kulit kepala, kemudian balut rambut anda dengan penutup kepala atau tuala. Keesokan paginya anda boleh mencuci rambut untuk membersihkannya.

2. Menggunakan Topeng Putih Telur

Cara memanjangkan rambut secara semula jadi dengan menggunakan putih telur. Putih telur mengandungi protein untuk mempercepat pertumbuhan rambut. Cara menerapkannya, anda perlu menyediakan tiga telur yang diambil hanya bahagian putih dan satu sudu minyak zaitun. Campurkan kedua-dua bahan sehingga sebati. Selepas itu, sapukan pada rambut dan kulit kepala dengan teliti sambil mengurut kulit kepala anda dengan lembut. Diamkan selama 5 hingga 10 minit supaya nutrien dari telur diserap dengan sempurna oleh rambut sehingga rambut lebih kuat dan sihat. Kemudian bilas hingga bersih.

(Baca juga: 5 Makanan yang Menjadikan Rambut Panjang Cepat)

3. Elakkan Syampu Setiap Hari

Elakkan keramas setiap hari jika anda mahu rambut panjang cepat. Kerana syampu setiap hari dapat menghilangkan minyak semula jadi yang dihasilkan dari rambut. Apabila minyak semula jadi ini hilang, ia boleh menjadikan rambut kering dan tidak tumbuh dengan baik. Untuk membantu rambut tumbuh panjang, anda harus mencucinya sekurang-kurangnya setiap 2-3 hari.

Di samping itu, selepas mencuci bilas rambut dengan air sejuk. Air sejuk mampu melembutkan kutikula rambut, mencegah kulit kepala kering, dan kerosakan rambut yang terjadi akibat penggunaan pemanas rambut terlalu kerap.

4. Gunakan Perapi Setiap Syampu

Cara terakhir untuk memanjangkan rambut adalah dengan menggunakan perapi sekurang-kurangnya sekali seminggu untuk menggantikan protein dan lipid yang secara beransur-ansur merosot dari dalam batang rambut anda. Perapi juga membantu menutup kutikula untuk mengelakkan kerosakan selanjutnya. Gunakan perapi hanya pada hujung rambut anda. Elakkan menggunakan perapi pada kulit kepala kerana boleh menyebabkan rambut mudah gugur.

Itulah 5 cara semula jadi untuk menumbuhkan rambut yang boleh anda cuba di rumah. Sebagai tambahan kepada kaedah di atas, anda boleh membincangkan kaedah lain dengan doktor di klinik melalui ciri Sembang, Suara / Panggilan Video.

Anda juga boleh membeli ubat, vitamin, dan pelbagai produk kesihatan di . Ia sangat mudah, hanya tinggal pesanan melalui aplikasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Di samping itu, anda boleh melakukan ujian darah dan juga menentukan jadual, lokasi, dan kakitangan makmal yang akan datang ke destinasi melalui perkhidmatan ini Makmal Perkhidmatan . Hasil makmal dapat dilihat secara langsung pada aplikasi perkhidmatan kesihatan . Ayuh , muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play.

Baca juga: Fakta Mengenai Rambut Gugur Yang Anda Perlu Tahu