Kesihatan

Kanak-kanak dengan selesema di Singapura, bolehkah mereka mandi?

, Jakarta - Selsema Singapura atau biasa disebut penyakit tangan, kaki, dan mulut adalah jangkitan virus ringan, tetapi sangat menular dan biasa pada kanak-kanak, terutama di bawah usia 5 tahun. Gejala biasanya hilang tanpa rawatan dalam beberapa hari. Selesema Singapura boleh menyebabkan gejala berikut:

 1. Lepuh merah yang menyakitkan di mulut, terutama pada lidah, gusi, dan bahagian dalam pipi

 2. Demam

 3. Sakit tekak

 4. Hilang selera makan

 5. Sakit kepala

 6. Ruam merah pada tangan dan tapak kaki, kawasan lampin, atau bahagian badan yang lain

Tidak ada larangan mandi untuk kanak-kanak yang menghidap selesema Singapura, sebenarnya kanak-kanak diharuskan menjaga kebersihan badan. Penyakit ini disebabkan oleh virus Coxsackie . Virus ini disebarkan melalui kontak dengan tangan yang tidak dicuci, permukaan yang terkontaminasi dengan kotoran, kotoran orang yang dijangkiti atau cairan pernafasan.

Penyakit ini dapat menyekat diri dan hilang sendiri dalam seminggu hingga sepuluh hari. Ia tidak dapat dicegah dengan vaksin atau disembuhkan dengan ubat-ubatan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa rawatan di rumah yang dapat membantu mengatasi gejala penyakit ini.

Baca juga: Bukan Demam Biasa, Ibu Perlu Tahu Mengenai Selesema Singapura

Setelah kanak-kanak pulih, kemungkinan dia dijangkiti penyakit akan jarang terjadi, kerana tubuhnya akan mengalami kekebalan terhadap virus ini. Kanak-kanak harus diajar amalan kebersihan yang baik untuk mencegah penyebaran jangkitan ini. Mereka harus digalakkan mencuci tangan dengan sabun setelah menggunakan bilik mandi dan sebelum makan.

Kebersihan diri yang baik sangat penting untuk mengelakkan menyebarkannya kepada orang lain. Ini termasuk:

 1. Basuh tangan dengan berhati-hati dengan sabun dan air setelah bersentuhan dengan luka, seperti lepuh, setelah mengendalikan hidung dan tekak, dan setelah bersentuhan dengan najis, seperti dengan tandas dan menukar lampin.

Baca juga: 6 Cara Mencegah Penyebaran Selesema Singapura

 1. Gunakan peralatan makan dan minum yang berasingan.

 2. Elakkan berkongsi barang kebersihan diri (contohnya tuala, pencuci, dan sikat gigi) dan pakaian (terutamanya kasut dan stoking).

 3. Basuh dan bersihkan pakaian dan permukaan yang kotor atau mainan yang mungkin tercemar.

 4. Ajar anak mengenai etika batuk dan bersin, membuang tisu dengan segera dan mencuci tangan selepas itu.

Kanak-kanak dengan selesema Singapura semestinya mati pertama dari sekolah atau pusat jagaan kanak-kanak sehingga semua lepuh kering. Untuk membantu mencegah penyebaran, ibu bapa harus melaporkan penyakit itu kepada ketua pusat jagaan kanak-kanak atau pengetua sekolah.

Baca juga: Ketahui Punca Selesema Singapura, yang mudah menyerang kanak-kanak

Rawatan yang boleh digunakan di rumah adalah seperti berikut:

 1. Air kelapa

Air kelapa menyejukkan badan dan lembut pada perut. Ini mengandungi pelbagai jenis vitamin, mineral, elektrolit, dan antioksidan. Selain itu, ia mengandungi asid laurik yang melawan virus. Memberi air kelapa kepada anak yang menderita selesema Singapura dapat menghilangkan rasa sakit di mulut dan membuat badannya tetap terhidrasi.

 1. Minyak ikan kod

Minyak hati-cod mengandungi vitamin A, D, dan E. Ia meningkatkan imuniti dan mempunyai sifat anti-mikroba. Ia adalah ubat yang baik untuk HFMD. Ia boleh diberikan kepada anak-anak dalam bentuk kapsul atau dengan mencampurkan minyak dalam jus atau yogurt.

 1. Minyak Lavender

Minyak lavender adalah pembasmi kuman yang sangat baik dan melawan virus. Ia juga mempunyai sifat menenangkan dan santai dan dapat membantu anak-anak tidur lebih nyenyak. Ibu bapa boleh menambahkan beberapa tetes minyak lavender ke air mandi anak mereka atau menyebarkannya di sekitar bilik mereka dengan peresap minyak pati.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai apa yang anda boleh dan tidak boleh lakukan untuk orang yang menghidap selesema Singapura, anda boleh bertanya terus kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , ibu bapa boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .