Kesihatan

Bagaimana Meningkatkan Bisep Dengan Berkesan?

"Otot di badan boleh menjadi simbol kecantikan bagi beberapa orang. Salah satu otot yang membesar adalah bisep. Terdapat banyak cara yang dapat dilakukan untuk mencapainya, tentunya dengan beberapa gerakan senaman yang kerap. "

, Jakarta - Sebilangan orang ingin mempunyai beberapa otot di badan mereka. Salah satu bahagian badan yang dapat meningkatkan otot adalah lengan. Sebenarnya, otot lengan sangat penting untuk melakukan aktiviti harian, terutama mengangkat benda berat. Lalu, apakah cara berkesan yang boleh dilakukan untuk meningkatkan otot lengan? Dapatkan jawapannya di sini!

Cara Meningkatkan Bisep Yang Boleh Dilakukan

Bisep adalah otot dua bahagian yang bergerak dari bahu ke siku. Kawasan ini adalah otot utama yang terlibat dalam mengangkat dan menarik semasa menggunakan tangan. Terdapat beberapa latihan yang melibatkan mengangkat atau menarik berat ke bahu yang berguna untuk meningkatkan bisep anda, anda tahu.

Baca juga: Inilah yang perlu dilakukan apabila otot anda tiba-tiba kekejangan

Sekiranya anda ingin melakukan latihan jenis ini, pastikan anda melakukan 12 hingga 15 pengulangan pergerakan. Pada mulanya, lakukan satu set setiap latihan dengan dua hingga tiga kali seminggu dan rehat sekurang-kurangnya 1 hari antara latihan. Untuk membesarkan bisep dua hingga tiga set setiap latihan supaya kesannya dirasakan.

Lalu, apa yang boleh dilakukan untuk meningkatkan otot bisep dengan berkesan? Berikut adalah beberapa cara:

1. Dumbbell Curl

Salah satu cara untuk meningkatkan otot bisep adalah dengan melakukan pergerakan keriting dumbbell. Pertama, berdiri dengan kaki selebar bahu dan pegang dumbbell di setiap tangan.

Kemudian, bengkokkan tangan anda untuk mengangkat dumbbells ke arah dada dan ulangi 6 hingga 8 kali, ulangi 2 set. Setelah terbiasa, tingkatkannya menjadi 3 set dengan berat dumbbells yang lebih berat.

Baca juga: Penting, Ketahui Perbezaan Antara Kesakitan Otot Biasa dan Kecederaan Otot

2. Keriting Konsentrasi

Kajian dari ACE telah membandingkan keberkesanan lapan jenis latihan untuk membina bisep. Salah satu latihan yang paling berkesan untuk ini, iaitu curl kepekatan. Disebutkan jika jenis latihan ini berkesan kerana dapat mengasingkan bisep lebih banyak daripada kaedah latihan lain. Inilah caranya:

 • Pertama, duduk di hujung bangku rata dengan kaki anda tersebar dalam bentuk V.
 • Tahan dumbbells dengan sebelah tangan dan condong ke hadapan sedikit.
 • Letakkan tangan anda tepat di antara kaki (tengah) anda dan letakkan siku di bahagian dalam paha anda.
 • Letakkan tangan yang lain di paha untuk mengekalkan kestabilan.
 • Pastikan badan anda stabil, kemudian angkat berat ke bahu dengan perlahan.
 • Apabila anda mencapai bahu, berhenti sebentar untuk merasakan bisep anda, kemudian turunkan berat badan secara perlahan.
 • Jangan meletakkan berat di lantai sehingga set selesai.
 • Ulangi langkah ini 12 hingga 15 kali, kemudian beralih ke lengan yang lain.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai cara meningkatkan bisep, doktor dari bersedia memberi nasihat yang paling tepat. Cukup dengan muat turun permohonan , anda boleh berinteraksi dengan pakar perubatan di mana sahaja dan bila-bila masa mengikut keperluan anda. Oleh itu, muat turun aplikasinya sekarang!

Baca juga: 5 Prinsip Membina Otot Yang Harus Diketahui oleh Lelaki

3. Dagu Ke Atas

Anda juga boleh lakukan Tabahlah untuk membesarkan bisep. Walau bagaimanapun, latihan ini memerlukan tiang yang kuat untuk digantung dan dapat menahan berat badan. Pastikan juga cukup tinggi supaya kaki anda tidak menyentuh tanah. Cara melakukannya adalah seperti berikut:

 • Berdiri di bawah palang dan angkat tangan ke atas sehingga telapak tangan menghadap diri sendiri.
 • Pegang palang dengan kedua tangan dan anda mungkin perlu melompat untuk mencapainya.
 • Pegang kuat dan jaga badan anda dengan stabil. Sekiranya anda menghadapi masalah, cubalah menyilangkan kaki anda.
 • Tarik perlahan badan anda ke atas dengan membengkokkan siku sehingga dagu anda memenuhi palang.
 • Kemudian, turunkan badan anda dan ulangi beberapa kali.

Itulah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan bisep anda. Sentiasa memanaskan badan sebelum memulakan senaman bisep anda. Lakukan pergerakan ini dengan kerap, tetapi tetap berikan masa rehat untuk tangan agar tidak mudah cedera. Terus meningkatkan beban jika terasa terlalu mudah sehingga anda mencapai bentuk otot yang anda mahukan.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 8 Latihan Terbaik untuk Senjata yang Lebih Besar dan Kuat.
WikiHow. Diperoleh pada 2021. Cara Memperoleh Bisep Lebih Besar.