Kesihatan

Ini adalah 6 tanda anak anda perlu menjalani ujian kesihatan mental

"Anda tidak boleh mengabaikan gangguan kesihatan mental kanak-kanak. Perubahan tingkah laku, seperti anak-anak menjadi sering marah, selalu sedih, mengalami perubahan selera makan, mengelakkan interaksi sosial, dan selalu bercakap mengenai kematian atau bunuh diri adalah tanda-tanda bahawa kanak-kanak perlu menjalani ujian kesihatan mental sebagai pencegahan awal.

, Jakarta - Tidak hanya memperhatikan pertumbuhan dan perkembangan anak-anak, ibu bapa juga harus memastikan kesihatan mental anak-anak mereka dalam keadaan optimum. Bukan hanya orang dewasa, kanak-kanak juga rentan terhadap keadaan tekanan atau gangguan kecemasan. Sudah tentu, ini tidak boleh diabaikan dan perlu ditangani dengan tepat.

Baca juga: Peranan Keluarga dalam Menjaga Kesihatan Mental Anak

Gangguan kesihatan mental yang dialami oleh kanak-kanak boleh menyebabkan gangguan dalam kehidupan mereka, seperti penurunan nilai akademik, gangguan sosialisasi, gangguan fizikal, dan penurunan kualiti hidup. Atas sebab ini, sangat penting bagi ibu bapa untuk mengetahui beberapa tanda yang menunjukkan bahawa seorang kanak-kanak memerlukan ujian kesihatan mental untuk memastikan kesihatan mental anak berada dalam keadaan baik.

Tanda Anak Anda Memerlukan Ujian Kesihatan Mental

Gangguan kesihatan mental pada kanak-kanak umumnya dikenali sebagai gangguan dalam perkembangan tingkah laku, pemikiran, kemahiran sosial, dan peraturan emosi mengikut usia.

Gangguan kesihatan mental yang dialami oleh kanak-kanak boleh menyebabkan gangguan dalam kehidupan, sosialisasi, fizikal, hingga akademik. Atas sebab ini, tidak ada salahnya mengenali beberapa gejala yang menjadi tanda bahawa anak anda perlu menjalani ujian kesihatan mental. Dengan cara itu, pertumbuhan dan perkembangan anak tidak terganggu dan berjalan dengan optimum.

  1. Rasa Sedih Sentiasa

Sebaiknya jangan mengabaikan ketika anak anda mengalami perubahan tingkah laku menjadi kesedihan, ketakutan, atau kegelisahan yang berlebihan. Ibu boleh mengajak anak-anak untuk bercakap dan bercerita mengenai perkara atau situasi yang membuat anak mengalami perasaan ini. Buat anak berasa selesa sehingga mereka ingin membincangkan situasi atau keadaan yang membuat mereka selalu sedih.

  1. Mengelakkan Interaksi Sosial

Pada amnya, kanak-kanak akan gemar bermain aktiviti dengan rakan mereka, tetapi jika tiba-tiba anak menjadi lebih murung dan mengelakkan interaksi sosial, anda harus menyedari tanda-tanda gangguan kesihatan mental pada kanak-kanak.

Gangguan kesihatan mental boleh menyebabkan penurunan aktiviti pada kanak-kanak. Keadaan ini menjadikan kanak-kanak lebih suka bersendirian dan jauh dari rakan bermain.

  1. Lebih mudah marah

Gangguan kesihatan mental membuat kanak-kanak terdedah kepada perubahan mood. Ini menjadikan anak lebih mudah marah, cerewet, dan cenderung melawan.

Baca juga: Mitos dan Fakta Unik mengenai Kesihatan Mental Kanak-kanak

  1. Menyakitkan Diri

Kanak-kanak dengan kemurungan kronik, gangguan kecemasan, dan trauma terdedah kepada kecederaan diri atau kecederaan diri sendiri memudaratkan diri. Secara amnya, memudaratkan diri Ini dilakukan sebagai jalan keluar untuk emosi, seperti kemarahan, ketakutan, kekecewaan, dan perasaan lain yang dirasakan oleh anak.

  1. Bercakap mengenai Kematian dan Bunuh Diri

Selain menyakiti diri sendiri, dorongan emosi yang mereka rasakan membuat orang yang mengalami gangguan mental sering membicarakan kematian atau bunuh diri.

Ibu boleh memberi pertolongan kepada anak-anak atau meluangkan masa untuk berunding dengan ahli psikologi anak supaya masalah kesihatan mental yang dialami oleh anak dapat ditangani dengan baik. Anda boleh membuat janji temu di hospital melalui aplikasi . Cara, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

  1. Perubahan Selera

Selain perubahan tingkah laku dan mood, gangguan kesihatan mental juga sering menyebabkan penderita mengalami perubahan selera makan.

Lebih baik memperhatikan keadaan kesihatan anak, jika anak makan kurang atau makan terlalu banyak disertai dengan gejala lain, ibu dapat menemani anak sehingga anak menjadi lebih selesa dengan perasaan yang dia rasakan.

Mendiagnosis gangguan kesihatan mental pada kanak-kanak bukanlah perkara yang mudah. Ini kerana kanak-kanak juga masih sukar untuk memahami dan menggambarkan perasaan mereka.

Baca juga: Menjaga Kesihatan Mental Kanak-kanak dengan Bersenam

Selain berunding dengan ahli psikologi, ibu juga dapat membantu anak-anak belajar memahami perasaan mereka. Di samping itu, tidak ada salahnya mengajak anak-anak melakukan pelbagai aktiviti yang menyeronokkan sehingga anak-anak dapat menguruskan emosinya dengan baik.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Penyakit Mental pada Kanak-kanak: Ketahui Tanda-Tanda.
Perikatan Nasional mengenai Penyakit Mental. Diperoleh pada tahun 2021. Tanda Amaran Penyakit Mental pada Kanak-kanak.
Perikatan Nasional mengenai Penyakit Mental. Diakses pada tahun 2021. Memudaratkan Diri.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Tingkah Laku Tidak Buruk: Menyedari Tanda-Tanda Penyakit Mental pada Kanak-kanak.