Kesihatan

Bilakah saya boleh menaiki kapal terbang semasa mengandung?

Jakarta - Kehamilan sememangnya hadiah yang dinanti-nantikan oleh setiap wanita. Walaupun gembira, kadang-kadang kehamilan juga membuat beberapa wanita mengalami tekanan, malah merasa letih kerana perubahan hormon yang berlaku semasa kehamilan.

Baca juga: 7 Masalah Kehamilan Trimester Pertama

Sekiranya seperti ini, pasti ramai wanita yang ingin bercuti atau melakukannya babymoon dengan pasangan ke tempat yang dapat membantu melepaskan lelah dan letih, tentu lokasinya juga berbeza-beza. Ada yang merancang untuk pergi ke luar bandar dengan kapal terbang, atau bahkan menggunakan alat pengangkutan lain.

Bagi wanita hamil yang merancang percutian atau perjalanan perniagaan dengan kapal terbang, anda tidak perlu risau kerana sebenarnya wanita hamil sangat selamat untuk melakukan perjalanan dengan kapal terbang.

Zaman Gestational yang baik untuk menaiki kapal terbang

Biasanya, semasa trimester pertama kehamilan, ibu tidak digalakkan melakukan perjalanan dengan kapal terbang. Bimbang, ketika kapal terbang berlepas atau mendarat , akan ada kejutan yang boleh menyebabkan pengecutan pada rahim dan kemungkinan keguguran paling teruk. mengikut Kolej Amerika Syarikat Pakar Obstetrik dan Pakar Sakit Puan Masa terbaik untuk wanita hamil pergi dengan kapal terbang adalah ketika kehamilan memasuki trimester kedua atau ketika kehamilan berusia 16-24 minggu. Dalam tempoh ini, ibu akan mengelakkan risiko kelahiran tiba-tiba atau kelahiran pramatang.

Selain itu, pada trimester pertama, biasanya ibu akan mengalami perubahan pada tubuh dan mood. Ramai wanita hamil mengalami loya dan keletihan. Sudah tentu, ini sebenarnya dikhuatiri akan mengganggu perjalanan wanita hamil dengan kapal terbang. Pada masa ini, ibu juga disarankan untuk berehat lebih banyak agar keadaan dan mood badan mereka kembali normal.

Bukan hanya had umur, wanita hamil juga dilarang melakukan perjalanan dengan kerap dengan kapal terbang. Sebagai tambahan kepada usia kehamilan yang betul, wanita hamil yang dibenarkan melakukan perjalanan dengan kapal terbang adalah wanita hamil yang tidak menghadapi masalah atau penyakit semasa kehamilan. Wanita hamil juga harus mengelakkan penerbangan jauh atau lebih dari 4 jam perjalanan.

Petua Perjalanan dengan Pesawat

Banyak perkara mesti disediakan oleh ibu ketika mereka akan melakukan perjalanan dengan kapal terbang.

  1. Sebelum pergi dengan kapal terbang, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu. Ini bertujuan untuk menentukan keadaan terakhir ibu dan juga bayi. Jangan lupa untuk meminta rekod kesihatan ibu dan bayi kerana kemungkinan surat-surat ini diperlukan ketika daftar masuk di Lapangan Terbang.
  2. Siapkan diri anda dengan mengambil air dan minuman sihat sebelum melakukan perjalanan dengan kapal terbang. Tingkatkan cecair badan untuk mengelakkan dehidrasi semasa penerbangan.
  3. Sekiranya boleh, pilih tempat duduk di dekat lorong untuk memudahkan anda ketika pergi ke tandas, anda juga sesekali dapat berjalan kaki singkat di lorong untuk membuat badan anda merasa lebih selesa.

Baca juga: Perhatikan perkara ini semasa memasuki trimester kedua

Sebaiknya elakkan perjalanan dengan kapal terbang ketika usia kehamilan mendekati hari kelahiran, jika diperlukan, ibu boleh berjumpa dengan doktor terlebih dahulu melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!