Kesihatan

Jenis Penyakit Yang Berlaku Kerana Gangguan Metabolik

, Jakarta - Setiap orang diwajibkan makan makanan jika ingin tetap aktif. Kerana makanan yang masuk ke dalam tubuh akan diubah menjadi tenaga melalui proses yang disebut metabolisme. Dengan cara itu, semua bahagian badan anda dapat bergerak.

Walaupun begitu, anda mungkin mengalami gangguan yang berkaitan dengan proses kimia yang berlaku di dalam badan. Gangguan ini boleh menyebabkan anda mempunyai nutrien berlebihan atau kekurangan zat makanan. Apabila ini berlaku, anda mungkin akan mengalami beberapa penyakit lain. Inilah perbincangan penuh!

Baca juga: Berhati-hati dengan Gangguan Metabolik pada Orang Dewasa

Beberapa Penyakit Disebabkan oleh Gangguan Metabolik

Gangguan metabolik adalah kejadian yang berlaku kerana proses metabolik yang gagal dan menyebabkan tubuh mempunyai terlalu banyak atau terlalu sedikit zat yang penting untuk tetap sihat. Dengan cara itu, beberapa penyakit boleh berlaku apabila sebilangan bahan penting ini kurang atau lebih banyak.

Perlu diingat, badan cukup sensitif terhadap kesalahan metabolik. Tubuh manusia mesti mempunyai asid amino dan beberapa jenis protein untuk digunakan untuk memaksimumkan fungsinya. Sekiranya tidak dipenuhi, anda mungkin mengalami gangguan yang menyukarkan aktiviti.

Gangguan ini boleh berlaku dalam pelbagai bentuk. Berikut adalah beberapa kelainan yang boleh berlaku:

  • Enzim atau vitamin yang hilang apabila diperlukan untuk tindak balas kimia penting dalam badan.

  • Reaksi kimia yang tidak normal yang dapat menghalang proses metabolik.

  • Kejadian penyakit di hati, pankreas, kelenjar endokrin, dan organ lain yang berkaitan dengan metabolisme.

  • Mengalami kekurangan zat makanan.

Kerana banyak kemungkinan keabnormalan yang boleh terjadi disebabkan gangguan metabolik. Oleh itu, terdapat banyak jenis penyakit yang boleh timbul. Ratusan gangguan yang berkaitan dengan metabolisme telah dikenal pasti dan yang baru selalu ditemui. Beberapa jenis penyakit yang boleh berlaku adalah:

  1. Gangguan Penyimpanan Lysosomal

Salah satu penyakit yang disebabkan oleh gangguan metabolik adalah keabnormalan dalam penyimpanan lisosom. Bahagian tersebut adalah tempat untuk memecah sisa produk metabolisme. Sekiranya seseorang kekurangan enzim dalam lisosom, penumpukan bahan toksik boleh menyebabkan gangguan metabolik.

  1. Galactosemia

Anda mungkin juga mengalami galaktosemia yang disebabkan oleh gangguan metabolik. Gangguan yang berlaku akibat kerosakan pada pemecahan galaktosa boleh menyebabkan anda mengalami penyakit kuning, muntah, hingga hati yang membesar. Ini biasanya berlaku pada bayi baru lahir setelah diberi susu ibu atau susu formula.

Baca juga: Ini adalah cara merawat gangguan metabolik

  1. Penyakit Urin Maple Syrup

Anda mungkin mengalami kekurangan enzim yang disebut BCKD, yang mengakibatkan penyakit ini. Kekurangan enzim ini menyebabkan penumpukan asid amino di dalam badan. Akhirnya, anda boleh mengalami kerosakan saraf dan air kencing yang berbau seperti sirap.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan metabolik, doktor yang bekerja di sedia membantu untuk menjawab semua soalan anda. Anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar terpakai! Selain itu, anda juga boleh membuat pesanan di talian untuk pemeriksaan fizikal di beberapa hospital yang bekerjasama dengan .

  1. Phenylketonuria

Phenylketonuria juga boleh berlaku akibat gangguan metabolik. Ini berlaku apabila anda kekurangan enzim PAH yang menyebabkan tahap fenilalanin dalam darah anda tinggi. Kecacatan intelektual boleh berlaku sekiranya keadaan tidak dikesan lebih awal.

  1. Friedreich Ataxia

Anda juga boleh menderita masalah yang disebabkan oleh gangguan yang berkaitan dengan metabolisme, iaitu ataxia Friedreich. Gangguan ini dikaitkan dengan protein yang disebut frataxin yang menyebabkan kerosakan saraf dan kadang-kadang juga ke jantung. Seseorang yang menderita gangguan ini ketika dewasa muda akan mengalami kesukaran untuk berjalan.

Baca juga: Gangguan Metabolik pada Kanak-kanak, Ketahui 4 Perkara Ini

  1. Gangguan Peroksisom

Keabnormalan ini serupa dengan lisosom dan juga berlaku kerana gangguan yang sama. Peroxisomal adalah gangguan yang berlaku di ruang kecil yang penuh dengan enzim dalam sel. Fungsi enzim yang terganggu boleh menyebabkan penumpukan metabolisme produk toksik.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses 2019. Gangguan Pemakanan dan Metabolisme
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Gangguan Metabolik yang Diwarisi