Kesihatan

Mengapa Kacamata Baru Boleh Menyakitkan Pemakai?

Jakarta - Kacamata adalah salah satu cara termudah dan paling banyak dipilih untuk merawat masalah kesihatan mata, seperti mata minus, plus, atau silinder. Lama kelamaan, anda mungkin perlu membuat penyesuaian supaya lensa cermin mata anda perlu diganti dengan yang baru. Mungkin saja ukurannya berubah lebih tinggi atau lebih rendah, tetapi mungkin juga kerana lensa memiliki banyak goresan.

Namun, apabila anda memakai cermin mata baru, anda sering merasa sakit kepala. Ramai orang tertanya-tanya apakah ini normal atau ada masalah baru dengan mata? Oleh itu, perlukah anda menjalani pemeriksaan mata lebih lanjut? Inilah perbincangannya!

Baca juga : Astigmatisme atau Mata Silinder Tidak Boleh Sembuh?

Punca Sakit Kepala Semasa Memakai Cermin Mata Baru

Sesungguhnya, pertukaran cermin mata baru akan menjadi perkara yang menyeronokkan. Anda akan mendapat penyesuaian bingkai dengan gaya kontemporari yang tidak ketinggalan zaman. Di samping itu, penglihatan pandangan anda di sekeliling anda menjadi lebih jelas dan jelas sehingga anda merasa lebih selesa.

Walaupun begitu, terdapat kesan sampingan yang boleh berlaku ketika anda memakai cermin mata baru, iaitu sakit kepala. Apa yang menyebabkan seseorang mengalami ini? Nampaknya, keadaan ini berlaku kerana mata menjadi tegang kerana penyesuaian pada lensa baru yang berlaku beberapa jam setelah memakainya. Keabnormalan ini disebut herotan visual.

Selain sakit kepala, anda mungkin juga mengalami sakit mata. Ramai yang masih percaya bahawa ia ada kaitan dengan kesalahan resipi. Sebenarnya, gangguan ini adalah perkara semula jadi dan berlaku buat sementara waktu sehingga mata dapat memperoleh penglihatan yang lebih jelas. Oleh itu, anda mesti bersedia berkorban sedikit demi sedikit untuk hasil yang lebih baik.

Anda juga boleh meminta doktor mata anda secara langsung untuk mendapatkan maklumat yang lebih tepat. Cara yang lebih mudah, muat turun permohonan . Oleh itu, anda boleh bertanya dan menjawab soalan dengan doktor mata anda atau pakar kesihatan lain pada bila-bila masa. Anda juga boleh membuat janji temu sekiranya anda terpaksa pergi ke hospital untuk mendapatkan rawatan dari aplikasi kamu tahu!

Baca juga : Mengenal Lebih Banyak Presbyopia, Gangguan Mata Tua pada Orang Tua

Sakit kepala dari gelas baru boleh menjadi masalah serius

Namun, sakit kepala dan rasa tidak selesa ketika memakai cermin mata baru juga boleh menjadi tanda masalah serius. Ini tentunya mesti diatasi dengan segera, terutamanya jika anda mengalami ketidakselesaan mata dan sakit kepala selama lebih dari seminggu setelah ia berlaku.

Terdapat beberapa sebab mengapa kacamata baru boleh menyebabkan sakit kepala yang bertahan lebih lama daripada orang biasa. Anda kemungkinan besar perlu membuat penyesuaian pada bingkai yang tidak sesuai dengan wajah. Selain itu, tekanan yang lebih kuat pada hidung atau di belakang telinga juga memberi kesan.

Masalah yang paling fatal boleh berlaku apabila anda terus mengalami sakit kepala kerana memakai cermin mata baru biasanya kerana kesalahan preskripsi. Sekiranya anda mendapat preskripsi yang lebih kuat atau lemah daripada yang sepatutnya, maka sakit kepala tidak mustahil untuk jangka masa yang panjang.

Doktor mungkin melakukan kesilapan dalam mengukur jarak atau jarak murid interpupillary iaitu jumlah ruang antara murid. Akibatnya, mata menjadi tegang. Sebenarnya, jarak murid yang betul adalah bahagian terpenting untuk mendapatkan cermin mata yang betul.

Sesungguhnya, ukuran yang salah boleh menjadi penyebab sakit kepala yang paling besar, terutamanya dengan cermin mata khas, seperti lensa progresif. Ini kerana lensa ini mempunyai preskripsi jarak di bahagian atas dan preskripsi bacaan di bahagian bawah sehingga memerlukan pengukuran yang tepat. Sekiranya tidak sesuai, masalah besar akan berlaku.

Baca juga: Pemeriksaan Mata Awal, Bilakah Anda Perlu Memulakan?

Sebab-sebab lain juga boleh disebabkan oleh pengaruh skrin telefon pintar , komputer, atau alat elektronik lain yang memancarkan cahaya biru. Ia juga boleh menyebabkan ketegangan mata yang menyakitkan. Oleh itu, cubalah mengurangkannya seketika semasa anda menyesuaikan diri dengan cermin mata baru.

Rujukan:
JandSVision. Diakses pada tahun 2021. Kacamata Baru Menyebabkan Sakit Kepala? Pembaikan Mudah.
Diri. Diakses pada tahun 2021. Inilah Sebabnya Anda Mungkin Sakit Kepala Dari Kacamata Baru.