Kesihatan

Siapkan 8 perkara ini sebelum menjalani program IVF

, Jakarta - Bagi pasangan yang telah mencuba pelbagai cara untuk melahirkan bayi tetapi belum berjaya, IVF boleh menjadi alternatif yang boleh diambil. Kira-kira 1 dari 8 wanita memerlukan bantuan tambahan ini untuk hamil.

IVF atau dalam istilah perubatan juga dikenali sebagai IVF persenyawaan in vitro ( IVF) adalah program kehamilan yang dilakukan dengan menyatukan sel telur dan sperma terbaik di makmal, sehingga persenyawaan berlaku dan embrio terbentuk. Kemudian, embrio akan dibekukan dan kemudian dipindahkan ke dalam rahim wanita yang dijangka menghasilkan kehamilan.

Namun, agar program kehamilan ini dapat dijalankan dengan baik dan berjaya, ada beberapa persiapan yang perlu anda dan pasangan anda lakukan.

Baca juga: Memutuskan untuk IVF, Inilah Prosedurnya

Persiapan sebelum Program IVF

Program IVF terdiri daripada serangkaian proses yang kompleks dan memakan masa. Pelbagai jenis emosi, seperti kebimbangan, kesedihan, dan ketidakpastian wajar dirasakan semasa program kehamilan. Belum lagi suntikan hormon yang akan diterima oleh ibu untuk membantu ovari melepaskan sebilangan telur, dapat meningkatkan emosi dan menyebabkan perubahan yang tidak selesa di dalam badan.

Itulah sebabnya sebelum menjalani program IVF, penting bagi ibu-ibu untuk membuat sejumlah persediaan, baik dari segi fizikal dan mental. Bukan hanya membantu ibu menjalani proses demi proses dengan baik, persiapan diri yang teliti juga memaksimumkan peluang ibu menjalani kehamilan yang sihat.

Berikut adalah persediaan yang dapat dilakukan oleh ibu 2-4 minggu sebelum menjalani program IVF:

1. Ambil Makanan Sihat

Makan makanan yang sihat dan seimbang penting untuk meningkatkan kesuburan, yang akan mempengaruhi kejayaan IVF. Dr. Aimee Eyvazzadeh, ahli endokrinologi pembiakan, mengesyorkan wanita yang akan menjalani IVF untuk mengamalkan diet Mediterranean.

Makanan yang memberi tumpuan kepada sayur-sayuran, buah-buahan, biji-bijian, protein dan lemak sihat dapat memberi ibu nutrien yang baik yang diperlukan oleh tubuhnya untuk menyokong kehamilan yang sihat. Diet Mediterranean juga baik untuk meningkatkan kesihatan sperma, jadi ajak pasangan anda untuk melakukan diet ini bersama-sama.

2. Terus Bersenam Secara Berkala

Ramai wanita berhenti atau mengelakkan latihan kerana bimbang aktiviti fizikal yang berat mungkin tidak baik untuk kehamilan yang berpotensi. Namun, jangan risau. Senaman tidak hanya selamat dilakukan sebelum dan semasa program IVF, tetapi juga disarankan untuk menjaga kesihatan dan kecergasan tubuh ibu.

3. Beritahu Doktor Ubat-ubatan yang Dimakan

Sebelum menjalani program IVF, beritahu doktor kandungan anda mengenai semua ubat yang anda ambil, malah ubat yang biasa. Ini kerana beberapa ubat berpotensi mengganggu ubat kesuburan, menyebabkan ketidakseimbangan hormon, dan menjadikan rawatan IVF kurang berkesan.

4. Elakkan Bahan Kimia Berbahaya

Ibu yang akan menjalani IVF juga perlu berhati-hati dengan beberapa barangan rumah dan produk kecantikan yang mengandungi bahan kimia yang mengganggu endokrin.

Bahan kimia ini bukan sahaja mengganggu hormon, kesihatan pembiakan, dan perkembangan pranatal, bahan kimia ini juga tidak baik untuk kesihatan ibu secara keseluruhan.

Jadi, periksa bahan-bahan dalam rumah tangga dan produk kecantikan yang sering anda gunakan dan beralih kepada alternatif yang menggunakan bahan semula jadi.

Baca juga: Hati-hati, bahan solek ini berbahaya bagi wanita hamil

5. Ambil Vitamin Prenatal

Mulakan pengambilan vitamin pranatal dalam masa 30 hari atau bulan sebelum menjalani IVF untuk meningkatkan pengambilan asid folik ibu. Nutrien ini penting kerana dapat melindungi kecacatan kelahiran otak dan saraf tunjang pada janin yang sedang berkembang.

Dr. Eyvazzadeh juga mengesyorkan memakan minyak ikan yang dapat menyokong perkembangan embrio. Sekiranya tahap vitamin D ibu rendah, mulailah mengambil suplemen vitamin D sebelum IVF. Tahap vitamin D yang rendah mungkin dikaitkan dengan autisme.

6. Cukup Tidur

Tidur dan kesuburan berkait rapat. Tidur yang mencukupi dapat menyokong program IVF ibu untuk berjaya. Satu kajian pada tahun 2013 mendapati bahawa kadar kehamilan pada mereka yang tidur 7-8 jam malam jauh lebih tinggi daripada pada mereka yang tidur dalam waktu yang lebih singkat. Cuba memenuhi keperluan tidur yang mencukupi sebelum menjalani program IVF.

7. Menguruskan Tekanan

Selain membuat persediaan secara fizikal, ibu juga digalakkan mengambil langkah-langkah untuk menguruskan tekanan dan kegelisahan sebelum dan semasa program IVF. Meditasi, yoga, dan jurnal adalah semua cara untuk membantu mengurangkan tekanan dan meningkatkan peluang anda untuk berjaya IVF.

8. Elakkan Tabiat Tidak Sihat

Kebiasaan seperti merokok dan minum alkohol perlu dihentikan sebelum menjalani IVF, kerana boleh memberi kesan negatif terhadap kesuburan dan kehamilan. Elakkan juga terkena asap rokok.

Baca juga: Sebab Alkohol Menurunkan Kemungkinan Kehamilan Anda

Itulah beberapa perkara yang perlu disiapkan sebelum menjalani program IVF. Ibu juga boleh meminta nasihat kesihatan atau meminta doktor mengenai persiapan kehamilan melalui permohonan . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , ibu boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonannya sekarang.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Panduan 30 Hari untuk Kejayaan IVF: Diet, Bahan Kimia, Seks dan Banyak Lagi.
Kesuburan CCRM. Diakses pada tahun 2021. Bersedia untuk IVF.