Kesihatan

Penggunaan Pendakap Terapi untuk Orang dengan Skoliosis

"Terapi pendakap adalah salah satu rawatan berkesan untuk remaja dengan skoliosis. Walaupun tidak membalikkan kelengkungan atau menyembuhkannya, ini adalah rawatan yang sesuai untuk mencegah perkembangan kelengkungan. Tetapi untuk kes yang teruk, pembedahan mungkin merupakan pilihan yang lebih berkesan. "

, Jakarta - Scoliosis adalah keadaan apabila tulang belakang secara alami melengkung ke sisi. Keadaan ini paling kerap berlaku semasa pertumbuhan sebelum baligh. Scoliosis juga boleh disebabkan oleh keadaan, seperti cerebral palsy dan distrofi otot, tetapi penyebab kebanyakan scoliosis biasanya tidak diketahui.

Sebilangan besar kes skoliosis ringan, tetapi beberapa kecacatan tulang belakang terus menjadi lebih teruk ketika kanak-kanak membesar. Skoliosis yang teruk bahkan boleh menyebabkan kelumpuhan. Oleh itu, rawatan seperti penggunaan pendakap diperlukan.

Baca juga: Skoliosis Idap pada Kanak-kanak Boleh Menjadi Orang Dewasa, Betul?

Penggunaan Pendakap untuk Scoliosis

Sekiranya tulang anak anda masih tumbuh dan dia mempunyai skoliosis sederhana, doktor mungkin mengesyorkan pendakap gigi. Penggunaan pendakap sebenarnya tidak akan menyembuhkan skoliosis atau membalikkan kelengkungan, tetapi biasanya berkesan dalam mencegah perkembangan kelengkungan lebih lanjut.

Jenis pendakap yang paling biasa dibuat dari plastik dan berkontur agar sesuai dengan badan. Jenis pendakap ini hampir tidak kelihatan di bawah pakaian, kerana ia sesuai di bawah lengan dan di sekitar tulang rusuk, punggung bawah, dan pinggul.

Selain itu, kebanyakan pendakap dikenakan pada waktu siang dan malam. Keberkesanan pendakap meningkat dengan jumlah jam yang dipakai sehari. Kanak-kanak yang memakai pendakap biasanya boleh mengambil bahagian dalam kebanyakan aktiviti, walaupun terdapat beberapa batasan. Sekiranya perlu, kanak-kanak dapat melepaskan pendakap untuk menyertai sukan atau aktiviti fizikal yang lain.

Penggunaan pendakap biasanya dihentikan setelah tulang berhenti tumbuh. Ini biasanya berlaku apabila:

  • Kira-kira dua tahun selepas kanak-kanak perempuan mula haid.
  • Apabila kanak-kanak lelaki perlu mencukur setiap hari.
  • Apabila tidak ada lagi perubahan ketinggian.

Sekiranya anak anda mempunyai gejala skoliosis, anda harus segera pergi ke hospital. Kerana rawatan menggunakan pendakap dapat dilakukan dengan segera dan membantu gejala tidak bertambah buruk. Sekarang anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital menggunakan supaya lebih praktikal dan tidak perlu beratur.

Baca juga: Kedudukan Duduk Boleh Mempengaruhi Skoliosis

Selain penggunaan pendakap, ini adalah rawatan lain untuk scoliosis

Tidak hanya menggunakan pendakap, ada beberapa cara lain untuk merawat skoliosis. Seperti latihan terapi fizikal, walaupun mereka tidak dapat menghentikan skoliosis, latihan ini dapat bermanfaat untuk meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan keseluruhan.

Walau bagaimanapun, untuk skoliosis yang teruk, pembedahan biasanya disyorkan. Rawatan ini akan membantu mengurangkan keparahan kelengkungan tulang belakang dan mencegahnya menjadi lebih teruk. Jenis pembedahan scoliosis yang paling biasa dipanggil peleburan tulang belakang.

Dalam fusi tulang belakang, pakar bedah menghubungkan dua atau lebih tulang di tulang belakang (vertebra) bersama-sama sehingga mereka tidak dapat bergerak secara bebas. Potongan bahan atau tulang seperti tulang diletakkan di antara vertebra. Batang logam, cangkuk, skru, atau kabel biasanya memegang bahagian tulang belakang lurus dan pegun sementara bahan tulang lama dan baru menyatu bersama.

Sekiranya scoliosis berkembang pesat pada usia muda, pakar bedah boleh memasang batang yang dapat menyesuaikan panjangnya ketika anak itu tumbuh. Batang yang tumbuh ini melekat pada bahagian atas dan bawah kelengkungan tulang belakang yang biasanya dilanjutkan setiap enam bulan. Namun, ada beberapa komplikasi yang boleh terjadi akibat pembedahan tulang belakang. Ini mungkin termasuk pendarahan, jangkitan, sakit atau kerosakan saraf.

Sebagai tambahan kepada pembedahan dan penggunaan pendakap, doktor umumnya tidak mengesyorkan pembedahan lain untuk skoliosis. Sebenarnya, penyelidikan menunjukkan bahawa beberapa rawatan tidak berkesan, seperti:

  • Manipulasi kiropraktik.
  • Rangsangan elektrik otot.
  • Tambahan.

Baca juga: Ketahui Senaman Ringan untuk Orang yang Mengalami Skoliosis

Kepentingan Sokongan untuk Orang yang Mengalami Skoliosis

Mengatasi scoliosis boleh menjadi sangat sukar bagi remaja. Pada usia yang sangat muda, penghidapnya akan dihujani dengan perubahan fizikal dan cabaran emosi dan sosial. Dengan diagnosis tambahan scoliosis, kemarahan, rasa tidak selamat, dan ketakutan mungkin berlaku.

Kumpulan keluarga dan rakan sebaya yang kuat dan menyokong dapat memberi kesan yang signifikan terhadap penerimaan kanak-kanak atau remaja terhadap rawatan scoliosis. Oleh itu, dorong anak-anak untuk bercakap dengan rakan mereka dan meminta sokongan mereka.

Pertimbangkan juga menyertai kumpulan sokongan untuk ibu bapa dan anak-anak dengan skoliosis. Anggota kumpulan sokongan boleh memberi nasihat, berkongsi pengalaman dalam kehidupan sebenar dan menolong penderita berhubung dengan orang lain yang menghadapi cabaran serupa.

Rujukan:
American Academy of Orthopedic Surgeons. Diakses pada tahun 2021. Pengantar Scoliosis.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Scoliosis.
A.S. Institut Artritis Nasional dan Penyakit Muskuloskeletal dan Kulit. Diakses pada tahun 2021. Skoliosis pada Kanak-kanak dan Remaja.